Virtualni sprehod po ptujski arheologiji

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.11.2018 00:36

V ptujskem hotelu Mitra so na ogled artefakti petega mitreja, ki je bil pred dobrimi 30 leti izkopan skoraj sredi mesta. Dogodki, povezani z mitraizmom, se vrstijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V hotelu Mitra potekajo pogovorni večeri o mitraizmu in ptujski arheologiji. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V ptujskem hotelu Mitra si je ta čas mogoče ogledati arheološko razstavo o mitraizmu in antični Poetovioni. Razstavo artefaktov, ki jih je leta 1987 odkril arheolog Ivan Tušek v bližini današnjega dijaškega doma, so pripravili Mihael Toš, ki bo v začetku prihodnjega leta postavil na ogled tudi svoj projekt Virtualni arheološki muzej (VAM) Ptu,j in Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož (PMPO) ter lastnik hotela Peter Vesenjak. Skupaj so pred dnevi vabili tudi na okroglo mizo, na kateri so govorili o nujnosti vzpostavitve sodobnega arheološkega razstavišča na Ptuju.

Kult Mitre še živi

"Po sedmih letih mrtve arheologije, koncu aktivne predstavitve arheološkega bogastva in ob dejstvu, da gre pri mitrejih za svetovno kulturno dediščino, sem pričakoval, da bo mesto ukrepalo. Ker se to v vsem tem času ni zgodilo, smo ustanovili neke vrste civilno iniciativo in začeli delati," pravi Toš. Vesenjak pa se spominja: "V prvih letih mojega delovanja je bil v hotelu že razstavljen del petega mitreja, vendar je, po petih letih, razstavljene eksponate muzej umaknil iz hotelskih prostorov. Po dobrih 20 letih je v hotelu Mitra ponovno na ogled skoraj cel peti mitrej. V civilni iniciativi smo želeli, da se glede na hitro bližajočo se 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja tudi nekaj konkretnega naredi, da hotel Mitra ob tem ponovno povežemo s kultom Mitre in da lahko v času tega praznovanja gostom predstavimo to dediščino tudi v neposredni obliki. Tretji razlog za vsa ta dogajanja pa tiči v zanimanju domačih in tujih gostov, ki so slišali o veliki antični dediščini tega okolja in si želijo to dediščino doživeti oziroma videti. Tudi zato smo se povezali s PMPO, njegovim direktorjem dr. Aleksandrom Lorenčičem in arheologom Ivanom Tuškom in peti mitrej ponovno razstavili, tokrat v posebnih vitrinah, in te dni si ga že lahko ogledajo domačini in turisti. S tem, ko predstavljamo antične artefakte širši javnosti, hkrati spodbujamo k čimprejšnji ponovni postavitvi arheološkega muzeja na Ptuju."

Slavica PIČERKO PEKLAR

Manjše predstavitve arheoloških najdb

Da je mogoče arheološko dediščino mesta predstaviti na različne načine in ne nujno v muzeju, so z zdajšnjo prezentacijo dokazali vključeni v projekt. "Razstava je na ogled vsem Ptujčanom in seveda obiskovalcem našega mesta. Ogled je brezplačen, po našem prepričanju pa so artefakti predstavljeni dovolj zanimivo in možnosti takih predstavitev je v našem mestu še več," meni Vesenjak. Da je Ptuj že zdavnaj zamudil z obeležitvijo 1950. obletnice prve pisne omembe mesta, je prepričan Toš, ki pripravlja prav poseben spletni portal Virtualni arheološki muzej VAM. Zaživel bo 1. januarja prihodnje leto, ko bi moral Ptuj slaviti in obletnico zaznamovati še posebno odmevno: "Pripravljam virtualni sprehod po mitrejih in tudi drugih arheoloških zbirkah, ki si jih tačas, žal, ni mogoče ogledati. Ta izredno bogata zbirka fotografij teh naših arheoloških najdb bo zagotovo nagovorila marsikoga, in ker besedila dodajam tudi v angleškem in nemškem jeziku, sem prepričan, da bo ta virtualni muzej zelo obiskan."

Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta