Ročnodelke Nitke na srečanjih izmenjujejo znanja, pa tudi novice. Tu klepetamo, doma delamo, se pošalijo

Irena Brdnik
04.12.2022 03:10

V slovenjebistriškem gradu so na ogled ročna dela štirinajstih društev upokojencev, posebno tradicijo goji sekcija Nitke Društva upokojencev Slovenska Bistrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ročnodelke Nitke
Irena Brdnik

Ob ponedeljkih se dobijo članice ročnodelske skupine Nitke Društva upokojencev Slovenska Bistrica. Vezejo, pletejo in kvačkajo ter se prijetno družijo. Svoje izdelke večkrat postavijo na ogled, ta čas si je mogoče njihova dela ogledati na obsežni razstavi v slovenjebistriškem gradu.

Šest članic ročnodelske sekcije Društva upokojencev Slovenska Bistrica v prostorih društva v Leskovarjevi ulici na delavnicah plete, kvačka in veze prte, rože, vrečke za sivko, copate za dojenčke, nogavice in puloverje. "Tu klepetamo, doma pa pletemo," se pošalijo v en glas Angelca Novačan, Elza Aplinc, Jožica Čakič, Martina Bratuša, Milka Vernik in Štefka Hajdnik, vodja skupine. "Izmenjujemo mnenja, znanja in izkušnje. Učimo se vse življenje," pove Hajdnikova. Vzorce dobijo iz starih revij in od Jelke Višnar, od katere imajo čez tisoč polvzorcev. Ohranjajo jih za nadaljnje rodove, kajti k ročnodelkam redno prihaja Neja, vnukinja Bratuševe, ki si je že, kot je povedala, nakvačkala zapestnice in pet prstanov.

Vsaka od članic je uspešna na svojem področju. Angelca Novačan je dobra v vezenju, predvsem za vzorec rešilje, Štefka Hajdnik ima certifikat OZS za rokodelstvo art & craft za vezenje, kvačkanje in pletenje, Martina Bratuša certifikat za pletenje in kvačkanje. Material dobijo v društvu, nekaj ga imajo same doma. V njihovi družbi je prijetno, kar dokazuje, da Štefka in Martina dolga leta zvesto prihajata v Slovensko Bistrico iz deset kilometrov oddaljenih Poljčan, prinesejo si tudi kakšno sladko dobroto. Medse vabijo nove članice iz vrst upokojencev, da se jim pridružijo.

Njihova dela je torej ta čas mogoče videti v slovenjebistriškem gradu. Vida Lipoglav, podpredsednica Društva upokojencev Slovenska Bistrica in koordinatorka sekcije za ročna dela, je razložila, da bodo na razstavi ob omenjeni skupini svoje izdelke predstavili člani skupno 14 društev upokojencev občin Slovenska Bistrica, Poljčane in Makole.

Razstavljale pa so Nitke pred tem svoje izdelke že na razstavi Cvetovi ustvarjanja v jeseni življenja ob praznovanju krajevne skupnosti Impol. Predsednik DU Slovenska Bistrica Gabrijel Cintauer je ob odprtju razstave priznanje izročil Milki Vernik za dolgoletno delo v ročnodelski sekciji, ob tej priložnosti je praznovala tudi 90 let. Še prihaja v družbo članic, čeprav izdelkov več ne izdeluje. Tisto razstavo so pripravili v sodelovanju s KS Impol in OŠ Pohorskega odreda. Ob njih so ročna dela razstavljali še Franc Obrovnik, Marta Petkovič, Alojz Prah, Jožica Repnik, Majda Vrečnjak in Silvestra Zupan ter slikarke Štefka Jesenek-Šeša, Zvonimira Male, Nina Pufič, Stanka Reis in Jožica Tomazini ter fotografi Janez Bradan, Gabrijel Cintauer, Boris Jurak, Vida Lipoglav in Marija Peršuh, cvetje pa sta pripravili Vikica Grubelnik in Milena Mihelak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta