V Markovcih s kolesom ob glavni cesti

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
20.08.2019 16:10

V občini Markovci je vse nared za gradnjo kolesarske poti ob glavni cesti do meje s Ptujem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V občini Markovci so poskrbeli za varnost kolesarjev ob glavni cesti Ptuj-Zavrč.
Slavica Pičerko Peklar
Kolesarske poti po občini Markovci
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kolesarskim potem, ki že potekajo po manj prometnih cestah, zadnja leta v občini Markovci dodajajo nove kilometre urejenih kolesarskih poti. Ob glavni državni prometnici med naseljema Markovci in Zabovci, tja do meje s ptujsko občino, se bo jeseni začela gradnja kolesarske poti, ki bo od glavne prometnice ločena z zelenim pasom. Glavna dela naj bi delavci podjetja Asfalti Ptuj s partnerji končali še v tem letu, po kolesarski stezi pa se bo mogoče zapeljati prihodnjo pomlad.

Novo tudi vodovodno omrežje

"Še pred gradnjo kolesarske steze bomo poskrbeli za menjavo tamkajšnjega vodovodnega omrežja. To je že staro, grajeno iz azbestnih cevi, in je zato nujno potrebno obnove, po teh ceveh pa teče pitna voda tudi v sosednje občine, zato je investicija še toliko bolj potrebna in pomembna," razlaga Branko Zorko, ki je na markovski občini pristojen za investicije in režijski obrat. "Skupna vrednost investicije je 688 tisoč evrov, mi moramo zagotoviti denar za izgradnjo skoraj poldrugi kilometer dolgega odseka novega vodovodnega omrežja, kar nas bo stalo dobrih 414 tisoč evrov. Izgradnjo kolesarske poti bo financiralo infrastrukturno ministrstvo, saj smo uspeli na enem od njegovih razpisov," doda Zorko. Pravi, da so načrtovano gradnjo kolesarske poti ob še eni državni cesti, tisti, ki vodi od Ptuja skozi Borovce do Ormoža, povezali z razvojnimi načrti Mestne občine Ptuj in sosednjo Občino Gorišnica. Tako bodo občine skupaj kandidirale za sofinanciranje. V markovski občini so že v preteklih letih hkrati z gradnjo kanalizacijskega omrežja uredili kolesarske poti in poti za pešce ob glavni cesti od Bukovcev do konca naselja Stojnci, zdaj skupaj z Občino Gorišnica pripravljajo načrte za gradnjo kolesarske poti še vse do mosta čez Dravo na Borlu.

Po nasipu Ptujskega jezera iz vasi v mesto.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Del Dravske kolesarske poti

"Že pred leti smo zgradili kolesarko pot od Sobetincev do Markovcev, zdaj bi radi za varnost pešcev in kolesarjev poskrbeli še ob kilometer dolgem odseku ceste od obrtne cone Novi Jork do Prvencev. Zelo pomembna in obiskana je tudi kolesarska pot, ki je speljana pod Ptujskim jezerom do sosednje občine Ptuj. Na našem koncu ovir za kolesarje na tej poti ni več, žal pa v Mestni občini Ptuj še vedno niso našli rešitve glede prehoda potoka pri Kinološkem društvu, pa je tako kolesarska pot v tistem delu prekinjena in je treba izbrati druge ceste za pot v mesto," dodajajo na markovski občini, kjer načrtujejo gradnjo še več kolesarskih poti, saj se število kolesarjev povečuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta