Odločen ne siromašenju ptujske bolnišnice

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.02.2019 18:45

Predlagane spremembe so nevarne, opozarjajo tako v ptujski bolnišnici kot v zdravstvenem domu. Ne za centralizacijo v zdravstvu in protestno pismo ministrstvu za zdravje ob predlogu, da bi Splošna bolnišnica Ptuj sodila med lokalne bolnišnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, in Teodor Pevec, strokovni vodja SB Ptuj, ostro nasprotujeta predlagani centralizaciji v zdravstvu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Potem ko župani spodnjega Podravja že leta dokazujejo, kako zelo je za enakopravno medicinsko obravnavo potrebna izgradnja urgentnega centra pri ptujski bolnišnici, in so lansko leto za gradnjo iz občinskih proračunov namenili več kot 300 tisoč evrov, so se na prvem izrednem kolegiju županov po lokalnih volitvah seznanili še z namero ministrstva za zdravje, da spremeni status Splošne bolnišnice Ptuj. Ta naj bi, kot bolnišnici Brežice in Trbovlje, padla v rang lokalnih bolnišnic.

Odločno proti centralizaciji

Da se s tem ne strinjajo, so složno poudarili župani, potem ko jih je dr. Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, podrobno seznanil, kaj bi tak status pomenil za delovanje bolnišnice in za življenje več kot 120 tisoč tukajšnjih prebivalcev. Lokalna bolnišnica naj bi bolnika, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, ustrezno sprejela in pripravila za transport v 24 urah. Bolnišnica bi potrebovala za ta postopek vso sodobno opremo in kader, denarja pa bi bilo bistveno manj, saj so normativi za lokalne bolnišnice v strategiji razvoja intenzivne medicine opredeljeni bistveno slabše kot za regionalne bolnišnice. Zdravnik naj bi bil, denimo, v lokalni bolnišnici prisoten le osem ur dnevno, preostale ure pa naj bi bil v pripravljenosti. Predlagana strategija intenzivne medicine je neustrezna, so prepričani župani, pri čemer jih podpira Jožef Lenart, državnozborski poslanec: "Nastopiti je treba odločno in na odbor za zdravstvo, ki bo zasedal jutri, v četrtek, nasloviti protest. Sam sem v dialogu z ministrom za zdravje Samom Fakinom, tudi glede začetka gradnje ptujske urgence, a pravih pojasnil kar ne dobim oziroma imam občutek, da se konkretnim odgovorom izmika." Četrtkove seje državnozborskega odbora za zdravstvo se bo poleg vodstva ptujske bolnišnice in zdravstvenega doma udeležila tudi županja Nuška Gajšek, že takoj po kolegiju županov pa so ti na ministrstvo za zdravje naslovili zahtevo županov, da ministrstvo omenjeni predlog spremembe statusa bolnišnic umakne.

Danes o urgentnem centru

Predlog nove strategije razvoja intenzivne medicine v RS med drugim Splošno bolnišnico Ptuj opredeljuje kot lokalno bolnišnico in ne več kot regionalno, kar po mnenju vodstva ptujske bolnišnice pomeni, da bi po novem namesto zdravljenja pacientov na oddelku za intenzivno medicino te samo primerno oskrbeli in jih pošiljali na zdravljenje v druge bolnišnice, v katere, se ne ve. "Sprejeta strategija bi pomenila, da bi imeli zagotovljenega manj kadra za oskrbo teh pacientov, kar posledično pomeni seveda tudi manj denarja in bistveno slabšo oskrbo pacientov na sekundarnem nivoju," poudarja Pevec in dodaja, da bi se z napovedanimi spremembami močno poseglo tudi v vse druge oddelke bolnišnice. "Niti si ne predstavljamo, kaj bi taka sprememba pomenila, a zagotovo nič dobrega za nas kot bolnišnico, še manj za naše bolnike." Predlagana strategija je, tako župani, za spodnje Podravje nesprejemljiva, saj gre pri tem za siromašenje bolnišnice, poleg tega pa, kot ugotavljajo župani, zakonsko ni določeno, kaj status lokalne bolnišnice sploh pomeni, vendar pa predlog strategije zagotovo za seboj potegne krčenje nekaterih programov bolnišnice in dolgoročno sistematično onemogočenje dodatnega razvoja. Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, je bila zelo jasna: "Zadeve so izredno nevarne. Intenzivni oddelki so srce vsake bolnišnice, in če posežemo v to, se popolnoma spremeni način dela, tudi v primarnem zdravstvu. Ob njihovem sprejetju bomo priče velikim negativnim spremembam za izvajalce in za bolnike in to se ne sme zgoditi. V zdravstvu ne smemo pristati na centralizacijo, kar pa predlagana nova strategija uvaja. Na nas je, da se približamo ljudem." Da se aktivnosti v zvezi z izgradnjo Urgentnega centra Ptuj nadaljujejo, so v začetku tedna na naše poizvedovanje sporočili z ministrstva za zdravje in napovedali sestanek z vodstvom bolnišnice. Ta bo že danes z namenom, da bi poiskali rešitev po lanskoletnem neuspešnem postopku javnega naročanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta