Podružnična šola Reka - Pohorje se bo znova predstavila staršem. Bo dovolj otrok za pouk prihodnje šolsko leto?

DT
10.04.2023 05:30

Leto je naokrog in začeli so se vpisi v 1. razred. Toda učiteljice s strahom preverjajo seznam vpisanih otrok in se sprašujejo, ali jih bo dovolj za prvi razred pod obronki Pohorja, kjer pouk poteka že 125 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podružnična šola Reka - Pohorje
Arhiv Ks Reka - Pohorje

Prag podružnične šole Reka - Pohorje, matične OŠ Dušana Flisa Hoče je v teh letih prestopilo že nekaj tisoč otrok. Mnogi so postali znani športniki, znanstveniki, pisatelji, pesniki, uspešni podjetniki, tudi učitelji, dobri trgovci, kmetje, delavci. Toda za prvi razred v prihodnjem šolskem letu 2023/24 slabo kaže. "Trenutno je za podružnično šolo Reka -Pohorje vpisanih sedem otrok, potrebovali pa bi jih še vsaj šest, da bi lahko imeli samostojni oddelek. V nasprotnem primeru bodo vsi otroci vpisani v matično osnovno šolo v Hočah," pove Alojz Velički, ravnatelj OŠ Dušana Flisa Hoče. Podružnično šolo od prvega do četrtega razreda sedaj skupno obiskuje 52 učencev. Prav majhnost šole in večja individualna obravnava, kar je posebej pomembno v najmlajših letih šolanja, je največja prednost šole v okolju, ki ga opisujejo kot raj pod Pohorjem.

Damijan Toplak

"V prihodnje bomo imeli še sestanek s starši bodočih prvošolcev, še posebej s starši z območja Reke in Zgornjih Hoč - in tudi z ostalimi, katerih otroci so iz zgornjega dela Spodnjih Hoč in bi jim načeloma glede na oddaljenost bivališča bilo vseeno, ali njihovi otroci obiskujejo šolo v Hočah ali podružnično šolo Reka - Pohorje. Za Hoče imamo prijavljenih 65 otrok in bi tam oblikovali dva močna oddelka, če bo med starši interes tudi za šolanje v podružnični šoli Reka - Pohorje - v nasprotnem primeru bodo v Hočah oblikovani trije oddelki," pojasni ravnatelj Velički in doda, da imajo učenci v podružnični šoli Reka - Pohorje bolj individualno obravnavo, obenem jih brezplačno z avtobusi vozijo na telovadbo in vse dogodke na matično šolo v Hoče, tako da niso v ničemer na slabšem. S petim razredom pa se njihovo šolanje "preseli" v Hoče.

Izvajajo številne projekte

Lidija Šoštarić, vodja podružnične šole Reka - Pohorje, pove: "Vključujemo se v mnoge projekte. Naj naštejem nekaj Unescovih, kot so Gozdna šola, Platforma raznolikosti - zelišča, Kaj skriva naše srce? in letošnji projekt Moder stol - nekdo misli nate. Ob tem širimo štiri Unescove stebre izobraževanja za novo tisočletje: učiti se, da bi vedeli, da bi znali delati, da bi znali živeti skupaj in bi znali biti - kontrolirati svoje obnašanje, spoštovati druge in razvijati sočutje. V šoli razvijamo osnovne spretnosti različnih vrst opismenjevanja ter učimo razmišljati po deBonovih metodah. Ker učenje ni le pisanje in sedenje, se otroci učijo z didaktičnimi igrami. Bližnja narava pa nudi mnogotere možnosti preživljanja šolskega časa - otroci se pozimi ob šoli sankajo, spomladi opazujejo paglavce v mlakah, poleti se v bližnjem gozdu hladijo in jeseni nabirajo kostanj. Ob medgeneracijskem sodelovanju se otroci učijo primernih načinov sobivanja."

Z dneva odprtih vrat v preteklosti.
Damijan Toplak

Učiteljica Miriam Tekavc Košec doda, da se pri interesni dejavnosti Naravoljubci tudi v času pouka z učenci pogosto odpravijo v gozd. Znotraj Ekošole so vključeni v projekt Leaf - znanje o gozdovih. Otroci so pozorni opazovalci gozda in v njem vsakič odkrijejo kaj novega. Z veseljem skrbijo za šolski vrt. Učiteljica Jasna Pitamic pa spomni, da v zadnjem času uporabljajo EFT-tehniko (tapkanje), s katero se lahko učinkovito znebijo stresa, strahov, travm, jeze in žalosti. Prav tako je EFT-tehnika zelo uporabna, ko želimo pomiriti otroka ter na miren in ljubeč način ukrepati v stresnih šolskih situacijah. "Na šoli s KS Reka-Pohorje in ostalimi društvi izvedejo marsikateri dogodek. Samo letos so imeli šolsko pustno povorko, skupaj so pripravili proslavo za materinski dan, skupaj bodo barvali pirhe za veliko noč, čistili okolje (Ekodan ni zaman). Pobirali bodo šolske slive in kuhali šolsko marmelado, sodelovali na največjem čarovnikovanju v občini in pri Veselem decembru," razloži Zdenka Trinko, predsednica KS Reka - Pohorje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta