Priložnost za butično ponudbo haloškega turizma

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
16.04.2021 06:15
Možnosti predvsem za turizem, ki sloni na stiku z naravo in boljši povezanosti domačinov, pravi Metka Forštnarič, ponudnica edinega haloškega velnesa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vila Haloze v Pestikah je izhodišče za sprehode po gričih. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Samostojna podjetnica Metka Forštnarič iz Stojncev izhaja s turistične kmetije Kovše, po domače Kočnik, na Zreškem Pohorju, ki pravkar praznuje tri desetletja delovanja. Tako je že od mladih nog spremljala, kako je treba z gosti, kar je kot ekonomska tehnica izpopolnila še z desetletjem dela v recepciji hotela na Rogli. Svoje znanje je nadgradila s prekvalifikacijo za zdravstveno tehnico in se usmerila v dejavnost masaže in velnesa. Življenje jo je pripeljalo v Stojnce in ji lani ponudilo možnost za najem Vile Haloze, v kateri deluje sploh prvi in za zdaj edini velnes na haloškem območju.

Odličen odziv gostov

"Kot najemnica Vile Haloze na razglednem griču v Pestikah v završki občini sem začela delati lani v avgustu. Pred tem sta jo od februarja 2019 tržila kar lastnika Robi Koderman in Alenka Zamuda, ki sta želela koristno uporabiti desetletje staro vilo. Gre za del nekoč velike haloške kmetije, ki zdaj še deluje v soseščini," pravi Forštnaričeva.

Metka Forštnarič Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Lastnika sta že sama preko Hiše daril in darilnih bonov uspešno oddajala hišo za najem. Čeprav je Forštnaričeva hišo prevzela sredi epidemije covida-19, ima z njenim trženjem dobre izkušnje: "Odziv je bil hiter in pozitiven, tako za najem velnesa kot tudi za prenočitve z zajtrkom. Kar je gotovo dokaz, da takih butičnih namestitev primanjkuje ne samo v tem delu Haloz, temveč nasploh v celotnih Halozah. Če bi preko projekta Visit Haloze uspeli navdušiti več domačinov, da se vključijo v ponudbo in se resneje posvetijo turizmu, bi bilo to zelo dobro, saj bi gotovo prineslo tudi nekaj delovnih mest, kar je za razvoj Haloz bistveno."

Povezovanje je nujno

Sprva so Vilo Haloze tržili preko darilnih bonov in družabnih omrežij ter dosegli dobro zasedenost. Uspeh pripisuje dejstvu, da gre za majhno kapaciteto, en apartma za dve do tri osebe, ki ga načeloma najemajo za eno ali dve prenočitvi z zajtrkom. Zato ga lani od avgusta do sredine oktobra ni bilo težko polniti, razlaga sogovornica. Vendar že vidi nadaljnje izpopolnitve: "Da bi bili gostje pri nas več dni, je nekoliko težje, ker Haloze nimajo stalne kulinarične ponudbe. Prav zato bomo v nadstropju vile uredili apartma za eno ali dve družini s kuhinjo, da bodo lahko ostali pri nas po več dni."

Nasploh vidi velik problem, da v tem delu Haloz gostje praktično ne morejo na nenaročeno kosilo. Gostom zdaj pomaga tako, da se na bližnjih turističnih kmetijah Pungračič in Veseličeva klet vnaprej dogovori za obisk. V zajtrke sama vključuje predvsem izdelke lokalnih ponudnikov. Pomanjkljivosti ponudbe za goste, ki bi želeli ostati dalj časa, so tudi razlog, da se je vključila v projekt Visit Haloze, kjer je vila uvrščena v paket Romantična doživetja. "Iz vodstva projekta so me sami poiskali in smo se srečali. Projekt je zanimiv in rekla sem si, zakaj pa ne. In se odločila za sodelovanje. V njem vidim veliko priložnost za promocijo in hkrati za snovanje dobrega programa destinacije Haloze," pojasni Forštnaričeva.

Vila Haloze je opremljena tudi za velnes doživetja. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Do takrat, ko bo zaživel razpršeni hotel, v katerega se namerava vključiti, pa objekt Vila Haloze trži sama. Prenočitve za zdaj zaradi epidemije niso dovoljene, ker pa ima storitve velnesa in masaže, saj so v vili savna, masažni bazenček in masažna miza, se njena dejavnost uvršča med kozmetične in masažne salone. Tako je lahko v času, ko so te dejavnosti dovoljene, torej od marca letos in ponovno v tem času, vila odprta za triurne zasebne zakupe velnesa.

"Poslujemo pod zelo strogimi pogoji. In kot lahko vidite po vtisih v knjigi gostov, so obiskovalci navdušeni, saj poleg lepote haloških gričev, miru v naravi in domiselne urejenosti opevajo predvsem čistočo. Tudi sama sem kot gost zelo občutljiva nanjo, zato sem na to še posebno pozorna," pripoveduje sogovornica. In poudarja, kako so gostje presenečeni, da taka ponudba sploh obstaja v Halozah: "Lani so prihajali, ker so se odločili spoznavati Slovenijo, ker v Halozah še nikoli niso bili ali sploh niso vedeli, da tukaj je turistična ponudba. Niso mogli verjeti, da so Haloze tako lepe. Prišli so Primorci in Gorenjci, največ je bilo Prekmurcev, precej tudi gostov s Ptuja in iz Maribora."

​Boljša povezava s Ptujem

Kolesarjev je bilo bolj malo, več je bilo pohodnikov. In v teh dejavnostih vidi prihodnost, za kar je treba še kaj postoriti: "Zagotovo bom v ponudbo vključila izposojo električnih koles, saj so Haloze s kratkimi vzponi in čudovitimi razglednimi griči pravi magnet. Ker gostje občudujejo naravo, bi bilo treba bolje označiti in z navodili opremiti haloške pohodne poti. Pomembno je še, da bi se Haloze bolje povezale z bližnjim Ptujem in termami." Po izkušnjah iz Zreč in z Rogle je prepričana, da se nastanitve dobro prodajajo v okolici, ki ima terme, jezera, morje, smučišča ali gorske točke.

"Mi smo na Rogli za naše goste vsak popoldan pripravili krajše ali daljše izlete v okolico. In tako bi denimo morali storiti tudi v Termah Ptuj in v drugi ponudbi mesta. Gostje pridejo v neki kraj zato, da si ogledajo širše območje. Ptuju si denimo ni treba izmišljati novih zgodb, saj nudi že sam po sebi veliko možnosti za oglede. Menim pa, da Ptuj z gradom in vinsko kletjo vsega tega bogastva še vedno ne zna dovolj izrabiti," sklene Forštnaričeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta