V Šentilju imajo že dvanajst krvodajalcev stokratnikov: Spodbudno, da na akcije prihaja vse več mladih

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
09.09.2023 05:55

Jožef Točaj iz Štrihovca in Edvard Adler iz Šentilja sta se pridružila skupini 210 vitezov krvodajalstva na širšem mariborskem območju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Edvard Adler, župan Štefan Žvab, Stanislav Žebela in Jožef Točaj
Anita Kirbiš

Tudi Krajevni odbor (KO) Rdečega križa Šentilj od ustanovitve skrbi za blažitev težav ranljivih skupin, pomaga prizadetim ob naravnih ujmah na različne načine v občini in širše. Ena njihovih prioritet je krvodajalstvo. Z organizacijo krvodajalskih akcij pomagajo Centru za transfuzijsko medicino (CTM) UKC Maribor za nemoteno oskrbo bolnikov z zadostnimi količinami te prepotrebne življenjske tekočine.

V KORK Šentilj so 25. avgusta na terenski krvodajalski akciji UKC Maribor, kjer se je ta dan oglasilo 40 krvodajalcev, med njimi gostili krvodajalca, ki sta kri darovala stotič. 62-letni Jožef Točaj iz Štrihovca, ki je bil zaposlen v Tovarni Boris Kidrič, danes pa je upokojenec, je prvič daroval kri decembra 1982 v CTM, nato pa 99-krat na terenu. Že vrsto let je odbornik KORK Šentilj, zato se je odločil, da bo stotič kri daroval v domačem kraju. Krvodajalci so bili vsi v njegovi družini in tradicija krvodajalstva pri Točajevih se tako nadaljuje. 59-letni Edvard Adler iz Šentilja je bil zaposlen v Palomi Sladki Vrh in je prvič kri daroval kmalu po odsluženem vojaškem roku v CTM leta 1985, nato pa še 99-krat na terenu (v Sladkem Vrhu in v Šentilju). Pobude za krvodajalstvo so se pri obeh zgodile v podjetjih, kjer sta bila zaposlena, predvsem pa iz solidarnosti in želje pomagati ljudem ter tako rešiti kakšno življenje. In oba, če bo zdravje le dalo, bosta še nekaj let krvodajalca.

"Današnja viteza krvodajalstva sta bila krvodajalca na približno tri mesece in tako prispevala od 40 do 45 litrov krvi. Z zgledom sta h krvodajalskim akcijam spodbujala tudi druge. Danes smo vpisali 210. viteza. Krvodajalstvu bi bilo treba posvetiti več pozornosti in spodbude, tudi za mlade. Krvodajalci pa bi si, po zgledu nekaterih drugih držav, za svoje plemenito dejanje zaslužili vsaj kako prioriteto, ko sami iščejo zdravniško pomoč," je povedala Petra Leber, iz CTM UKC Maribor, ki je obema vitezoma čestitala in se zahvalila ter jima izročila simbolična darila. Čestitkam sta se pridružila šentiljski župan Štefan Žvab in dolgoletni predsednik KORK Šentilj in podpredsednik OZ RKS Maribor Stanislav Žebela, ponosna, da imajo v občini že enajst vitezov in eno vitezinjo krvodajalstva. Razveseljuje, da prihaja na krvodajalske akcije v zadnjem času tudi veliko mladih. V Šentilju jih organizirajo v prostorih OŠ Rudolfa Maistra, kjer pripravijo pogostitev, ta dan pa je bila za jubilanta tudi torta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta