Odločna, glasna in zahtevna do sebe in drugih: ''Ljudje so se me morali navaditi, ker delujem drugače''

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
14.07.2019 05:23

Petinšestdesetletna aktivistka, humanitarka in ljubiteljica živali Marina Toplak pravi, da ji idej za delo ne zmanjka, najbolj pa je vesela, da ji je uspelo ohraniti stara prijateljstva in da se lahko s ponosom ozre na svoje opravljeno delo. "V nesreči sem spoznala največ ljudi," o težkih trenutkih v letu 2012, ko so občino Duplek prizadele poplave, še dodaja predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Dvorjane in tudi sicer vsestransko aktivna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marina Toplak
Sašo Bizjak

Marina Toplak, odločna, glasna in zahtevna do sebe in drugih. Tako je mogoče s tremi lastnostmi opisati predsednico Krajevne organizacije Rdečega križa Dvorjane, kar je postala pred sedmimi leti. Od takrat je nepogrešljiv del ne le organizacije, temveč tudi krajevne skupnosti Dvorjane in občine Duplek. V občino se je preselila leta 1994, leta 2010 pa se je upokojila in dve leti za tem pristala na čelu organizacije, v sklopu katere je pomagala številnim družinam in posameznikom. "Leto 2012 je bilo izjemno zahtevno. Takrat so Duplek zajele poplave in delali smo od jutra do noči. Naša hiša je k sreči ostala na suhem, okrog pa povsod voda. Ljudje so se srečevali z neizmernim strahom in obupom. Takrat ni bilo kaj pomišljati - treba jim je bilo pomagati. In tistega leta, v tisti nesreči, sem spoznala tudi največ ljudi," pripoveduje Toplakova.

Delo mora imeti učinek

Organizacija trenutno šteje štirinajst članic. "Ljudje so se morali navaditi name. Sem drugačna in delujem drugače, saj stvari vidim z drugega zornega kota kot morda nekdo drug. A kar pri meni šteje, je učinek. Delo mora imeti efekt. Na titule jaz ne dam veliko in zato se z menoj tudi ne da manipulirati," je odločna. Kljub temu je letos prejela posebno priznanje Slovenske filantropije. Na svečanosti ob Slovesnem dnevu prostovoljstva 2019 v Črni na Koroškem je ob prisotnosti predsednik vlade Marjana Šarca dobila posebno priznanje za naj mentorja leta 2018 v lokalnem okolju in angažirano podporo prostovoljcem pri Rdečem križu Slovenije, OE Maribor, KO RK Dvorjane. "To priznanje pomeni, da je bilo moje delo opaženo, zaradi česar sem ga zelo vesela, hkrati pa mi nalaga veliko obveznost in mi daje zagon za naprej. Je pa tudi velika promocija za Rdeči križ Dvorjane," pove dobitnica, ki ima v svojem arhivu tudi dve občinski priznanji za delo na humanitarnem področju. Morda so prav zaradi omenjenega priznanja RK Dvorjane letos povabili k sodelovanju na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, na katerem so članice v imenu Rdečega križa Maribor vsem sodelujočim ekipam merile krvni pritisk in uspešno predstavljale občino Duplek.

Marina Toplak, Manuela Strmšek in Marjana Kalmer v Medgeneracijskem centru Danica Duplek, kjer je prav tako aktivna. 
Mihela Kaloh

Še ročnodelski krožek za otroke

Pred tremi leti je k ustaljenim dejavnostim dodala še krožek Spretni prstki, v katerem sodelujejo učenci OŠ Dvorjane. Otroci od prvega do četrtega razreda se urijo v ročnih delih, srečajo pa se tudi s prostovoljstvom. "Izpostaviti moram Vrtnarstvo Tement, ki nam vsako leto donira cvetje, da skupaj z učenci poskrbimo za okrasitev okenskih polic na pročelju šole. Ob pomoči donatorjev pa smo letos vse učence podružnične šole Dvorjane s starši povabili na izlet na Goričko, kjer so si ogledali Vulkanijo, obiskali živalski vrt Sikalu Zoo in se družili ob športnih igrah," je še hvaležna. Marina je ponosna tudi na to, da ji je februarja uspelo kar 19 otrok iz občine Duplek poslati z Rdečim križem na morje na Debeli rtič. "Vesela sem, da odlično sodelujemo z Občino Duplek. Ne nazadnje tudi župan vidi, da je rezultat našega dela v dobrobit naših občanov," pravi ob tem.
V začetku junija so v kulturnem domu v Dvorjanah organizirali razdelitev novih doniranih oblačil, ki jih je priskrbela s svojim vztrajnim in trdim delom. "Zato je pomembno, da sem vedno prisotna na trgu," se nasmeje Toplakova, ki uspešno krmari med različnimi prošnjami za pomoč. "Veseli smo vsake donacije. Bi si pa želela še tesnejšega sodelovanja z drugimi KO RK v občini," še omeni predsednica ene od najaktivnejših krajevnih organizacij Rdečega križa, sicer ene izmed štirih, ki delujejo v občini Duplek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta