Po nadzoru poslovanja Mestnega gledališča Ptuj očitki o pometanju pod preprogo

Hojka Berlič
14.04.2021 15:30
Ptujski svetnik Milan Klemenc vztraja, da mora biti interno gradivo, v katerem naj bi nadzorniki ugotavljali, da ptujsko gledališče ni odpravilo ugotovljenih pomanjkljivosti, javno dostopno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razprava o nepravilnostih pri poslovanju ptujskega gledališča se vleče že mesece. 
Hojka Berlič

Člani ptujskega mestnega sveta so se na januarski seji seznanili z dokončnim poročilom nadzornega odbora (NO) občine o opravljeni izvedbi nadzora poslovanja Mestnega gledališča Ptuj (MGP). Kot smo poročali, so pri poslovanju gledališča ugotovili vrsto pomanjkljivosti in nepravilnosti. Zato so svetniki naložili direktorju gledališča, da v roku, ki ga je določil NO, pripravi sanacijski načrt in skupno končno odzivno poročilo. Mestni svet pa je NO pozval še, da ga po preteku roka in pregledu odzivnega poročila seznani z ugotovitvami in morebitnimi nadaljnjimi aktivnostmi.

Pomanjkljivosti še niso odpravili

Na pretekli seji mestnega sveta je Milan Klemenc, svetnik iz vrst Desusa, presenetil s predlogom za razrešitev članov NO občine, ki jim je očital netransparentno delovanje, prikrivanje podatkov in domnevno nezakonitost delovanja nekaterih članov. Klemenc naj bi bil namreč pridobil odzivno poročilo NO, iz katerega naj bi bilo razvidno, da gledališče pod vodstvom direktorja Petra Srpčiča v določenih rokih ni odpravilo nepravilnosti, kot mu je bilo naloženo. A to naj ne bi bilo dostopno javnosti, saj naj bi bila, kot trdi Klemenc, predsednica NO sprejela odločitev, da je to poročilo interno gradivo: "Roki so se iztekli in nadzornika sta opravila pregled realiziranih zahtev in priporočil NO ptujske občine ter v svojem odzivnem poročilu z dne 8. 3. 2021 zapisala, da direktor MGP teh nepravilnosti ni odpravil. Nekatere nepravilnosti oziroma kar večina njih ni bila odpravljena v predpisanih rokih, nekatere pa sploh ne, saj gospod Srpčič, kot je razvidno iz poročila, niti ni podal oziroma predložil dokazil o odpravi nepravilnosti. Nadzornika Mestne občine (MO) Ptuj sta vse to zapisala v dokončno poročilo in ga predložila NO v predstavitev in objavo," o dogajanju trdi Klemenc in nadaljuje, da so se nato, "ker je NO MO Ptuj konec koncev tudi politični organ", poročilo odločili pomesti pod preprogo.

Nadzorniki delo uradno zaključili

Kot je povedala predsednica NO Maja Majnik Berghaus, je NO na izredni seji 31. marca, ki jo je opravil na podlagi Klemenčeve zahteve za dostop do informacij javnega značaja in na pobudo svetnice Marte Tušek, Desus, sprejel sklep, da je NO delo, vezano na izvedbo nadzora in pregled poslovanja gledališča, zaključil, kar je potrdil tudi s predhodnim sklepom na seji NO 10. marca. V njem NO ugotavlja, da vsa priporočila in predlogi, namenjeni MGP, še niso bili realizirani in da se po zagotovilih ptujske občine v dogovoru z gledališčem izvajajo aktivnosti za njihovo realizacijo.Tak sklep pa naj bi bil po Klemenčevih navedbah sprejet s preglasovanjem in navkljub zahtevam omenjenih dveh nadzornikov, da poročila ne bosta spreminjala. Klemenc tako trdi, da je sklep oblikovalo vodstvo občine skupaj z gledališčem in predsednico NO: "Ptujska občina in gledališče se morata in sta se dolžna pogovarjati o sanaciji. Ne smeta in ne moreta pa se dogovarjati z nadzornikom, kako bo sprejemal odločitve, in nato še skupaj spisati odgovor, ki bo všečen tistim, ki bi jih moral grajati."

Ptujsko gledališče
Hojka Berlič

Kdo lahko vidi interno gradivo?

Kot pojasnjuje Majnik Berghausova, omenjeni sporni zapis oziroma odzivno poročilo, kakor ga imenuje Klemenc, ni poročilo NO, temveč interno gradivo dveh članov NO, ki pa ga NO kot organ ni potrdil. Klemenc se s tako razlago ne strinja: "To po vsebini sploh ni interno gradivo, saj ne izpolnjuje elementov, ki bi jih moral imeti dokument z oznako tajnosti, ni izdelana ocena mogočih škodljivih posledic in podatek določi za tajen le pooblaščena oseba, kar predsednica NO ni."

NO pa je na izredni seji s sklepom soglašal, da Klemencu posreduje vso dokumentacijo, ki se nanaša na opravljeni nadzor v zvezi s pregledom poslovanja MGP, ki je zabeležena v dokumentarnem gradivu ptujske občine. "Končno odločitev sprejme direktor občinske uprave, ker je na podlagi sklepa o določitvi uradnih oseb, pristojnih za posredovanje informacij javnega značaja, tisti, ki sprejme odločitev o odobritvi ali zavrnitvi zahteve. Ne NO," še pravi Majnik Berghausova. Hkrati zagotavlja, da je del te dokumentacije tudi omenjeno interno gradivo. S ptujske občine so nam posredovali le formalno pojasnilo, da bo občinska uprava "posredovala vso dokumentacijo, ki se nanaša na delovno področje Nadzornega odbora v povezavi z MGP, ki jo ima evidentirano v dokumentnem sistemu v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta