Protest zaradi ptujske obvoznice: "Postopke je treba pospešiti najmanj toliko, kot pri Magni"

Na Ptuju in v Ormožu protest zaradi počasnega umeščanja trase ptujske obvoznice, med tem ko so razmere za stanovalce ob izjemno prometni državni cesti vse bolj nevzdržne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirni protest za južno ptujsko obvoznico.
Hojka Berlič

Prebivalci ob državni cesti med Ormožem in Ptujem so z mirnim protestom na Ormoški cesti, danes že osmim, znova izrazili ogorčenje nad tem, da že 30 let čakajo na hitro cesto, ki bi razbremenila lokalno cesto, ki poteka skozi spalna naselja tik mimo njihovih hiš, dnevno pa jo prevozi do 1300 kamionov in do 15 tisoč vozil. Kot je povedala vodja odbora civilne iniciative za Ptujsko obvoznico Sergeja Puppis Freebairn, zadnji ukrep s strani države, preusmeritev dela tranzitnega tovornega prometa, ni dal nekih omembe vrednih rezultatov. "Še vedno se utapljamo v hrupu in v smradu. Želeli bi si mirnega življenja, želeli bi, da bi ljudje lahko vsaj mirno spali. Zato bomo predlagali ministrstvu za infrastrukturo še nadaljnjo omejitev tranzitnega prometa. Tako lahko na primer omejijo vožnjo tovornjakov ponoči, tovornjake lahko tudi naložijo na vlake. Mislim, da je nabor ukrepov kar velik, le volja je potrebna. Kot smo videli, so Avstrijci to storili brez posebnih zapletov in Tirolsko zaprli pravzaprav za ves tranzitni promet, tudi osebne avtomobile. Mislim, da ne zahtevamo preveč, če pričakujemo enake ukrepe."
Poleg tega po besedah Puppis Freebairnove od ministrstva za okolje in prostor pričakujejo tudi, da bo pospešilo postopke umeščanja trase ptujske obvoznice. "Najnovejša študija se je zavlekla za nadaljnje leto in pol, kar je za nas nesprejemljivo, saj so konec koncev izhodišča skorajda enaka. To kar so preučevali pol leta nazaj, preučujejo tudi sedaj, s tem, da so vključili še naše predloge, kar je pozitivno in kar pozdravljamo." Kot pravi Puppis Freebairnova so ministrstvo tudi pozvali, da jih vključi v delovno skupino, ustanovitev katere so jim obljubili že lani in v katero so predlagali tudi vključitev naravovarstvenikov, a je do danes še niso ustanovili. "Na tak način do obvoznice ne bomo prišli še 10 let. Te postopke moramo pospešiti najmanj toliko, kot so jih pospešili pri Magni."

Protestniki so tokrat cestišče prečkali le enkrat.
Hojka Berlič

Tokrat brez dovoljenja za protest

Današnjega protesta se je udeležila tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki pravi, da ji je žal, da se morajo za pospešitev postopkov posluževati tudi protestov, "a je očitno praksa celotne Slovenije, da civilne iniciative morajo premikati, da se premaknejo tudi glavni odločevalci". Ob tem pa je znova poudarila, da tudi sama že vse skozi podpira južno traso obvoznice in upa, da bo končno do nje le prišlo, veliko pa bi bilo storjenega že s samo umestijo obvoznice v prostor, čeprav je jasno, da bo do realizacije preteklo še kar precej časa.
Protestniki, ki so običajno na razmere ob Ormoški cesti v preteklosti opozarjali s prečkanjem ceste, so se sicer tokrat zadrževali večinoma ob robu pločnika. Civilno iniciativo so namreč s policije obvestili, da so prijavo za shod predali upravni enoti, zaradi prepozne vloge pa tam postopka niso mogli izvršiti, kar pomeni, da jim ni uspelo pridobiti vseh potrebnih dovoljenj za izvedbo protestnega shoda. "Konec koncev pa je kontradiktorno, da protestiramo proti infrastrukturnemu ministrstvu, katerega del je direkcija za ceste in hkrati njih prosimo za dovoljenje, da protestiramo," je še dodala Puppis Freebairnova

Protest tudi v Cvetkovcih

Kot smo poročali so se za ustanovitev Civilne pobude za gradnjo obvozne hitre ceste Ormož-Ptuj odločili tudi prebivalci Cvetkovcev v ormoški občini. Danes so tudi formalno ustanovili Civilno pobudo, v katero se je s podpisi pod zahteve vključilo že več kot 350 prebivalcev. Ob 18. uri pa so tudi sami izvedli mirni protest v rumenih telovnikih s prehajanjem enega od prehodov za pešce v Cvetkovcih.
Kot pravi pobudnik nastanka civilne pobude Vlado Venta, jim je dovolj čakanja na pričetek gradnje obvoznice: " Že več kot 30 let poslušamo obljube o njej, a se še vedno dušimo v prometu, hrupu in izpušnih plinih težkih tovornjakov po cesti skozi naselja od Središča ob Dravi do Ptuja. Enotni moramo biti, predvsem pa podpiramo vse, kar je doslej za gradnjo hitre ceste naredila Civilna pobuda za južno obvoznico iz Spuhlje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta