(KOMENTAR) Dimna zavesa, ki megli, kar vlada dela doma

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
16.11.2020 06:00

Navijaški, žaljivi in neresnični tviti slovenskega premiera Janeza Janše ob ameriških volitvah so pravzaprav dimna zavesa. Vsi se ukvarjamo z njimi, zameglijo pa, kaj nam vlada pripravlja doma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Janševa politična iniciacija, priznajmo, je bila kruta. Za nekdanjega teoretičnega maoista se je začela vojaškim zaporom in procesom, nadaljevala z desetdnevno vojno. Nato se je preobrazila v neodmerjen obračun s političnimi konkurenti. Nekako po vzoru stalinistične maksime, če dejstva niso skladna s teorijo, oziroma v primeru Janše z njegovo politično taktiko, toliko slabše za dejstva. Drži, Janša je najboljši v izrednih razmerah in predvolilnih kampanjah. A za narod to ni dovolj dobro.

Tako gre s pandemijo novega koronavirusa pri nas vse narobe, ne glede na vprašljivo tolažbo, da drugje tudi ni kaj boljše. Dejstvo je, da je Slovenija v boju s covidom-19 zdaj četrta najslabša v EU! Za učinkovite ukrepe je vlada med prvim in drugim valom imela nekaj poletnih tednov. Pa je ostalo neusposobljenih veliko sporno nabavljenih ventilatorjev, zaradi eksplozije okužb in posledično hospitalizacij zmanjkuje medicinskega osebja. Posebej na intenzivni negi, kjer so najtežji bolniki. Še zmeraj se okužijo najbolj ranljivi v domovih za starejše. Vlada je ostrejše ukrepe sprejela (pre)pozno. Žrtve že imamo in zdravstvo je prignano do meja zmogljivosti. Marsikateri ukrep je protisloven, skregan z zdravo pametjo. Recimo, prigrizek ali napitek na opusteli ulici, brez maske seveda, se očitno kaznuje po uradni dolžnosti. Da ne govorimo o zaprtju šol za vse, pa čeprav šole niso nikoli bile velika žarišča okužb. Zapore niso kirurško spretne, torej vezane na vsakokratno lokalno prizadeto okolje. Velja tudi za izredno ustavitev javnega prevoza od danes po vsej državi, povprek. Da o nočni policijski uri niti ne črhnemo. Vmes ni bilo poskrbljeno za internetno infrastrukturo, tisto, ki jo je pred časom državna firma reklamirala, češ da je zagotovljena celo gozdnim živalim. Ni pa vsem osnovnošolcem, ki imajo do šolanja - na papirju, kakopak, zgolj analognem mediju - ustavno pravico.

Medtem vlada tajno, kajti dokument nosi oznako interno, parlamentarnemu odboru predlaga sporazum z Madžarsko o izgradnji drugega tira Divača-Koper. Obudimo spomin. Za to si je prizadevala že Cerarjeva vlada. Madžarska naj bi v projekt vložila 200 milijonov evrov. Tedaj so prav zaradi tajnosti pogajalskih izhodišč del politike in zaposleni v Luki Koper vladi očitali prikrivanje zahtev Madžarske v zameno za vložek v projekt. No, premierka Bratuškova je temu nasprotovala. Madžari so se nato preusmerili v Trst.

Vlada tudi fino kadrira. Menjave direktorjev NPU in v agencijah, uradih, statističnem in drugih, so že legenda. Zadnji podatek je, da bo Slovenija kmalu dobila novega veleposlanika v Washingtonu, in to premierovega zaupnika Toneta Kajzerja. Za hitenje je razlog morda bližnje slovo Trumpove administracije od Bele hiše. Ker Biden bi lahko za tvite tudi tu izstavil račun, ka-li?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta