V družinskem podjetju Ahac v Središču ob Dravi so prijazni do narave, kolikor se da

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
28.02.2024 06:00

Z varčevanjem pri uporabi stekla prihranijo 33,6 tone te surovine letno. Pomembno pa je tudi, da zmanjšujejo ogljični odtis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Središče ob Dravi: V proizvodnji vložnin Droga v podjetju Ahac skrbijo za varovanje narave. 
Darja Lukman Žunec

V družinskem podjetju Ahac upravljajo blagovno znamko vložnin Droga in zelenjavo predelujejo v svoji enoti v Središču ob Dravi, kjer imajo tudi svoje glavno in sodobno skladišče. V zadnjih letih so se posvetili ukrepom za trajnostno naravnanost. Prešli so namreč na novo in lažjo embalažo, s čimer bodo bistveno zmanjšali porabo stekla. Tako ne bodo samo ohranili tradicije, temveč bodo zmanjšali okoljsko obremenitev.

Naredili so že več pomembnih in smiselnih korakov za ohranjanje narave. Že pred desetletjem so 720 ml velike kozarce za vlaganje postopno zamenjali z novimi, ki so vsebovali manj stekla, in s tem letno prihranili približno 24 ton stekla. Zdaj pa so prešli na lažjo embalažo tudi pri manjših kozarcih in tako bo skupen prihranek stekla narasel na 33,6 tone letno.

Vodja proizvodnje Marinka Kolarič Lašič poudarja pomen uporabe slovenskih surovin in s tem zmanjšanja ogljičnega odtisa.
Darja Lukman Žunec

"Zeleno prihodnost gradimo z dejanji, ne zgolj z besedami. Ocenjujemo, da bomo z novo, optimizirano stekleno embalažo pri manjših, 314-mililitrskih kozarcih za vlaganje porabo stekla na leto zmanjšali za približno 9,6 tone. Odgovornost do okolja je namreč ena ključnih vrednot, ki nas usmerjajo pri vsakdanjem delu," pojasnjuje direktor Ahaca Roman Moškotevc.

Pomembno pa je tudi, da zmanjšujejo ogljični odtis, kar v proizvodnji vložnin Droga v svojem središkem obratu počnejo z uporabo obnovljivih virov energije, izbiro trajnostnih materialov in zmanjšanjem količine odpadkov. Zavezali so se tudi k predelavi domače, slovenske zelenjave. "Tako ohranjamo slovensko kmečko krajino in tradicijo, našim kupcem ponujamo poznane, lokalne okuse ter zmanjšujemo nepotrebne transportne poti, saj večina zelenjave raste nedaleč stran od našega proizvodnega obrata v Središču ob Dravi," dodaja Marinka Kolarič Lašič, vodja središke enote podjetja Ahac. 

Vložnine Droga so že 13 let pod okriljem podjetja Ahac. Proizvodnja izdelkov poteka po najvišjih standardih EU in sistemu HACCP, varnost in kakovost izdelkov pa dokazujejo tudi z ustreznimi certifikati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta