Turizem po koronakrizi na Ptuju: z edinstvenimi presežniki bi presegli krizo

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.06.2020 06:00

Možnost preživljanja časa v neokrnjeni naravi, zagotavljanje maksimalne varnosti in inovativni turistični produkti so poleg znamenitosti tisto, na kar po epidemiji stavijo ptujski turistični ponudniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski turistični delavci se trudijo najti atraktivne ponudbe, ki bi prepričale domače turiste. 
Andrej Petelinsek

Terme Ptuj ustvarijo okoli 80 odstotkov prenočitev v ptujskem turizmu. Kot pojasnjujejo v družbi Sava Turizem, v kateri upravljajo štiri terme in zdravilišča v severovzhodni Sloveniji, nastanitve na Bledu in tri morske resorte na slovenski obali, od druge polovice letošnjega marca do konca maja niso ustvarjali nobenih prihodkov, kar pomeni več kot 22 milijonov evrov izgubljenih prihodkov.

Nekaj za vsak žep

To bo težko nadomestiti, a so optimistični, saj zdaj beležijo veliko povečanje povpraševanja, določeni termini pa so že skoraj popolnoma zasedeni: "V zadnjih letih smo veliko investirali, predvsem v avtentične in trajnostne produkte, to pa so sedaj produkti, po katerih gostje največ povprašujejo."
Povečuje se tudi povpraševanje domačih gostov, ki sicer predstavljajo 40 odstotkov vseh gostov, predvsem za daljše obdobje bivanja. "Imamo to srečo, da so Terme Ptuj v naravi, obdane z veliko zelenja, imamo raznolike nastanitve od kampov in glampinga do individualnih hišk in hotelov, ki so v širokem cenovnem razponu, kjer vsak najde nekaj za svoj žep," še pravijo v družbi Sava Turizem. Na vprašanje, kako privabiti goste, odgovarjajo, da predvsem s poudarjanjem varnosti in brezskrbnosti, zaradi česar so vpeljali nove, nadgrajene ukrepe čistoče in higiene, predvsem bolj intenzivno razkuževanje znotraj nastanitev in objektov: "Za maksimalno dezinfekcijo sob uporabljamo najnovejšo tehnologijo popolne dezinfekcije sobe pred prihodom novega gosta, ki ima certifikat za učinkovito delovanje tudi proti koronavirusu." Na recepciji so namestili termokamere za preverjanje telesne temperature, ob prihodu pa vsak gost prejme tudi komplet, ki vsebuje zaščitno masko in sredstvo za razkuževanje. Terme Ptuj izpostavljajo kot odlično izhodišče za preživljanje časa na svežem zraku in ogled lepot najstarejšega slovenskega mesta kar peš ali s kolesom.

S Ptujskega jezera se odpirajo čudoviti razgledi na najstarejše mesto. 
Hojka Berlič

Težko leto za ptujski turizem

V Zavodu za turizem Ptuj pričakujejo, da bo letos za ptujski turizem izjemno težko leto, "saj bo celotna Slovenija nagovarjala Slovence, prav tako so turistični boni unovčljivi od junija naprej, kar pomeni, da jih bodo številni koristili v času poletnih počitnic na morju ali v hribih". V zavodu so se promocije Ptuja lotili na različne načine, med drugim so k sodelovanju povabili znanega igralca in stand-up komika Tadeja Toša, ki s kratkimi video vsebinami na svojstven način vabi k obisku. V nacionalnih medijih oglašujejo ključne produkte Ptuja - aktivnosti v naravi, vino in kulinariko, kulturni utrip mesta, zgodovino in kulturno dediščino ter termalna doživetja. Konec maja so se priključili kampanji Slovenske turistične organizacije Zdaj je čas. Moja Slovenija.

V ospredje individualizirana ponudba

Stavijo pa tudi na inovativno turistično ponudbo. Ob že obstoječih klasičnih in rimskih vodenjih so pripravili številna doživetja, ki po besedah direktorice zavoda za turizem ponujajo popolnoma nov vpogled v destinacijo. Med drugim tako njihovi partnerji vabijo na pohodniške in kolesarke izlete, predstavitev Zgodbe o rovu pod Ptujskim gadom in pri nas še redko gozdno kopel, ki sicer izhaja iz Japonske in naj bi bila učinkovita metoda za zmanjševanje stresa in povečanje notranjega zadovoljstva s pomočjo posebnih vodenih gozdnih sprehodov. "Po mojem mnenju bodo prav individualizirani, inovativni produkti, produkti, v ozadju katerih so zgodbe, tisti, ki bodo pritegnili domačega gosta," je prepričan Marjan Ostroško, lastnik podjetja Preobrazba 42 in sodelavec Zavoda Tura Ptuj. Pravi še, da se je trend iskanja nekoliko drugačnih ponudb in ponudb, ki omogočajo več aktivnega sodelovanja posameznikov v turizmu, kazal že dlje, še posebej pa v obdobju po pandemiji, ko je v ospredje še toliko bolj stopila individualizirana ponudba. Od 20. junija bo tako med drugim na voljo vodenje po rovu pod Ptujskim gradom, ki bo osvetlilo tudi nekatere zgodbe, povezane z rovom. Od konca meseca se bo znova mogoče udeležiti vinske degustacije v temi, ki se je v preteklosti izkazala za zanimivo darilo in priljubljeno za zaključene skupine, tudi teambuildinge. V preteklem tednu pa je pričela z vožnjo tudi ladjica Čigra, ki bo ponujala turistično vodenje z vodnikom in romantični paket, ki bo zajemal vožnjo v dvoje in večerjo Okusi Ptuja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta