Zgornja Velka: Pri Mariji Snežni uredili župnijsko knjižnico

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
23.01.2022 04:00

S pomočjo občine Šentilj so odprli župnijsko knjižnico, ki ima velik pomen za cel kraj in je za vse tudi dostopna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovesnosti ob odprtju župnijske knjižnice so se udeležili tudi visoki gostje.

Anita Kirbiš

Minulo nedeljo, 16. januarja, so pripravili svečanost s kulturnim program ob zaključku ureditve župnijsko knjižnice in jo poimenovali po nekdanjem tamkajšnjem duhovniku Matiji Purgaju. Knjižnica ima velik zgodovinski pomen, saj je kraj poznan kot literarno in kulturno središče tamkajšnjega okoliša. Že od ustanovitve župnije pa so tukaj delovali duhovniki, tesno povezani s knjigo. Vsak je bil po svoje zaslužen, da je človek na obrobju preživel in ohranil slovenski jezik. Tako so se v župnišču skozi stoletja polnile tudi knjižne police.

Pa vendar je bil prvi Matija Purgaj. Ker v začetku cerkev še ni bila župnija, so se duhovniki imenovali kurati. Kurat Purgaj je 8. decembra na praznik brezmadežnega spočetja device Marije leta 1789 prvič obhajal božjo službo. Za božič istega leta je krstil prvega otroka z imenom Tomaž. To je zabeleženo kot prvi zapis v krstno knjigo, ki je mejnik pri vodenju matičnih knjig na tem najvišje naseljenem delu Slovenskih goric. Ker je Purgaj vodil zidavo cerkve in župnišča, so mu hvaležni Snežničani na zunanjem zidu za oltarjem vzidali spominsko ploščo, kjer je tudi pokopan.

Tone Kuntner je bil nekoč tukaj ministrant.

Anita Kirbiš

Tudi sedaj so bili med gosti ob odprtju knjižnice nekateri avtorji knjig, ki so posvečene Mariji Snežni in je z njimi obogatena knjižnica. Literat in gledališki igralec Tone Kuntner se v svojih pesmih rad spominja bregač in Marije Snežne, tokrat je bil izjemen interpret Zdravljice in Cankarjevih Nebes pod Triglavom. Med drugim je spomnil, da je zadnjič pred oltarjem cerkve Marije Snežne stal pred 70 leti kot ministrant. Med vabljeni gosti je bil tudi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle, ki je z igranjem slovenske in evropske himne na orglice pokazal svoj veder značaj. Med visokimi gosti je bila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, ki se je z nostalgijo spominjala te cerkve, kjer so ji zapeli poročni zvonovi. Na svečanosti je bila še ena velika umetniška duša, katere srce bije s tem krajem. Domačinom znan kot učitelj, sicer pa pisec knjig o ljudeh iz teh krajev, ki rad prihaja tja na grob Stanka Majcna, Tone Partljič.

Ljudmila Novak Marija Snežna cerkev

Anita Kirbiš

Danes župnijo Marija Snežna vodi župnik mlajšega rodu dr. Boštjan Lenart, ki je prinesel svež veter, lotil se je obnove župnišča in tukaj naletel na izjemno bogato knjižno zbirko. "Pomen današnjega dogodka dojamejo samo tisti, ki cenijo kulturo in človeško dostojanstvo. Veseli nas, da je občina Šentilj prepoznala vrednost investicije v kulturni biser, ki ga za našo krajevno skupnost predstavlja župnijska knjižnica, zato gre zahvala županstvu s podžupanjo Lidijo Šarić in drugim svetnikom, ki so podprli naše napore ob vzpostavitvi župnijske knjižnice Matije Purgaja. Veseli dejstvo, da je bila prva omemba v matičnih knjigah zapis krsta in ne zapis smrti, kar prinaša življenje in ne to, kar ga jemlje. V zbirki najdemo knjige v latinščini in nemščini ter stare vadnice slovenskega jezika iz leta 1778. Posebno vrednost imajo edinstvene knjige Status annimarum. Gre za rokopise duhovnikov, ki so že takrat beležili, kdo je živel pod isto streho, in bodo poslastica za mnoge raziskovalce družinskih dreves. Ti najstarejši zapisi so bili tudi vir navdiha za zapise živih korenin našega kraja, ki so izšli pred nedavnim v dveh knjižicah župnijske samozaložbe. Nič, kar je zapisano, ne umre," je med drugim dejal farni župnik. Ta dan niso le namenu predali novo knjižnico, ampak so sočasno predstavili tudi izdaji dveh knjig v avtorstvu župnika Lenarta.

Župan Šentilja Štefan Švab se je zahvalil vsem za izjemna prizadevanja, visokim gostom pa za obisk. Pripadla mu je tudi čast, da je, potem ko je lenarški dekan Marjana Rola prenovljeno knjižnico blagoslovil, prerezal trak. Prireditev, ki so jo začeli in zaključili domači pevci ljudskih pesmi z Zgornje Velke, povezovala Marija Ferenc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta