Ormoški turizem: Turisti pred zaprtimi vrati TIC-a in muzeja

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
13.03.2019 15:28

Čeprav imajo v ormoškem gradu, pristavi in velikonedeljskem gradu kaj pokazati, si nenajavljeni obiskovalci v petek in soboto popoldan ter ob nedeljah ali praznikih tega ne morejo ogledati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava starih predmetov iz zbirke Marka Sluge bi gotovo lahko pritegnila veliko več obiskovalcev.  
Arhiv PMPO

Če si individualni obiskovalci zaželijo v petek ali soboto popoldan ter v nedeljo ogledati ormoški grad, njegove zbirke in dobiti kakšno informacijo ali napotek, kje lahko prenočijo ali kaj si še velja ogledati v okolici, bodo naleteli na zaprta vrata. Tako muzeja kot tudi Turistično-informativnega centra (TIC). Slednji deluje pod okriljem Zavoda za turizem, kulturo in šport Ormož, ki so ga ustanovili predlani, muzejska enota pa je del Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož (PMPO).

​Pred zaprtimi vrati

Za vnaprej najavljene preko telefona ali spleta sicer lahko uredijo oglede, saj zaposleni dežurni v muzeju pridejo tudi na poziv. A težava je v tem, da imajo na spletni strani muzeja informacijo, češ, da si je mogoče muzejske zbirke ob nedeljah ali praznikih ogledati po predhodni najavi v TIC-u, ki pa je takrat tudi zaprt. Če se gostje znajdejo v Ormožu v omenjenih časih, to velja tudi za sezono od 1. aprila do 31. oktobra, tako za zdaj ne morejo niti v TIC in torej tudi ne v muzej. Tako si denimo naključni turisti ne morejo ogledati znamenite Slugove zbirke starega pohištva in predmetov, arheološke zbirke med Muro in Dravo ter prikazov ormoške zgodovine, tudi ne zapuščine Otmarja Majeriča in celo Ferkove egipčanske zbirke. A tudi ogled zbirk v Grajski pristavi, kot so srednjeveške plastike, arheološka razstava Od igrače do žare in razstave Lonec lončarja hvali, ni mogoč. Podobno velja tudi za velikonedeljski grad, kjer imajo obsežno etnografsko zbirko. Letno vse omenjene zbirke in večje ormoške prireditve obišče okoli 22 tisoč obiskovalcev od drugod.

V Grajski pristavi Ormož je sedež ormoške muzejske enote.
Janko Rath
Grajski kompleks že sam po sebi nagovarja k ogledu.  
Janko Rath

​Kaj pa TIC ...

A še bolj nenavadno je, da ob sobotah popoldne in v nedeljah ter praznikih, ko imajo ljudje največ časa za obiske, ormoški TIC sploh ne uraduje. Kot nam je pojasnila Andreja Brglez, direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport, je TIC nekoč že bil odprt ob koncih tedna, pa menda ni bilo obiskovalcev, sedaj naj bi tako deloma onemogočala šibka kadrovska zasedba, saj so v zavodu redno zaposlene trije ljudje in še ena preko javnih del.
A je župan Danijel Vrbnjak trdno odločen, da je treba takoj nekaj ukreniti. Med drugimi so ga na to težavo mesta, ki se sicer v pomanjkanju razvojnih priložnosti vse bolj zanaša na turistični razcvet, opozorili na nedavnem srečanju z mladimi in študenti. Prepričan je, da bodo v operativnem načrtu, ki ga je v torek naročil izdelati Brglezovi, ob štirih kadrih in dodatni pomoči še kakih treh, ki jim jo lahko nudijo na občini, delo organizirali tako, da bo TIC odprt čez vse vikende in praznike.

Sprememba že pred sezono ​

​Župan Vrbnjak: "Če ne drugače, je mogoče delo organizirati tako, da se, kadar ni obiskovalcev, opravlja drugo nujno delo, sicer pa se lahko tistim, ki bodo delali čez vikend, da kak prost dan med tednom, v ponedeljek ali torek, denimo. Zavedam se, da bo to zahtevalo tudi več denarja, toda na direktorici je, da ta načrt izdela in mi predstavi kadrovske in finančne pogoje, da bomo v Ormožu končno izrabili svoje turistične potenciale, o katerih vsi veliko govorimo."
Tako Vrbnjak kot Brglezova vidita eno do možnih rešitev za večjo dostopnost muzejskih zbirk v tem, da se ormoški del s tremi zaposlenimi, ki jih financirajo tri občine z Ormoškega, izloči iz PMPO in ga dajo pod okrilje kake druge ormoške javne ustanove, denimo kar zavoda za turizem. Tudi Brglezova meni, da bi drugačna organiziranost muzeja lahko prispevala k ureditvi dodatnih zanimivosti v gradu in k boljšemu vzdrževanju gradu, ki je sicer v lasti občine in ne države: "Daleč od oči, daleč od srca velja tudi v tem primeru."

Grajsko dvorišče postaja tudi prizorišče obiskanega festivalskega dogajanja.  
Arhiv Tic Ormož

Turizem vzeti zares

​​Pri tem ne gre zanemariti, da so se lotili oblikovanja turistične destinacije in kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.
"Če ne bomo uredili niti osnovnih zadev, kot so ti odpiralni časi, nam tudi vse drugo ne bo pomagalo k večjemu obisku turistov. Zdaj, ko je turizem v razcvetu, si nikakor ne moremo privoščiti, da pred turisti zapiramo vrata tam, kjer bi jih morali na široko odpreti. Kdor želi delati v turizmu, pač mora vedeti, da ni pardona, saj tudi denimo gostinci čez vikende najbolj delajo."
Župan Vrbnjak zdaj od Brglezove pričakuje, da bo operativni načrt, kako zagotoviti dostopnost TIC-a že v letošnji sezoni, pripravila do konca prihodnjega tedna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta