Odločni prvi koraki v Halozah

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
15.02.2019 17:54

V dveh od sedmih haloških občin so odlok o ustanovitvi Interesne zveze haloških občin za turizem že podprli, še v treh so mu naklonjeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haloze naj bi privabile predvsem pohodnike in kolesarje.  
Slavica Pičerko Peklar

Poročali smo, da so se župani haloških občin v sredini januarja odločili, da bodo na svojih občinskih svetih kmalu obravnavali odlok o ustanovitvi Interesne zveze haloških občin (Izha) za skupni nastop pod blagovno znamko Haloze, dežela tisočerih gričev in za doseganje večje turistične promocije in obiska. V občinah Cirkulane in Majšperk so odlok o ustanovitvi Izhe že sprejeli in županji Darinka Fakin in Antonija Žumbar mu pripisujeta velik razvojni pomen. V prvem branju so ga na predlog župana Antona Butolena obravnavali v Žetalah. V četrtek popoldan pa tudi v Podlehniku, kjer župan Sebastijan Toplak meni, da je to odličen projekt, za katerega je prav zdaj idealen čas. Prihodnji teden bodo odlok obravnavali tudi v občini Makole. Odlok naj bi načeloma sprejeli do konca marca in v aprilu oblikovali podrobnejše akte o ustroju in delovanju Izhe.

Zagon še pred poletjem

Tako bi do konca maja in torej na začetku poletne turistične sezone interesna zveza že delovala. Zamišljeno je, da bi interesna zveza optimalno delovala, če bi občine prispevale skupno okoli 40 tisočakov letno, s čimer bi financirali enega zaposlenega in zunanje sodelavce.

Sedež Izhe naj bi bil v eni od starih hiš v trgu Ptujska Gora.
Igor Napast

Pisarna na Ptujski Gori

Vendar bi tudi s takim skromnim virom lahko delovanje pričeli in ga nadgrajevali. Predvidoma bi, na predlog majšperške županje Darinke Fakin, Izha delovala v obnovljeni stari trški hiši na Ptujski Gori. Po eni strani zato, ker ima to Marijino romarsko središče dobro turistično infrastrukturo in tudi zato, ker je njena lega približno v sredini območja delovanja Izhe. Seveda je zdaj vse odvisno od pravočasnega sprejemanja odloka in od tega, koliko občin se bo vanjo vključilo. Če bi bile vanjo vključene občine Zavrč, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale in Majšperk ter Makole in Rogatec, bi zajela območje z nekaj več kot 20 tisoč prebivalci. "Tako bi zveza zagotavljala enakomerno podporo vsem ponudnikom s skupnim nastopom in pod skupno blagovno znamko. Zanje in za občine bi opravljala pomemben javni servis," sklene Dobnik.

​Tudi širše povezani

Vendar se bo ta zveza morala povezovati tudi v širši prostor, saj želi postati tudi del ponudbe v okviru Slovenske turistične organizacije. Zveza sicer ne bo organizator turističnih programov, temveč jih bo skupaj s ponudniki in agencijami vsebinsko pripravljala. Mariborski zavod za turizem je bodočo zvezo že povabil k sodelovanju, ker bi radi svoje obiskovalce popeljali v širše zaledje. Za sodelovanje z Izho se zavzema tudi Zavod za turizem Tura Ptuj, ki se ukvarja s kulturno-turističnimi aranžmaji. Izha se namerava povezati tudi z nosilci pravkar oblikovane blagovne znamke Ravno polje. Kot omenja Dobnik, je ponudbo Haloz v svoje kataloge že pripravljena vključiti tudi ena do turističnih agencij, ki deluje na območju avstrijske Koroške. Projekt Izhe je javno podprla tudi poslanka s haloškega območja Suzana Lep Šimenko.
Ključno je, da bi Izha oblikovala konkretno mrežo vseh kakovostnih haloških ponudnikov. ​Pri njenem ustanavljanju so predvideli tudi možnost, da bi za občine, ki se v prvi fazi še ne bi odločile za sodelovanje, to lahko storile tudi kasneje, vendar bodo takrat za vstop morale plačati določen finančni delež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta