zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Podravje

Ponovno izvoljena županja Ptuja za sodelovanje z vsemi

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuška Gajšek ostaja ptujska županja.  
Igor Napast

Dosedanja ptujska županja Nuška Gajšek (SD) je na nedeljskih lokalnih volitvah na Ptuju z dobrimi 64 odstotki zbranih glasov z veliko prednostjo že v prvem krogu volitev premagala vseh sedem protikandidatov in osvojila drugi zaporedni mandat. Drugouvrščeni Andrej Čuš (Lista Andreja Čuša) je tako zbral le dobrih 16 odstotkov, na tretje mesto se je s slabimi devetimi odstotki uvrstil Franjo Rozman (SDS). Svoje glasove je na Ptuju oddala slaba polovica upravičencev.

Odzivi na prepričljivo zmago

Prepričljiva zmaga v prvem krogu je sicer skladna z rezultati javnomnenjske raziskave agencije Ninamedia, ki je Gajškovi napovedovala zmago s še nekoliko večjim naskokom. Čeprav želje po zmagi že v prvem krogu ni skrivala, pa je bil, kot je dejala, tako dober rezultat glede na število županskih kandidatov vendarle tudi zanjo precejšnje presenečenje. Volilno kampanjo ocenjuje kot konstruktivno in strpno ter pričakuje, da bodo temu sledili tudi vsi, ki bodo dobili sedež v mestnem svetu.

Mestni svet volitve sestava mestnega sveta MO Ptuj

V novem mandatu pa kot prioritetne projekte - poleg državnih, katerih izvedba pa ni v celoti odvisna le od vodstva občine - izpostavlja nadaljevanje izgradnje kanalizacijskega in vodovodnega omrežja ter obnovo Osnovne šole Breg pa tudi izgradnjo neprofitnih stanovanj, ureditev novih prostorov centralne kuhinje ptujskega vrtca in iskanje rešitev za nove prostore ptujske glasbene šole.

"Ptujčani so povedali svoje. Videti je, da so lepe objave na facebooku vredne več kot konkretna dejanja na terenu, in čeprav se morda s tem najbolj ne strinjamo, bomo to upoštevali in spoštovali. Kakorkoli že, jutri je treba združiti vse sile na Ptuju, stopiti skupaj in narediti neke premike naprej. V prvi vrsti pa se mi zdi pomembno, da se bo sestava mestnega sveta precej pomladila, kar je po mojem mnenju tudi priložnost za ptujsko občino," je takoj po nedeljski razglasitvi rezultate glasovanja komentiral Čuš, ki se je sicer strinjal z oceno Gajškove, da je bila volilna kampanja korektna, in priznal, da se je že ob vstopu v volilno tekmo zavedal, da je realno težko pričakovati zmago. Je pa po njegovih besedah tudi drugo mesto soliden rezultat, na katerem lahko gradijo v prihodnosti. Rozman ocenjuje, da je dobremu rezultatu Gajškove zagotovo botrovala tudi njena promocija in pogosto pojavljanje skozi ves mandat. "Volivci imajo vedno prav in tudi v prihodnje pričakujem z županjo tako dobro sodelovanje, kot smo ga imeli do sedaj," je še izpostavil.

Za sodelovanje z vsemi

Tudi pri razporeditvi sil v mestnem svetu je dobro vidna prevlada ene stranke, SD, ki je dobila kar deset sedežev oziroma dobro tretjino v 29-članskem svetu. Če so bile pretekla štiri leta sile dokaj enakomerno razporejene med kar štiri stranke in liste, imata tokrat po moči drugi Lista Andreja Čuša in SDS kar polovico manj, torej po pet svetnikov, s štirimi sledi Gibanje Svoboda. Po enega svetnika imajo Levica, lista Ptuj je naš, NSi in SLS, ki ji je znova uspel prodor v mestni svet, pa tudi novinka v mestnem svetu Državljansko gibanje Resni.ca.

Gajškova sicer, podobno kot pred štirimi leti, o sklepanju koalicij v mestnem svetu ne govori in poudarja, da si želi sodelovanja z vsemi. Prepričana je, da je bila to v preteklosti dobra pot, o čemer po njenem pričajo tudi rezultati glasovanj mestnih svetnikov v preteklem mandatu, ko je bilo veliko predlogov sprejetih soglasno. "Ptuj je tako majhno mesto, da se vsi med seboj poznamo, se vsak dan srečujemo in sobivamo. Izključevanje nikoli ni prineslo nič dobrega. Želim se pogovarjati tudi s tistimi, ki v mestni svet morda niso prišli, a so njihove ideje vsekakor dobrodošle in, verjamem, tudi dobronamerne," še pravi Gajškova, ki si želi v prihodnje več dialoga tudi s civilno družbo, ki ga je po njeni oceni v preteklem mandatu nekoliko manjkalo, tudi zaradi epidemije. Zato si v tem mandatu želi, da bi o pomembnejših temah z ljudmi spregovorili tudi na javnih tribunah, ki bi vključevale tudi strokovnjake s posameznih področij.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?