Vinske kleti obupno iščejo pomoč

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.06.2020 06:05

Radgonske gorice najavile za kar desetkrat nižjo odkupno ceno grozdja od lanske. Spodbuda odgovornim k hitrejšemu ukrepanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnja trgatev vinogradnike in vinarje navdaja s strahovi in skrbmi.
Darja Lukman Žunec

Epidemija covida-19 je velike pretrese prinesla tudi v vinarstvo in vinogradništvo. Prodaja doma in izvoz sta se zaustavila, hoteli in gostišča kot potencialni kupci se šele odpirajo in vinske kleti - tako velike kot manjše - so polne zalog. Zato je vprašanje, kam z letošnjo letino grozdja, in predvsem, kako se bodo kleti izvile iz primeža krize. Andrej Rebernišek, strokovnjak za vinogradništvo in direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, pravi, da kot pomoč pride v poštev kar nekaj ukrepov.

Letošnja trgatev bo v znamenju nižjih odkupnih cen ali bo morda celo zelena.
Sašo Bizjak

Zelena trgatev kot ukrep​

​Seveda je zelena trgatev za vinogradnike, ki se vse leto trudijo z deli v vinogradih in se trgatve veselijo, saj naj bi bil njihov trud poplačan, nekaj nepojmljivega. Destilacija je težje izvedljiva, meni Rebernišek, ker v Sloveniji praktično nimamo večjih destilacijskih obratov.

Skupen nastop štajerskih kleti

Kot pravi Cvetkovič, iščeta skupne rešitve poleg njihove tudi ormoška in ptujska klet: "Čeprav samo mi izpademo črna ovca. Ampak se je izplačalo, saj verjamemo, da se bo končno nekaj premaknilo, ker se je zganilo tudi kmetijsko ministrstvo." Kot še napoveduje, nesrečnih pogodb ne bo treba podpisati, med rešitvami pa največ pričakuje od krizne destilacije, zelene trgatve in ukrepa financiranja skladiščenja. Poudarja, da so lani odkupili za kar 30 odstotkov več grozdja kot prejšnja leta in da se je letošnja prodaja znižala za polovico.

Ptujska klet napoveduje, da bodo od pogodbenikov kupili vse količine grozdja.
Darja Lukman Žunec
Ptujska klet se je še bolj posvetila delu s trgovci.
Arhiv Ptujske Kleti
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta