V Cerkvenjak varno kar z letalom

Aleksandra Papež
18.08.2019 06:32

Manjše letališče oziroma vzletišče v Cerkvenjaku velja za zelo varno. Pisto želijo podaljšati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letala, med njimi tudi letalo protitočne obrambe, na letališču v Cerkvenjaku
Vito Kraner

Vzletišče Cerkvenjak je po ocenah Agencije za civilno letalstvo eno najboljših vzletišč v Sloveniji. Ker je na odprtem delu doline ter v širši okolici ni drugih ovir in ne linij daljnovodov, velja za zelo varno. Julija je vzletišče pritegnilo pozornost javnosti z začasno selitvijo posadke letalske obrambe pred točo iz Letalskega centra Maribor v Cerkvenjak.

Ugodna lega letališča

"Vzletišče Cerkvenjak je zaradi ugodne lege med Mariborom in Mursko Soboto močan kandidat za sestavni del letalske obrambe pred točo kot alternativno vzletišče protitočne obrambe. Vendar pa je pista ob slabem vremenu (neugodnem vetru) za letalo protitočne obrambe prekratka, zato se zavzemamo za njeno podaljšanje proti severozahodu za 200 metrov. V ta namen že potekajo aktivnosti v sodelovanju s Skladom kmetijskih zemljišč za dolgoročni zakup dodatne površine, s čimer bi se omogočala protitočna dejavnost in s tem branjenje kmetijskih površin v Slovenskih goricah," razloži Vito Kraner, predstavnik Aerokluba Sršen.

Travnato vzletišče s hangarjem v Cerkvenjaku
Vito Kraner

Letno več kot 20 košenj vzletne steze

Člani izvajajo panoramske vožnje, organizirajo srečanja modelarjev in motornih padalcev, pripravljajo dan odprtih vrat in sodelujejo pri dogodkih v občini. "Ko na območju vzletišča potekajo dejavnosti, vklopimo radijsko postajo na športno frekvenco, da lahko prisluhnemo dogajanju na nebu in po potrebi v vlogi kontrole letenja usmerjamo pilote pri letenju na območju vzletišča," pove Kraner. Sami pa tudi več kot 20-krat letno pokosijo več kot štiri hektarje površine vzletišča. Že osmo leto zapored so pripravili dogodek Letalski dan v Cerkvenjaku, ki privabi od 100 do 150 pilotov iz cele Slovenije in iz tujine. "Takrat je na letališču okoli 40 letal. Obenem dogodek pritegne obiskovalce od blizu in daleč, ki lahko tega dne okusijo letenje," doda Kraner.
Leta 2016 je klub postal eden najmočnejših v športnem letenju na Slovenskem in se odtlej še vidneje udejstvuje na državnih in svetovnih prvenstvih. Postopoma se je na vzletišču Cerkvenjak v kraju Čagona tako razvil pravi manjši letalski center, ki ga v klubu imenujejo kar slovenskogoriški aerocenter in bo, glede na voljo in trud članov kluba ter ugodno lego vzletišča, kmalu tudi del protitočne obrambe tega območja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta