(KOLUMNA) Na beli strani Alp

Zoran Predin
28.04.2020 06:00

Na beli strani Alp je bilo tudi nebo belo in oblakov se sploh ni videlo. Skozi doline so tekle bele reke, ptice so čivkale bele melodije in na jablanah so obrodila samo bela jabolka. Belo sonce je sijalo na pridne in poslušne bele ljudi, ki so v svojih belih uniformah delali v tovarnah in na poljih želi belo žito. Z belih krožnikov je dišala bela repa in ob nedeljah včasih tudi bela klobasa. Po belih cestah so korakali beli vojaki, ki so budno čuvali deželo pred kakršnokoli drugo barvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Beli deželi je vladal kralj, ki si je neskončno želel, da bi ga imeli vsi podložniki radi. Resnično in brezpogojno radi. Zato je, da ljudem prihrani zadrego pri izkazovanju iskrene ljubezni, v zakone in šolske knjige zapisal svoje resnice in pravila, po katerih naj bi mu podaniki izražali ljubezen, ki bi ga vsakodnevno osrečevala.
In on jim je ljubezen vračal s tem, da je blagohotno dovolil, da mu na proslavah pojejo bele pesmi, da ploskajo njegovim belim govorom, da trge, ulice in novorojenčke poimenujejo z njegovim imenom. Da mu lahko državni radio ob vsaki polni uri zavrti njegovo najljubšo pesem Bela snežinka, ki pada.
Ampak kralj vseeno ni bil srečen. Slišal je, da so njegovi podložniki ob večerih slabe volje, ko doma igrajo šah samo z belimi figurami. In da se na nedeljskih tekmah celo glasno zmrdujejo, ko igrata obe ekipi nogomet z belo žogo brez črnih pik, na belem igrišču z belimi črtami, v enakih belih dresih, med nogometaši pa teka nogometni sodnik v belih oblačilih z belo piščalko v ustih.
Pa bi tudi to pregriznil, če ne bi sumil, da tako kot on sam tudi njegovi podložniki sanjajo v barvah.
In res. Njegovi podložniki so res sanjali v barvah.

Marko Korošec
Zoran Predin
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.