ŽUPAN(JA), PRIČAKUJEM Pritisk na državo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
15.11.2022 06:00

Aleksander Zavec, haloški vinogradnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Zavec, haloški vinogradnik
Darja Lukman Žunec

"S kmetijskega vidika od župana pričakujem, da se bo ves čas zavzemal za spodbujanje kmetijskih in dopolnilnih dejavnosti. V Halozah, kjer sam delujem, gre predvsem za vinogradništvo, da se ta svet ne bo še naprej zaraščal. Res je, da je kmetijska politika večinoma odvisna od odločitev na državni ravni, a župan mora javno opozarjati na težave in pritiskati na odločevalce. Na ravninskem delu občine mora podpirati tudi zahteve tamkajšnjih kmetov.

Drugo pomembno področje je turizem, saj je prihodnost Haloz zagotovo v tem, da s svojo izvirno ponudbo privabijo goste iz Slovenije, še bolj iz tujine. Na turizem ima lahko župan velik vpliv in ima tudi več vzvodov, torej ni tako vezan na ravnanje države. Tu je bolj pomembna samoiniciativnost lokalnega okolja. Nekaj je že bilo storjeno, a gotovo je mogoče narediti še več. Sodelovanje med vinarsko zadrugo in Vidovo kletjo je denimo vzorno in je prava pot. Za turizem je pomembno še povezovanje z drugimi, predvsem haloškimi občinami.

Pri vodenju občine, kakršna je videmska, razdeljena med Dravsko polje in Haloze, mora župan venomer iskati ravnotežje. To je gotovo eden največjih izzivov in je njegova vloga precej težja kot v razvojno in pokrajinsko enovitih občinah. Pomembno je, da nasprotij ne spodbuja, pač pa išče kompromise. Po drugi strani pa morajo tudi občani razumeti njegov položaj, saj je dolžan enako upoštevati obe strani." (dlž)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta