Zavod Dornava: K cepljenju nagovarjajo s šaljivimi majicami

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.11.2021 04:00

V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava so se odločili, kot pravijo, "za bolj lahkotno promocijo cepljenja proti covidu-19 in promocijo zdravja". David Vezjak, profesor likovne vzgoje, razlaga, da so se zaradi napetega stanja v državi odločili za manj agresiven pristop, ki so ga zaposleni in uporabniki lepo sprejeli, s svojimi dejanji pa želijo nagovoriti še koga in prispevati k izboljšanju odnosov med državljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zasnovali so unikatne promocijske majice.

Zavod Dornava

"V ZUDV Dornava dosledno upoštevamo vse ukrepe in priporočila za preprečevanje širjenja virusa med našimi zaposlenimi in uporabniki. Izdelan imamo krizni načrt in zdaj je v teku postavitev mobilnih filtrskih enot, za katere nam je sredstva zagotovila država in jih bomo postavili na različnih lokacijah znotraj območja zavoda. Te enote so namenjene odvzemu brisov, vzpostavitvi sive ali rdeče cone, izvajanju obravnav za uporabnike ter izvedbi obiskov uporabnikov v varovanem okolju," pravi Ivanka Limonšek, vršilka dolžnosti direktorja. Ob tem doda, da preko spletne strani o razmerah v zavodu obveščajo starše in skrbnike svojih uporabnikov, poskrbeli so tudi za možnost videoklicev in omogočajo obiske v varovanem okolju.

Direktorica Ivanka Limonšek Foto: Slavica Pičerko Peklar

Slavica Pičerko Peklar

"Naše uporabnike smo na vrsti delavnic seznanili s pomenom higiene rok, z uporabo zaščitne maske, s pomenom prezračevanja prostorov, vzdrževanja varnostne razdalje, govorili smo o higieni kihanja in kašljanja. Z vsemi potrebnimi ukrepi redno seznanjamo tudi zaposlene. Izvedli smo sklop delavnic zanje, tudi na temo izgorevanja in skrbi za duševno zdravje v času epidemije. Sodelavcem omogočamo tudi individualno svetovanje," našteje Limonškova. V zavodu so pripravili razstavo, posvečeno Vladu Godlerju in drugim uporabnikom, ki so v epidemiji koronavirusa izgubili življenje. "Organizirali smo tudi posvet o nevarnostnih covidne okužbe in na temo paliativne oskrbe v ZUDV Dornava," doda sogovornica. Prav tako so organizirali in izvedli cepljenje za zaposlene in uporabnike zavoda.

Au, ampak ostal boš zdrav!

V Zavodu Dornava to jesen še posebej odmeva sodelovanje v kampanji Nalezimo se dobrih navad - cepimo se, v okviru katere so izdelali promocijske majice. "Cepljenost zaposlenih, nekaj več kot 400 nas je, je primerljiva s slovenskim povprečjem, med uporabniki in stanovalci so cepljeni skoraj vsi. Da bi cepljenje še spodbudili, smo zasnovali unikatne promocijske majice za vse zaposlene v ZUDV Dornava. Ideja, da naj majice na nevsiljiv, celo malo šaljiv, vsekakor pa duhoviti način spodbujajo cepljenje pri zaposlenih, se je porodila naši vršilki dolžnosti direktorja Ivanki Limonšek, sama sem se ukvarjala z vprašanjem, kaj natisniti na majice. In ker so smeh, humor in veselje doktrine, ki zdravijo same zase, sem se odločila, da bo na majicah karikatura, ki zadevo predstavi lahkotno in humorno. Au, ampak ostal boš zdrav! je naš slogan, ki ga je z ilustracijami pomagal uresničiti sodelavec David Vezjak. Porogljive karikature in zapisano sporočilo na majicah odražajo resnost širjenja virusa in njegovo negativno moč, hkrati pa na prijeten način vabijo zaposlene na cepljenje. Takšno prigovarjanje ni vsiljivo, še manj agresivno, je pa zabavno," razlaga Vesna Likovnik Gorjup, vodja institucionalnega varstva odraslih v Zavodu Dornava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta