(BORZNI KOMENTAR) So dobre novice slabe novice?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V ZDA so v petek objavili poročilo s trga dela, ki je preseglo pričakovanja. V januarju so v zasebnem sektorju dodali 517 tisoč novih delovnih mest, kar je kar trikrat več, kot je bilo pričakovano, in največ po juliju 2022. Navzgor je bila popravljena tudi številka iz meseca decembra. Večino delovnih mest je bi ustvarjenih v sektorju storitev. Stopnja brezposelnosti je najnižja v zadnjih 53 letih in znaša 3,4 odstotka. Omenjeno pomeni, da je pred Fedom še kar nekaj dela, da se ukroti inflacija. Pozitivno pa je, da se je rast povprečne urne postavke dela upočasnila in to je smer, ki jo oblikovalci politike želijo videti. Odporen trg dela sicer botruje k močnejši potrošnji in s tem podpira rast dobičkov, kar je dobro za delniške trge. Po drugi strani pa močan trg dela lahko na dolgi rok sproži drugi inflacijski val, ki bi Fed primoral v še bolj agresivno dvigovanje obrestnih mer, kar bi posledično sprožilo globljo recesijo.

Reuters

Fed je v torek 1. februarja po pričakovanjih dvignil obrestno mero za 25 bazičnih točk, na med 4,5 in 4,75 odstotka. Predsednik Powell je napovedal, da cikla dvigovanja obrestnih mer še ni konec, saj inflacija ostaja na povišanih nivojih. Prav trgu dela Fed namenja še posebno pozornost. Da bi dosegli svoj inflacijski cilj pri dveh odstotkih, bo gospodarska rast nekaj časa morala biti nižja od trendne, trg dela pa precej bolj ohlapen. Powell pravi, da v tem trenutku monetarna politika še ni dovolj restriktivna. Povpraševanje po delavcih ostaja krepko nad ponudbo in slednje bo potrebno uravnotežiti, saj je močan trg dela s svojo plačno dinamiko močno koreliran s cenami v storitvenem sektorju. Cene potrošnih dobrin in blaga kažejo očiten negativen trend, bolj lepljive pa ostajajo cene za osnovne storitve (brez najemnin), zato je mnogo prezgodaj razglasiti, da je inflacija premagana. Powell meni, da bosta potrebna vsaj še dva dviga obrestne mere, ki jima bi sledil premor. Fed ocenjuje, da bo potrošnja dovolj močna, da podpre gospodarsko rast ZDA v letošnjem letu, in če se bo ekonomija gibala skladno z njihovimi pričakovanji, v letošnjem letu ne pričakuje, da bi odbor znižal obrestne mere.

Kaže pa, da udeleženci trga izjave predsednika Feda slišijo zelo selektivno. Trge prežema dobro vzdušje, saj se inflacija topi, pozitiven sentiment pa ugodno vpliva tako na delnice kot obveznice. Kljub temu, da so investitorji vsakič znova prisiljeni potisniti svoja pričakovanja glede znižanja obrestne mere naprej po koledarju, preobrat Feda še vedno vidijo v drugi polovici leta 2023. Višje cene delnic in obveznic milijone Američanov naredijo bogatejše, podjetjem pa olajšajo zbiranje svežega kapitala za investicije in nove zaposlitve. Dokler je inflacija sovražnik številka ena, je vse, kar bi dodatno spodbudilo povpraševanje in vplivalo na dvig cen, za Fed nezaželjeno.

Reuters

Ključno vprašanje je, ali se bo nagel padec inflacije nadaljeval? V kolikor se bo inflacija še naprej umirjala s takšnim tempom, potem je tako imenovani mehki pristanek verjetnejši in optimizem na borzi upravičen. Nasprotno pa lahko preseneti rast cen v storitvenem sektorju. Zadnja objava indeksa nabavnih managerjev storitev je krepko presegla pričakovanja, sektor storitev je v razcvetu. Cene blaga resda padajo, vendar ne morejo padati v nedogled, orodja monetarne politike pa imajo na inflacijo storitev manjši vpliv.

Začetek leta na trgih je precej pozitiven, zato previdnost ne bo odveč. Kljub rasti se še vedno najdejo priložnosti, le pri izbiri bodite selektivni. Za donose na dolgi rok pa je najpomembneje, da ostanete investirani.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?