Socialna bomba v Ormožu: Italijanski Safilo ustavlja proizvodnjo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.03.2021 14:09
Italijanska skupina Safilo je danes napovedala, da bo junija letos zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo očal v Ormožu. Zaradi tega bo brez dela ostalo 557 zaposlenih, so sporočili iz vodstva skupine v Padovi. Župan in sindikati nad novico presenečeni in šokirani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Safilo Group zapira proizvodnjo očal v Ormožu.
Andrej Petelinšek

Skupina Safilo s sedežem v Padovi je javno oznanila namero, da bo zaprla svojo proizvodnjo okvirjev za očala v Ormožu. Zaprtje naj bi izpeljali z letošnjim junijem, Kot poudarjajo, je to v skladu z njihovim "načrtom za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo očal v Ormožu. Odločitev bo vključevala 557 zaposlenih. " To ukrepanje je nadaljevanje načrta skupine, v sklopu katerega sta bila že vključena zaprtje obrata v Martignaccu in reorganizacija obrata v mestu Longarone. Že tako zapletene razmere, povezane z zmanjšanji obsega dela zaradi prekinitev pogodb z večjimi blagovnimi znamkami in naraščajočih potreb po acetatnih proizvodih, ki jih zaradi svoje kakovosti in prestiža na trgu cenijo tako prodajalci očal kot tudi kupci, so se s pojavom pandemije COVID-19 žal dodatno poslabšale in privedle do strukturnih neravnovesij, ki še leta ne bodo vzdržna." so pojasnili iz uprave podjetja

Prav tako je odločitev o zaprtju podjetja v Ormožu v skladu s poslovnimi cilji skupine Safilo po optimizaciji poslovanja in povečanju učinkovitosti proizvodnje. V Skupini Safilo potrjujejo, da so začeli pogovore s sindikati in pristojnimi institucijami, da bi čim bolje identificirali vse možne rešitve za delavce. Safilo je pred tremi že odpustil šestino svojih zaposlenih in je v Ormožu največji zaposlovalec.

Sekretar sekcije kovinske industrije pri podravki enoti Zveze svobodnih sindikatov Martin Dular je za novico izvedel pred eno uro in je zelo presenečen: "Praktično nobene informacije nismo imeli ne mi ne naši sindikalni delavci, da se kaj takega pripravlja. Nemudoma bomo zahtevali sestanek z lastniki in vodstvom ormoške enote, da nam pojasnijo svoje namere."

Ormoški župan Daniel Vrbnjak je bil nad novico, ki jo je prvič slišal od nas, popolnoma ogorčen in šokiran: "Nisem slišal za to, in če je to res, je to popolna katastrofa. Preseneča pa me, da nam kaj takega niso sporočili iz podjetja, medtem ko sem se dogovarjali z njimi za sestanek o nekaterih drugih zadevah. Za Ormož, kjer je Safilo največji zaposlovalec, je to socialna bomba, sej če ta obrat zaprejo, sploh ne vem, kaj bo pri nas še delovalo. Lahko rečem, da bomo s tem izgubili vse. Takoj zdaj bom obvestil vlado in zahteval bom, da predsednik Janez Janša pride še v tem tednu na obisk v Ormož in nam pomaga iz nastalega položaja. Kaj bomo sploh še lahko delali v občini?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta