Vrtec na Ptuju bo dražji, tudi zaradi dogovora o plačah v javnem sektorju

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.01.2019 17:15

Ptujski svetniki so danes na proračunski seji potrdili tudi novo zvišanje cene vrtca, deloma je višja cena posledica dogovora o spremembi plač in drugih stroških dela v javnem sektorju med vlado in sindikati. Starši bodo plačali v povprečju osem odstotkov več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub povišanju pa bo s subvencijo znižana cena za starše primerljiva z večino mestnih občin. 
Peklar Slavica Pičerko

Starši, ki imajo otroke v varstvu Vrtcu Ptuj, se bodo februarja soočili z višjimi položicami. Predvsem zaradi decembrskega dogovora o spremembi plač in drugih stroških dela v javnem sektorju med vlado in sindikati, v določeni meri pa tudi zaradi spremenjenega normativnega števila otrok, ki se ga upošteva pri samem izračunu cene, je namreč Vrtec Ptuj občini znova podal vlogo za uskladitev cen. "Dejansko s sedanjo ceno ne zberemo dovolj denarja za normalno poslovanje. Strošek dela predstavlja od 80 do 84 odstotkov vseh stroškov," je pojasnila ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak. O visokih cenah ptujskega vrtca, predvsem pa o zgornjem normativu in številu vključenih otrok v vrtec, je bilo veliko razprav že lani, zdaj pa je ta tematika znova v ospredju, saj so na današnji, sicer proračunski seji mestnega sveta, potrdili predlog podražitve vrtca. Kot pravi Vučakova, je dejstvo, da je na Ptuju manj rojenih otrok, zato je tudi vpis manjši. Sprejeta cena je bila namreč izračunana za 1030 vpisanih otrok, ob normativnem številu 950 otrok 1. septembra pa preprosto niso zbrali dovolj denarja. 

Polna cena višja za okoli 30 evrov

Polna cena za 1. starostno obdobje (1-3 leta) bo tako od 1. februarja 528,65 evra. Sedanja cena, ki velja od marca lani, ko so jo ptujski svetniki potrdili po številnih razpravah, je 497,82 evra. Ker ptujska občina za otroke, ki imajo skupaj s staršem stalno prebivališče v občini, dodatno subvencionira ceno v višini deset odstotkov, je nova cena za starše 475,78 evra. Kot ugotavljajo na občini, je taka cena za starše primerljiva z večino mestnih občin. Ob tem dodajajo, da je treba upoštevati še pomembno dejstvo, da je v ceni Vrtec Ptuj upošteval plače dveh vzgojiteljic, ki izvajajo obogatitveni program, da so za daljši poslovalni čas, ki je izključno prilagojen željam staršev, zaposlene dodatne pomočnice vzgojiteljic, prav tako pa število zaposlenih in posledično stroške zvišuje tudi to, da Vrtec Ptuj izvaja svojo dejavnost na desetih različnih lokacijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta