Učenci opravili trgatev potomke najstarejše trte na svetu: "Najprej dielo, nah pa na lušno"

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
06.10.2019 05:04

Učenci in učitelji so pripravili prireditev ob trgatvi potomke Stare trte, ki so jo popestrili z nastopi, razstavo starega orodja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trgatev so popestrili z nastopi.
Mihela Kaloh

Učenci OŠ Duplek so minuli teden opravili trgatev potomke najstarejše trte na svetu, ki ob njihovi šoli raste že štirinajst let. "Letošnja letina je slaba. Trto sta napadla peronospora in oidij, zato pridelek ni bil tak kot v prejšnjih letih, ko smo lahko iz grozdja naše potomke Stare trte iztisnili nekaj litrov soka," je obžaloval učitelj Simon Košti, skrbnik trte.
Da za slab pridelek ni kriva samo bolezen, temveč tudi tatovi – pa ne le učenci, ampak tudi učitelji, je na prireditvi, ki jo ob tem pomembnem jesenskem opravilu že tradicionalno pripravijo učenci zadnjih razredov, ugotavljal lanski varuh trte ovtar Maj Mencigar. To zadolžitev je zdaj predal Aljažu Koresu, ki bo pridelek prihodnje leto z vsakodnevnimi obhodi varoval od prvega septembra do trgatve.
Prireditev so v kulturnem programu popestrili učenci z igranjem na harmoniko in trobento, folklorna skupina ter otroci iz vrtca pa tudi ljudske pevke iz Korene. Pred šolo so na ogled postavili razstavo starih orodij, povezanih s trgatvijo, iz Slovenskih goric in Haloz pa tudi širše, je povedal lastnik zbirke, učitelj Košti.

Na dvorišču so postavili na ogled stare pripomočke in kmečko orodje.
Mihela Kaloh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta