Ptuj v pričakovanju kurentovih zvoncev

Hojka Berlič Hojka Berlič
10.01.2024 06:30

Potekajo zaključne priprave na letošnje ptujsko Kurentovanje, ki bo od 3. do 13. februarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprave na največji dogodek leta na Ptuju so v polnem teku. 
Saso Bizjak

Z zaključkom novoletnega prazničnega dogajanja na Ptuju začnejo nestrpno pričakovati najbolj množično obiskano dogajanje. Le še slab mesec dni namreč mesto loči od že 64. mednarodnega pustnega karnevala Kurentovanje, ki že več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov s ptujskega območja, iz Slovenije in s celega sveta. Letos se bo z zgoščenim programom odvijalo od 3. do 13. februarja.

Predstavitve skupin iz osmih držav

V Javnem zavodu Ptuj, ki je kot naslednik dosedanjega Zavoda za turizem Ptuj, ki so mu pridružili še Center interesnih dejavnosti Ptuj in zavod za šport Ptuj, organizator pustnega dogajanja, poudarjajo, da je Kurentovanje kot mednarodni etnološki festival postalo nepogrešljiv del evropskega karnevalskega koledarja. Ena od osrednjih prireditev bo tudi letos EtnoFest – Otvoritvena etno povorka, srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask, ki bo potekala v soboto, 3. februarja. Na otvoritveni povorki se bodo predstavili avtohtoni pustni liki in obredja s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. 64. mednarodni KarnevalFest oziroma Mednarodna karnevalska povorka, ki bo letos potekala na pustno nedeljo, 11. februarja, pa bo, še izpostavljajo v zavodu, upravičila sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji: "Na dveh najznamenitejših in najbolj množičnih povorkah bo nastopilo deset skupin, članic združenja FECC (Evropskega združenja karnevalskih mest), iz osmih držav. Poleg kurentov se bodo predstavile tudi tri tuje skupine, ki so pod zaščito Unesca." Tudi letošnje Kurentovanje bo praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij. Obsegalo bo tri že uveljavljene, a menda programsko še obogatene tematske sklope – EtnoFest, KarnevalFest in ArtFest.

Poudarek avtohtonim pustnim likom

Ob osrednjih dogodkih bodo po napovedih zavoda letošnje Kurentovanje predvsem ob večerih še naprej gradili na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem. Ob tem izpostavljajo Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se bodo ti 7. februarja zbrali v največjem številu hkrati, pa tudi pustno soboto v mestu 10. februarja s Sobotnim pustnim korzom, Otroškim pustnim rajanjem ter Nočnim spektaklom, ki jim nato v ponedeljek sledi še Povorka otrok iz vrtcev ter vrhunec - pustni torek s pokopom pusta.

"Da ima največji slovenski etnološki festival s 64-letno tradicijo podporo tudi širše, kaže vpis obhodov kurentov/korantov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva v letu 2017. Zaradi svoje edinstvenosti je Kurentovanje postalo magnet za turiste z vsega sveta. To praznovanje ne promovira le ptujske regije, temveč celotno Slovenijo kot destinacijo z bogato kulturno dediščino, ki je vredna obiska," še pravijo v zavodu. Znan pa je tudi program komercialnega dela programa Kurentovanja, ki bo letos od 2. do 12. februarja v karnevalski dvorani Campus Sava Ptuj. Nastopili bodi številni domači in tuji glasbeni izvajalci, med njimi Petar Grašo, Luka Basi, Mi2, Saša Matić, Dara Bubamara, Tanja Žagar, Tarapana band, Ribič pepe, Čuki, Učiteljice ter Miran Rudan Indesign.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta