Zakaj ne bi šli s Prostoferjem? Treba se je le opogumiti, poklicati in počakati na prevoz

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
11.10.2020 03:30

Dobre štiri mesece je že, kar je v občini Markovci zaživel projekt Prostofer, ki predvsem starejšim, invalidom in ljudem brez avtomobila omogoča, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 in se dogovorijo za dan in uro prevoza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Električni avtomobil in prostovoljci so na voljo za brezplačne prevoze.
Slavica Pičerko Peklar

Kot pravijo na občini, je bilo doslej opravljenih bolj malo teh prevozov, saj se ljudje, kot kaže, še obotavljajo in ne upajo poklicati in se dogovoriti za prevoz, največkrat seveda do mesta. Do sredine septembra je prevoze koristilo trinajst uporabnikov.

Prostovoljci, ki pridejo po njih na dom in jih domov tudi pripeljejo, vmes pa jim pomagajo še pri opravkih, kot so obiski zdravnika, lekarne, nakupi, različne terapije, so doslej opravili 26 prevozov. Lahko bi jih, dodajajo, veliko več. Avtomobil, ki je na električni pogon, je namreč vse prevečkrat parkiran na občinskem dvorišču, prostovoljci čakajo, a klicev občanov, ki bi si želeli tovrstno pomoč, kar ni. Da je nekaj naredila epidemija, manjše povpraševanje po brezplačnih prevozih pojasnjujejo na občini Markovci in verjamejo, da bo kmalu drugače in bo avtomobil pogosteje v uporabi. Kot razlaga Milan Gabrovec, župan občine Markovci, za projekt Prostofer mesečno namenijo skoraj 700 evrov, ob tem pa stroški niso odvisni od števila prevozov, zato si seveda želijo, da se domačini pogosteje odločijo za prevoz. Med prostovoljci so v glavnem upokojenci, člani društva upokojencev, ki bodo vsem, ki se bodo odločili poklicati, kar pa je zaradi koordinacije prevozov treba storiti tri dni pred načrtovanim prevozom, rade volje pomagali tudi pri opravkih v mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta