Parkiranje na Ptuju: S ceno nad avte

Hojka Berlič Hojka Berlič
01.04.2019 15:39

Na Ptuju želijo z dražjo modro cono ljudi preusmeriti na parkirišča ob robu mesta, hkrati pa ukinjajo še zadnja brezplačna parkirišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi na parkirišču pri železniški postaji bo kmalu treba plačati parkirnino.
Hojka Berlič

V središču starega mestnega jedra Ptuja, v Slomškovi ulici, bo poslej za uro parkiranja v območju kratkotrajnega parkiranja do 120 minut (modra cona) treba odšteti 1 evro, kar je za 20 centov več kot v preteklosti. Za toliko bo višja cena parkiranja tudi drugod v modri coni - za uro bo treba odšteti 80 centov. Na nekatere pomisleke ob dvigu cen, ki so ga na minuli seji potrdili ptujski metni svetniki, saj bo po novem parkiranje v modri coni dražje kot v Ljubljani, je direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik odgovoril, da razlog za dvig cen ni v morebitnih dodatnih prihodkih: "Gre za to, da smo z občinskimi strokovnimi službami in nekaterimi drugimi deležniki prišli do ugotovitve, da bi bilo cene treba nekoliko prilagoditi, in sicer z namenom, da poskušamo spraviti avtomobile iz starega mestnega jedra." Kot je še povedal Hodnik, je parkirnih prostorov vedno manj, a so na voljo nekatera parkirišča nekoliko stran od središča Ptuja, na primer v Čučkovi ulici, s katerih se da v relativno kratkem času priti v središče mesta.

Nižje cene niso več potrebne

Dražje bo tudi parkiranja na Zadružnem trgu. Za uro bo treba odšteti 50 centov (do zdaj 30 centov), za dnevno parkiranje bo treba namesto 2 odšteti 4 evre, mesečna parkirnina pa bo stala 20 evrov (do zdaj 15 evrov). Kot so pojasnili v Javnih službah Ptuj, so namreč po izgradnji novega parkirišča na Zadružnem trgu z znižanimi cenami parkiranja tja privabili uporabnike. "V času rekonstrukcije starega mostu čez reko Dravo nismo želeli spreminjati cen z namenom, da čim več dnevnih 'obiskovalcev' mesta zadržimo na desnem bregu reke Drave, kar smo s tem tudi dosegli. Po odprtju starega mostu ta ukrep ni več potreben."
Bo pa po novem deset dodatnih brezplačnih parkirnih mest za kratkotrajno parkiranje v starem mestnem jedru, v skladu s spremenjenim prometnim režimom ob preureditvi mestne tržnice. In sicer pet parkirnih prostorov v Miklošičevi ulici pri hišni številki 4 in 10 ter do pet parkirnih prostorov v Slomškovi ulici pod cerkvijo. Na vseh dodatnih parkirnih prostorih je čas parkiranja omejen na 15 minut. Na teh parkirnih površinah je čas parkiranja omejen in označen z ustrezno prometno signalizacijo, voznik pa je ob parkiranju dolžan na vidnem mestu na armaturni plošči označiti čas začetka parkiranja.

Brezplačnih parkirišč praktično ni več

Ptujski svetniki so potrdili še novo odredbo, po kateri bo poslej plačljivo tudi parkiranje na do zdaj še enih redkih preostalih brezplačnih parkiriščih v mestu. Gre za 46 parkirnih mest na Osojnikovi cesti ob železniški postaji in 45 parkirnih mest na Potrčevi cesti ob trgovini Živila. Za uro bo treba na Osojnikovi cesti in odslej tudi na parkirišču v Čučkovi ulici odšteti manj kot drugod v modri coni - pol evra. Mesečna parkirnina na Osojnikovi in Potrčevi cesti bo stala 10 evrov, v Čučkovi 20 evrov (prej 25 evrov).
Prinaša pa nova odredba pozitivno spremembo prebivalcem starega mestnega jedra. Uporabniki dovolilnic bodo namreč lahko poslej parkirali na celotnem območju, namenjenem kratkotrajnem parkiranju (modra cona), in ne samo na posameznem parkirišču. Do zdaj so lahko dovolilnico pridobile fizične oseb s stalnim ali začasnim prebivališčem v Slomškovi in Miklošičevi ulici, na Slovenskem trgu, v Prešernovi ulici, na Minoritskem trgu, v Cankarjevi, Dravski in Grajski ulici ter na Cvetkovem trgu ter pravne osebe s sedežem na tem območju. Poslej pa je območje upravičencev do dovolilnic razširjeno še na Vinarski trg, Raičevo ulico in Ulico Viktorina Ptujskega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta