Turnišče: Grad zaprt, a posest ne sameva

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.05.2020 06:31

V prihodnjih tednih bo grajski park Turnišče dokončno urejen. Posadili bodo nova drevesa, da bodo mogočni grajski park pomladili. Kaj bo z gradom, je še veliko vprašanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grajski kompleks Turnišče 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V prihodnjih tednih bodo v okviru projekta Hicaps v parku gradu Turnišče posadili še deset dreves, uredili napise na tablah, dokončali lokalni akcijski načrt za kompleks Turnišče, in kot napoveduje Mirjana Nenad iz ZRS Bistra Ptuj, ki vodi tokratno urejanje kompleksa gradu Turnišče, bodo proti koncu maja vabili na predstavitev in odprtje novih pridobitev: "V okviru projekta Hicaps smo že lansko jesen uredili pot skozi del parka, kjer smo postavili urbano opremo, ki vključuje lesene klopi s koši za smeti, obiskovalcem so zdaj na voljo tudi stojala za kolesa. Vrednost investicije v parku Turnišče znaša 50 tisoč evrov. Poleg vsem videnega in uporabnega smo v okviru projekta pripravili tudi veliko dokumentov, ki so bili podlaga za pripravo revitalizacijskega načrta kompleksa Turnišče, opis zunanje učne poti, projekt za izvedbo del v parku Turnišče in elaborat za zasaditev dreves v parku Turnišče. V pripravo in izvedbo teh dokumentov smo vključili lokalne izvajalce."

Stanovalci se spominjajo časov grofa Lippitta

"Lepo, da se ureja turniški park, obiskovalcev je iz leta v leto več, semkaj vse raje pridejo ljudje iz našega mesta, tudi v preteklih dveh mesecih so posedali v parku, vabijo ribniki, ki so bolj ali manj skriti v visoki travi in grmovju, a poskrbeti bi bilo treba za grad, ki vsem pred očmi že leta propada," pravita Olga Krušič in Zdenka Vindiš, ki v hišah ob gradu živita vse od rojstva.

Zdenka Vidniš je ena od stanovalk na posesti Turnišče.  
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ga bo nazaj vzela država?

V proračunu MO Ptuj so v tem letu za urejanje kompleksa Turnišče namenili tri tisoč evrov, kolikor znašajo stroški vode, elektrike in tehničnega varovanja objekta dvorca Turnišče. Kak cent več kot 1400 evrov bo ptujska mestna občina namenila za zasaditev dreves v parku Turnišče, in sicer v okviru že omenjenega projekta Hicaps, v katerem ZRS Bistra sodeluje kot partner. Je pa županja Nuška Gajšek že pred časom javno, na seji mestnega sveta, v razpravi, povezani s pobudami svetnikov, izrazila pomisleke in zaskrbljenost glede prihodnosti dvorca, ker potrebnih finančnih sredstev za sanacijo dvorca občina nima. Razmišljanja o morebitni prodaji dvorca ali iskanju zasebnih investitorjev so takrat vodila do ene od možnosti, ki je povezana z vrnitvijo dvorca nazaj v državne roke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta