Najboljša jabolka so sladko-kisla, pravi "jabolčna" kraljica

Špela Pokeržnik
10.10.2021 05:40
Še dve leti bo predstavljala domačo Selnico ob Dravi in pridelavo jabolk ter poudarjala samooskrbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Vrčko, kraljica jabolk, Selnica ob Dravi.
Daniel Jehart
Eva Vrčko, kraljica jabolk, Selnica ob Dravi.
Daniel Jehart

Jabolko na dan odžene zdravnika vstran," je star pregovor, v katerem je kar precej resnice, saj jabolka veljajo za sadež, ki ima zdravilne koristi. S tem se strinja tudi Eva Vrčko, ki je bila prejšnji konec tedna ovenčana z naslovom kraljica jabolk Selnice ob Dravi.

Prav jablane so v Selnici ob Dravi najbolj razširjena in najvažnejša sadna vrsta. "Moja zgodba s selniškim jabolkom se je zgodila po naključju, sama sicer ne prihajam iz sadjarske družine, zato je bila ta odgovornost zame precejšen izziv, ki pa sem ga z veseljem sprejela," pripoveduje Eva, sicer študentka šestega letnika Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, ki ob letošnjem tradicionalnem prazniku jabolk v Selnici ob Dravi ni predala krone naslednici, pač pa jo je obržala še za prihodnji dve leti.

"Jeseni 2019 se je moja jabolčna zgodba začela zelo obetavno. Spominjam se vznemirjenja ob prevzemu krone in ugrizov v prenekatera jabolka, saj sem si želela poskusiti najrazličnejše sorte, tako tiste stare kot nove. Predvsem pa sem bila počaščena, da sem kot predstavnica mlajše generacije dobila priložnost za neposredno sodelovanje pri razvoju svojega domačega kraja. Obiskala sem številne dogodke in trgatve v regiji, skupaj s Turističnim društvom Selnica ob Dravi smo gostovali v Kostreni na Hrvaškem, kjer sem ponosno predstavljala sočno selniško jabolko, ob koncu leta smo uspešno izpeljali tudi blagoslov konj na Slemenu, nato pa se je vse spremenilo," se spominja, kako je nato epidemija koronavirusa v minulem obdobju vplivala na opravljanje njenega poslanstva kraljice jabolk.

"Tradicija domačih jabolk, najrazličnejših sort, oblik, barv in okusov je v našem kraju zasidrana že stoletja. Vsako leto znova se veselim čudovitih spomladanskih cvetov na jablanah, ki nato podarijo bogato bero okusnih jabolk," z iskrico v očeh opisuje Vrčkova. Proste trenutke rada izkoristi za dolge sprehode, prebiranje knjig in kuhanje. "Seveda pripravljam tudi jedi iz jabolk. Iz moje kuhinje večkrat zadiši po domačem jabolčnem zavitku, ki je ena mojih najljubših sladic. Rada pripravim tudi jabolčni kompot, mu dodam kakšno suho slivo, predvsem pa pri vseh mojih jabolčnih jedeh ne manjka cimeta, ki ga preprosto obožujem," še razloži o kulinaričnih dobrotah. Posebej lepo in prijetno pa se počuti v krogu svoje družine, s katero preživi veliko časa: "Dneve mi lepša tudi moj oranžni muc Tigi."

"Selnica ob Dravi je lep kraj z bogastvom naravnih dobrin in hkrati ponuja ugodne možnosti na področju kmetijstva, turizma in splošnega lokalnega razvoja, tudi za mlade. Menim, da je zelo pomembno, da se v prihodnje še bolj osredotočimo na lokalnost in tako povečamo vrednost lokalnim virom pa tudi samooskrbi. V našem kraju lahko pri skoraj vsaki hiši opazimo lepo urejen zelenjavni vrtiček ali gredico, kar me veseli. Širjenje zavedanja o pomenu lokalno pridelane hrane je tudi ena mojih nalog," poudari Eva Vrčko, ki bo tudi v prihodnje po najboljših močeh predstavljala Selnico ob Dravi in zastopala selniško jabolko. "Meni najljubša je tista sladko-kislega okusa," še pove in zaključi s svojim življenjskim motom, da deklice s sanjami postanejo ženske z vizijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta