(POGLED) Janis Varufakis: Evropa ne potrebuje solidarnosti

Tudi če Anglija in Amerika nikoli nista bili deželi, ki ju ločuje skupni jezik, kot je nekoč rekel George Bernard Shaw, je sodobna Evropa zagotovo ločena s samo eno besedo, ki naj bi predstavljala temelj Evropske unije: solidarnost. Zlonamerni demon, ki si prizadeva za čim večji razdor Evrope, je ne bi mogel uspešneje uničiti, kot je to storil covid-19. Italija, kjer je desetletje po evrokrizi ekonomija v EU najbolj prizadeta – z najnižjim potencialom rasti, največjim javnim dolgom, z najmanjšim fiskalnim manevrskim prostorom in najbolj krhko politiko –, je zaradi pandemije plačala grozljiv človeški davek. Gospodarska implozija, ki jo pandemija povzroča, pa bo to trpljenje le še poglobila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Tudi Španija, katere prebivalci so po krizi z evrom doživeli veliko brezposelnost in srce parajoče zasege svojih domov, je postala epicenter koronavirusa. V Grčiji, kjer je število smrtnih žrtev na srečo majhno, je upadanje prihodka na osnovi turizma, od česar je odvisno naše gospodarstvo, vrh desetletne krize, ki nas je že pahnila v globoko depresijo. Medtem so države z najmočnejšim finančnim zaledjem na področju gospodarstva in zdravstva utrpele najmanjšo škodo.
Ko se je izbruh v Evropi samo še slabšal, je devet voditeljev vlad iz evroobmočja pozvalo k izdaji koronaobveznic za enakomernejšo porazdelitev dolga, ki bo po vsej Evropi nastal, ko si bodo države prizadevale nadomestiti izgubljene prihodke iz zasebnega sektorja. Upoštevaje, da v nasprotju z Japonsko, Veliko Britanijo in ZDA v Evropi ni centralne banke, ki bi lahko neposredno financirala prizadete vlade, bi evroobveznice zagotovile, da breme novega dolga ne pade na ramena tistih, ki bi ga najtežje nosili. Ideja za obveznice te vrste ni ne nova ne zapletena. Novost je le, da je v času pandemije razpis za evroobveznice nastal v smislu solidarnosti s prizadetimi južnimi državami.

Epa
Reuters
Janis Varufakis
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.