Starše: Dan Janje Golob ima več kot 24 ur

Katarina Trstenjak
25.07.2020 05:00

Za vsestransko aktivno, letošnjo prejemnico zlatega grba občine Starše, lahko rečemo, da ima njen dan več kot 24 ur, glede na to, koliko postori na domači kmetiji in na vrtu, ob tem pa je večletna predsednica društva kmečkih žena Ajda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob prejemu plakete - izročil jo je podžupan Občine Starše Marjan Malek
Občina Starše

Na pogovor smo se napovedali v nedeljo. Za večino je to prost, ležeren dan, a pri Golobovih so tisto nedeljsko popoldne skupaj s predstavniki Občine Starše snovali, kako izpeljati letošnjo občinsko žetev. Tisti, ki poznajo Janjo Golob, letošnjo prejemnico plakete z zlatim grbom Občine Starše, vedo za njeno neutrudnost, energijo in voljo. Ko začne Golobova naštevati, kaj vse poleg dela na domači kmetiji v Zlatoličju še počne - od številnih ročnih del, dela na vrtu doma in v društvu …, se marsikdo vpraša, koliko ur ima njen dan. "Ob sedmih že delamo v hlevu, sledijo zajtrk, kava in časopis. Potem pa ali gremo v predelavo, na vrt ... Karkoli je pač treba postoriti, delamo do sedmih, osmih zvečer, prej se ne konča," pove o delu na kmetiji, kjer redijo prašiče, imajo pa tudi predelavo (suhomesnate izdelke, narezke).

Janja Golob je dolgoletna predsednica društva Ajda.
Občina Starše

Vozi tudi traktor

Golobova, ki zna tudi voziti traktor in razkosati svinjo, v smehu doda, da ne bi imela nič proti, če bi imel dan še nekaj ur več. "S časom je tako, da si ga moraš vzeti, sicer ga nikoli nimaš," pove. Že več let je predsednica društva Ajda, ki združuje (kmečke) ženske v občini in ki je nepogrešljivo na vsakem občinskem dogodku. Letos jo je Občina Starše nagradila za aktivno delo v lokalni skupnosti. "Priznanje gotovo pomeni nekaj več, kot če ne dobiš nič. Bila sem zelo vesela, čeprav letos zaradi okoliščin ni bilo velike proslave," pove Golobova, ki sicer prihaja iz Starošinc v občini Kidričevo, a že 40 let živi v Zlatoličju.
"Kakor hitro sva se poročila, me je mož vključil v aktiv žena Hoče in takrat sem začela sodelovati, od kuharskih tečajev - vse sem obiskala, kar sem lahko. Poročila sem se mladoletna, do polnoletnosti sta mi manjkala dva meseca, in nisem znala veliko postoriti. Hodila sem v šolo, ko sem prišla domov, me je čakal listek, kje najdem kosilo in kje so družinski člani. Doma se nisem veliko naučila. Tako sem potem postala dejavna tudi v kmečkem aktivu," se začetkov spominja nagrajenka, ki je končala kmetijsko šolo. "Mogoče mi je nekoliko žal, da nisem šla v cvetličarsko šolo, a ni bilo možnosti za to, šola je bila v Celju," razlaga.

Žetev pšenice društvo ajda zlatoličje občina starše
Občina Starše

Brez njihovega peciva ni proslav

Tako kot v kmečkem aktivu je dejavna še v Rdečem križu in Zvezi prijateljev mladine. "Moji doma mi velikokrat rečejo, zakaj moram ravno jaz to postoriti. Jaz pa pravim, da če predsednik ne prime za delo, nihče za njim ne bo. Predsednik mora vleči," vidi svojo vlogo predsednice društva. Ajda je med najbolj aktivnimi društvi v občini, brez peciva tega aktiva ni občinskih proslav, članice tudi obdelujejo društveni vrt, ob petkih šivajo, vsako drugo leto pripravijo razstavo ročnih del, izdelovale so rože iz papirja pa pletle nogavice, hodijo na izlete, gostile so ženske iz Bosne, ki so jih nastanile kar pri sebi doma. "Najbolj mi je všeč šivanje. Še zmeraj se dobivamo ob petkih, od sedmih zvečer do polnoči. Malo je klepeta, nekaj pa šivanja," pove o svoji najljubši društveni dejavnosti. Golobova je prava mojstrica tehnike rišelje (vezenine na tankem bombažnem poplinu), za kvačkanje pa, pravi, nima živcev. Od peke ima raje kot drobno pecivo biskvitna peciva, spekla je tudi že ogromno tort.

Veliko je odrekanja

Golobova ne olepšuje, potrdi, da je za delovanje društva potrebnega veliko odrekanja, saj brez namenjanja svojega prostega časa temu ni ničesar. "Če se v to ne vživiš, tega ne moreš početi. Velikokrat rečem, hvala za starše, ki so me naučili delati, da sem poštena in da imam doma podporo. Karkoli rečem, me doma podprejo in še veliko mi pomagajo, predvsem mož," razlaga dobitnica priznanja. Ponosna je na vse delo v društvu. "Že to, da ženske stojijo za tabo in da ti pomagajo. Zmeraj rečejo bomo," pove predsednica in doda, da je društvo vselej deležno veliko pomoči občine, sploh podpore nedavno preminulega župana Bojana Kirbiša, ki je bil nekaj časa edini moški v društvu. "Res je, z županom smo zelo dobro sodelovale in mislim, da bomo tudi z novim. Mislim, da če smo do sedaj delali skupaj, bo tudi naprej tako. Je pa letos nekoliko čudno obdobje, od koronavirusa do smrti župana. Sedaj bomo morali vsi stopiti skupaj in pomagati ter se tudi nekoliko umiriti," Janja Golob vidi delo društva, kraja in občine v prihodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta