Ovadbo zoper direktorja Mestnega gledališča Ptuj zavrgli

Hojka Berlič
16.11.2021 05:50

Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper direktorja Mestnega gledališča Ptuj Petra Srpčiča. Zdaj se nekateri sprašujejo, ali so bile ugotovitve nadzornega odbora pravilne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, poudarja, da s sedanjim vodstvom občine korektno sodelujejo.
 

Hojka Berlič

Direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič je v minulih dneh od okrožnega državnega tožilstva v Mariboru prejel sklep, da so avgusta zavrgli anonimno kazansko ovadbo zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, ki so jo na mariborski policijski upravi prejeli decembra lani in katere avtorji so se podpisali kot "Občani Ptuja". Identično kazensko ovadbo pa so hkrati prejeli tudi kriminalisti Generalne policijske uprave z zasebnega elektronskega naslova, skupaj z zdaj že razvpitim dokončnim poročilom nadzornega odbora ptujske občine o izvedbi nadzora nad poslovanjem ptujskega gledališča v letih 2018 in 2019.

V kazenski ovadbi so na podlagi poročila nadzornega odbora Srpčiču med drugim očitali, da je prostore kavarne ptujskega gledališča ves čas dajal v najem isti osebi, čeprav naj bi bil vedel, da ta najemnine ne bo plačevala. Nadalje, da je gledališče izvajalo predstave, ki so prinesle negativen rezultat, Srpčič pa naj bi bil kot strokovnjak gledališke igre to vedel že vnaprej, a naj bi bil ptujsko občino vendarle prepričal, da so jih lahko izvedli. Srpčič naj bi bil poleg tega še v nasprotju z davčno zakonodajo odobril plačevanje prenočitev za zunanje igralce gledališča, zaposlenim v gledališču pa neupravičeno izplačeval delovno uspešnost in jim nezakonito odmerjal dopust.

Gledališče vseskozi dobro poslovalo

"Od samega začetka sem jasno povedal, da so bile okoliščine, v katere smo bili pahnjeni, tiste, ki so pravzaprav povzročile težave v gledališču. Še zmeraj ostaja dejstvo, da v letih, na katera se nanaša poročilo, gledališče ni prejemalo sredstev v obsegu, kot so predpisana. In da je bilo v petih letih prikrajšano za dobrega pol milijona evrov. Ker vseeno obstajajo zakonski predpisi, uredbe, ne nazadnje pa tudi vsakoletna navodila ministrstva, v katerih je jasno opredeljeno, katere stroške mora pokrivati ustanovitelj. In če pogledamo poslovanje, je jasno, da ni bilo tako. Mogoče je tudi izračunati, za koliko smo bili v tem pogledu prikrajšani," ob zavrženi kazenski ovadbi znova ponavlja Srpčič in dodaja, da jih je samo zgradba gledališča, ki so jo bili primorani v preteklosti sami vzdrževati, v petih letih stala več kot 100 tisoč evrov. "Če to postavimo v kontekst celotne zgodbe, da je gledališče v petih letih pridelalo 60 tisoč evrov minusa, po drugi strani pa je bilo prikrajšano za 600 tisoč evrov, se pokaže slika, da je bilo vseeno naše poslovanje, delo zelo dobro in prizadevno. Saj nam je na koncu koncev večino tega primanjkljaja uspelo pokriti samim," je prepričan Srpčič, zadovoljen, da so dvome o poslovanju in obtožbe preverili tudi pristojni organi in podali svoj zaključek. Upa, da je zgodba, ki je na Ptuju razburjala kar precej časa, s tem vendarle zaključena.

Ovadba izhajala iz poročila

Za komentar smo zaprosili tudi ptujskega, od nedavno samostojnega svetnika Milana Klemenca, ki je vseskozi opozarjal na ugotovljene nepravilnosti pri poslovanju gledališča in zahteval, da se odpravijo, kasneje pa podvomil še o zakonitosti delovanja nadzornega odbora. "Poročilo nadzornega odbora je pokazalo nepravilnosti in vztrajal sem, da ga odstopijo tako računskemu sodišču kot pristojnemu ministrstvu. A do posredovanja Komisije za preprečevanje korupcije tega niso storili. Zdaj so ga le posredovali, kot sem razbral iz odgovora na mojo vnovično pobudo. Mnenja sem namreč, da je treba nepravilnosti, če so ugotovljene, primerno sankcionirati. Predvsem pa jih je treba odpraviti, da se v prihodnje ne dogajajo več. Glede tega, da je kazenska ovadba zavržena, pa pravim hvala bogu. Potem je že v redu, da se tako posluje. A se potemtakem poraja vprašanje, ali je nadzorni odbor sploh pravilno ugotovil, da je šlo za nepravilnosti. Saj je vse v kazenski ovadbi izhajalo iz poročila nadzornega odbora," meni Klemenc.

Na občini zadovoljni

Tudi po Srpčičevem mnenju je zavržena ovadba postavila pod vprašaj navedbe, ki jih je plasiral nadzorni odbor, in meni, da se vse bolj kaže, da so posamezni člani nadzornega odbora izkoristili položaj nadzornika za uresničevanje svojih osebnih ali političnih ciljev: "Vseeno sem kot glasen kritik družbenega dogajanja očitno bil nekomu zelo na poti."

Predsednica nadzornega odbora Maja Majnik Berghaus je sicer potrdila, da je že dlje časa seznanjena z zavrženo kazensko ovadbo, a se je kakršnegakoli komentarja vzdržala. "Zadovoljni smo, da je to za nami, zagotovo pa smo se vsi skupaj iz tega veliko naučili. Od vseh direktorjev javnih zavodov pričakujemo transparentno delovanje in porabo javnih sredstev, zato smo zadovoljni, da je bilo v tem konkretnem primeru ugotovljeno, da do oškodovanja javnih sredstev ni prišlo," zavrženo ovadbo komentirajo na ptujski občini. Kot še pojasnjujejo, so v dogovoru s ptujskim gledališčem izvajali aktivnosti za realizacijo priporočil in predlogov nadzornega odbora, ki so vezani na sanacijski postopek v gledališču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta