(POGLED) Kolumna Igorja Gošteta: Moja, tvoja, naša RTV

Igor Gošte
17.05.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V zadnjem času se veliko govori o naši javni RTV. Predvsem o njihovem informativnem programu. Kritično bolj kot kadarkoli prej. Pa ni bilo pred leti čisto nič drugače. Kar se nas politično neobremenjenih gledalcev tiče. Enkrat smo lahko spremljali, kako imajo več besede eni, ki jim rečemo desni, drugič, kar je trajalo mnogo več let, pa drugi, ki jim rečemo levi. Menda je teh, kot pravi Marcel, več oziroma onih drugih manj. Pa ne bi smelo biti tako, da bi se preštevali, sploh ne bi smelo biti levih ali desnih novinarjev, urednikov, direktorjev, le profesionalni, ki znajo gledati tej ali oni politiki pod prste. Nisem nepoznavalec medijev, tako kot je recimo Slavko Kmetič, nekoč prepoznaven sindikalist, za katerega ne vem, kaj dela v svetu RTV, niti kdo za boga ga je tja postavil. Sem precej dober poznavalec. Ne nazadnje sem leta soustvarjal slovensko medijsko podobo. Med drugim sem poldrugo desetletje vodil lokalno televizijo. Ravno v tem času sem po enem intervjuju z njim od takratnega direktorja javne televizije Jožeta Možine prejel povabilo, če se lahko pridružim "njegovi" novinarski ekipi. Pa sem, poznavajoč razmere v medijih, tudi na RTV, to raje odklonil z besedami, da sem raje prvi v vasi kot zadnji v mestu.

Robert Balen

Vrnimo se v sedanji čas in bodimo malce pošteni. Za začetek v roke vzemimo tedenski televizijski spored, recimo Stop ali Vikend, in ga prelistajmo. Kaj bomo opazili? Nadvse pester in raznolik spored javne RTV, tako prvega kot drugega programa, če vas že tretji ne zanima oziroma vas ne zanima politika, ki jo je zame recimo čisto dovolj na prvem programu. In potem preletite še spored mnogo manj kritiziranega oziroma precej hvaljenega Pop TV. V tem primeru boste spored resnično na hitro preleteli, ker ne ponujajo ravno dosti, le neke nizkocenovne in limonadaste nanizanke, domače in tuje resničnostne šove, ki to še zdaleč niso, in dve osrednji informativni oddaji, eno podaljšano z reklamami ob sedmih in eno bolj kot ne pogovorno okoli 22. ure. Potem si lahko enkrat tedensko ogledamo še Preverjeno in že se lahko za karkoli drugega narejenega in ustvarjenega v njihovih domačih logih obrišemo pod nosom. Slakove oddaje Ena na ena ni več, oddaj, podobnih, kot je nacionalkina Tarča, že dolgo nimajo, filmska ponudba je pa tudi izpod vsake kritike. Po drugi strani pa na javni RTV lahko spremljamo odlične filme ob sredah, tudi ob drugih dneh, en kup informativnih in dokumentarnih oddaj, naše in tuje produkcije, oddaje za mlade, otroke, odrasle, oddaje za naše sive celice, kot so kvizi, pa odlično satirično oddajo s Tilnom Artačem na čelu, en kup odličnih kulturnih oddaj, na drugem programu pa še marsikaj zanimivega iz sveta športa in neki sicer precej neposrečen informativni poizkus, poimenovan Panorama. Nekaj malega športa imajo tudi na Kanalu A, a bistveno manj kot na naši javni RTV.

Zato sta zame, ki rad spremljam televizijo, še vedno prvi in drugi program javne RTV tista, ki me največ časa zadržita v udobnem naslonjaču ali fotelju. Zadnje čase slišim tudi debate, kako slabe novinarje je pripeljala zdajšnja ekipa, ki bi jo vladajoča politika tako rada zamenjala. Tako, sodeč po referendumsko odločitvi, menda pričakuje tudi večina državljanov. Ampak ... Ja, ampak, v čem pa je bila javna RTV boljša pred tremi ali štirimi leti? Pa Luka Svetina slabši voditelj Odmevov od Igorja Berganta? Da ne omenjam kvalitet Rosvite Pesek in Tanje Starič, ki sta tu odlično delali že pod različnimi uredniki in direktorji. In tako deluje tudi zdaj. Nihče tudi ne more reči, da se Igor Pirkovič in Vida Petrovčič ne trudita v oddajo Arena privabiti gostov z različnih političnih strani. Ampak, kot slišim, so se menda "Golobovi" odločili, da bodo manj prihajali v oddaje RTV, da bodo zdaj manj kazali svoje, kar se mene tiče, zlagane in narejene nasmehe, kot so jih v prvi polovici prvega leta vladanja. Morebiti je celo prav tako, nam vsaj ni treba več poslušati njihovih obljub, kaj vse bodo postorili, kaj vse naslovili, pa kake vse časovnice so si izmislili ... Od vsega tega pa resnici na ljubo ni nič.

Ja, v času Janševe vlade sem bil kritičen, ker so na vrat na nos, morebiti pod njegovim vplivom ali njemu v čast, kdo ve, ukinili nekaj oddaj, recimo Studio City, pa Globus, ki so ga zdaj vrnili, pa nekatere pogovorne oddaje Miše Molk, Zvezdane Mlakar in še kaj ... Narobe. Tako kot je narobe, da še vedno Ksenija Horvat dela intervjuje z gosti, ki so ji politično blizu, in Jože Možina s tistimi, ki so njemu politično blizu. Meni pa je bil in je še izziv delati intervju z nekom, ki mi ni nujno blizu, ne politično ne svetovnonazorsko. Pa vem, o čem govorim, saj sem doslej posnel že okoli tri tisoč daljših in krajših intervjujev. Meni - verjamem pa, da tudi mnogim drugim - bi bilo zanimivo spremljati intervju Ksenije Horvat s Pavletom Ruparjem in Jožeta Možine z recimo Jašo Jenullom. Nekje sem ujel tudi, da Igor Pirkovič in Jože Možina nič ne znata. Da sta preveč nagnjena na desno. Ampak potem naj tisti, ki tako menijo, povedo še, da je poleg njiju še kdo na RTV kam "nagnjen". Pa ne v desno, precej v levo. Ko smo že pri Možini, je treba povedati tudi, da je posnel en kup dobrih oddaj, kot so Pričevalci, posnel nekaj izvrstnih dokumentarnih oddaj o naši krvavi preteklosti, povezani s povojnimi poboji, pa zanimiv in večkrat nagrajeni dokumentarni film o misijonarju Opeki, tako kot je Pirkovič posnel precej dobrih prispevkov za Tednik, ki mu je nekdaj tudi urednikoval, nekaj dobrih Aren, pa tudi nekaj odličnih Utripov. Resda mu kdaj kaj ne gre najboljše od rok, recimo kakšno predvolilno soočenje, tako kot kdaj tudi Slaku ne in kdaj tudi neukrotljivi Eriki Žnidaršič ne. Vsi smo zmotljivi in kdaj v slabi formi. Tudi Messi, Dončić ali Kopitar.

Zato bom na koncu zapisal le še to: le čevlje sodi naj kopitar. Ne pa politika, ki nam (enkrat ena, enkrat druga) vedno želi povedati, da so jim ukradli javno RTV.

P.S.: In ja, raje plačujem mesečno naročnino za delovanje javne RTV, ki ni samo informativni program, je mnogo več, kot pa kabelskim operaterjem, da lahko gledam slab program drugih televizij.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta