Veseli december pripravljajo v upanju na izboljšanje epidemiološke situacije

Hojka Berlič
19.11.2021 06:10

Preverili smo, kakšno praznično ponudbo kljub trenutnim neugodnim epidemiološkim razmeram načrtujejo na Ptuju, v Kidričevem in Ormožu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Javne službe so Ptuj okraševale že v začetku tega meseca. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Ptuj bo v praznični podobi zasijal 6. decembra 2021, ko naj bi tudi odprli drsališče na mestni tržnici. "Če kdaj, si turobnega in zamorjenega vzdušja ne želimo videti v mesecu decembru. Odločili smo se, da kljub negotovim časom naredimo vse za to, da predvsem otrokom, ki so bili največja žrtev prvih dveh valov koronakrize, pa tudi drugim obiskovalcem omogočimo drsanje na pravem ledu," pravijo v Javnih službah Ptuj. Zagotavljajo, da drsališče letos vsekakor bo, postavljati ga bodo začeli prihodnji teden.

Prvič pa ne bodo postavili izposojenega, temveč lastno. Za nakup drsališča, velikega 420 kvadratnih metrov, bo javno podjetje odštelo 86 tisoč evrov brez DDV, stroške vzdrževanja in obratovanja v tej zimi pa ocenjujejo še na dodatnih 10 tisoč evrov. Odprto naj bi bilo predvidoma do sredine januarja oziroma dokler bo interes obiskovalcev. Drsanje naj bi bilo brezplačno, mogoče pa si bo tudi izposoditi drsalke. Drsališče z umetno maso, na kakršnem smo v zimskih radostih na Ptuju uživali pred leti, so to zimsko sezono znova dali v najem.

Okrasitev letos nadaljevanje lanske

Mnogi so se spraševali, zakaj so na Ptuju letos tako pohiteli z okraševanjem, že v začetku novembra. A kot pojasnjujejo na občini, niti niso začeli veliko prej kot v preteklosti, je pa res, da so terminski plan izvedbe nekoliko prilagodili Javnim službam Ptuj in njihovim obveznostim, da bo okrasitev pravočasno nameščena pred slavnostnim prižigom. Letošnja okrasitev mesta bo, še pravijo na občini, nadaljevanje lanske idejne zasnove.

"Podobno kot v preteklih letih bo ob praznični razsvetljavi zgodovinskih pročelij, mestnih trgov in ulic poudarek na lokalni ponudbi obrtniških izdelkov in kulinaričnih dobrot v okviru prazničnega sejma na mestni tržnici in Mestnem trgu. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo program nadgradili z otroško animacijo in glasbenimi koncerti na prostem," pa načrte povzemajo na Zavodu za turizem Ptuj, kjer imajo za izvedbo letošnjega prazničnega dogajanja na voljo 27.500 evrov.

Drsanje prav tako v manjših krajih

Tudi v Kidričevem so se v tem letu odločili za nakup lastnega drsališča velikosti 220 kvadratnih metrov - za 20 kvadratnih metrov večjega, kot je bilo tisto, ki so si ga v preteklosti izposojali od Občine Starše. Za nakup so se, kot pojasnjuje direktor občinske uprave Damjan Napast, odločili, ker je vodstvo Občine Starše sklenilo, da bodo sami drsališče začeli uporabljati že v decembru.

Za svoje drsališče so odšteli 23 tisoč evrov brez DDV. Drsališče in drsalno stezo, ki so jo postopoma dokupovali že v preteklih letih, so sicer že postavili, z izdelavo ledu pa še čakajo na ugodnejšo epidemiološko sliko. "V skladu s trenutnim odlokom, ki dovoljuje zunanje prireditve, ne moremo zadostiti vseh zahtev. Predvsem seveda enosmernega gibanja ljudi in zagotavljanja medsebojne razdalje, saj je to na drsališču praktično nemogoče. Kot občina z eno najslabših slik v Podravju seveda želimo imeti varne pogoje. Otvoritev drsališča smo sicer načrtovali za 29. november, zato bi ga že morali počasi zaledeniti. A bomo počakali," pojasnjuje Napast. Enako velja za gostinsko ponudbo na prostem.

Novosti pri okrasitvi v tem letu ne načrtujejo, ostajajo pri novoletnih lučkah, svetlobnih likih in smreki v Parku pod tisočerimi zvezdami. "Načrtovali smo tudi spremljajoče prireditve, bili smo v stiku z izvajalci. Zdaj je naš cilj, da bi odprli vsaj drsališče z minimalno gostinsko ponudbo. Če bi se razmere dovolj izboljšale, pa bi poskusili s spremljevalnimi prireditvami. Letos smo želeli dogajanje podaljšati do konca zimskih počitnic, nekje do 6. marca prihodnje leto," pravi Napast. Tudi s prižigom lučk bodo še nekoliko počakali, če pa razmere v državi 15. decembra še ne bodo omogočale izvajanja dogajanja, bodo praznične luči najverjetneje vendarle prižgali. "Tako smo storili tudi lani. Da je mogoč vsaj sprehod po parku v soju lučk."

V Ormožu prižig lučk načrtujejo za 3. december in ga bodo, po lanskem dobrem odzivu, prenašali na spletu. Drsališča, ki ga vsako leto najamejo, letos ne bo. Kot pravijo na Zavodu za turizem, kulturo in šport, trenutne razmere kažejo tudi na to, da bi letos spet lahko v celoti odpadla tradicionalna Severolandija. A vseeno upajo, da bodo razmere dopuščale vsaj izvedbo dela ponudbe, morda tudi silvestrovanje na prostem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta