Obnova Ormoške ceste na Ptuju: Zadovoljni, a pričakujejo prometni kaos

Hojka Berlič
05.01.2022 06:00

V civilni iniciativi zadovoljni s projektno dokumentacijo za obnovo Ormoške ceste na Ptuju, a jih skrbi, da se bo gost promet ob obnovi preusmeril na vzporedne ulice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Preobremenjena Ormoška cesta
 

Slavica Pičerko Peklar

O nujnosti obnove Ormoške ceste na Ptuju se govori že leta, pa tudi o zadržkih, ki so jih pri tem imeli prebivalci mestnih četrti Spuhlja in Jezero. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) so zdaj izdelali novo projektno dokumentacijo. Z njo so večinoma zadovoljni tudi v Civilni iniciativi (CI) za izgradnjo ptujske obvoznice, v katero so se združili številni tamkajšnji prebivalci. Po pregledu dokumentacije namreč ugotavljajo, da je projektant upošteval večino njihovih zahtev. "Gre predvsem za naše pripombe glede mešanih površin za kolesarje in pešce. Širina ceste je ostala enaka. Na novo so uredili odvodnjavanje, ki je bilo v prejšnjem projektu zelo sporno, saj so se ljudje bali, da jim bo zalivalo dvorišča. Tako da so več ali manj tiste stvari, ki jih je bilo mogoče, uredili. Tudi ustrezno razsvetljavo. Znotraj naselja je cestišče ožje kot zunaj naselja, kjer je širša tudi kolesarska steza," podrobneje pojasnjuje predsednica CI Sergeja Puppis Freebairn in dodaja, da v CI ob tem vendarle ne pričakujejo, da se bodo z novo rešitvijo strinjali popolnoma vsi.

Zato je CI v dopisu ptujski občini izrazila tudi pričakovanje, da bo občina izvedla predstavitev projektne dokumentacije občanom, predvsem tistim, ki živijo ob omenjeni cesti. Na ta način bi se po besedah predsednice CI lahko izognili kasnejšim novim morebitnim presenečenjem na terenu. Na občini odgovarjajo, da bodo pobudo naslovili na DRSI, ki je naročnik in investitor projekta, sami pa so le sofinancer.

Preusmeritve na ulice

ne bodo dovolili

Že pred časom pa so po besedah Puppis Freebairnove v CI opozorili tudi na nujnost izgradnje obvozne ceste, ki bi v času obnove Ormoško cesto razbremenila velikega tranzitnega prometa: "Ker si ne znamo predstavljati, kako bodo Ormoško cesto obnavljali s polovično zaporo. To bo pomenilo velik pritisk na sosednje ulice. In krajani tako Brstja kot Budine so se že izrekli, da bodo zaprli te stranske ulice in ne bodo dovolili, da se pravzaprav ves promet preseli na te ulice. Mislim, da bo v tem času vladal kar precejšnji prometni kaos."

Sergeja Puppis Freebairn, predsednica CI za izgradnjo ptujske obvoznice 

Slavica Pičerko Peklar

Zato so tudi v nedavnem dopisu občini izrazili pričakovanje, da bo pospešila postopke v zvezi z izgradnjo takšne obvozne ceste in da bo zgrajena po sodobnih okoljevarstvenih standardih in pred pričetkom obnove Ormoške ceste.

S ptujske občine so jim odgovorili, da so se na temo obvozne ceste oktobra sestali s predstavniki DRSI in jim kasneje v pregled tudi posredovali svojo prostorsko dokumentacijo: "Po pregledu posredovanega so ugotovili, da je treba za potrebe izdelave predinvesticijske zasnove pripraviti še strokovne podlage, iz katerih bodo razvidne variante, okvirni tehnični opis, prikazati investicijske vrednosti za posamezno varianto ter za prometno ekonomsko vrednotenje še pridobiti prometne podatke o sedanjem stanju in bodočem stanju prometnega omrežja."

Na občini naj bi se zato z DRSI dogovorili glede nadaljnjih korakov. "Dejstvo pa je, da projekta obvozne ceste terminsko zaradi vseh postopkov za pridobivanje potrebne dokumentacije (umestitev v prostor, projektna dokumentacija, odmere, odkupi, izvedba) ne bo mogoče umestiti pred izvedbo obnove Ormoške ceste," so še odgovorili na občini.Glede na tak odgovor, pravi Puppis Freebairnova, ob delih pričakujejo najmanj takšen prometni kaos, kot je bil ob obnovi Puhovega mostu: "In potem bo verjetno veliko vroče krvi in bo morda prometna problematika znova prišla na dnevni red ptujskega mestnega sveta." Trenutno, dodaja predsednica CI, ki je hkrati tudi ptujska svetnica Liste Andreja Čuša, se namreč ptujski mestni svet s to problematiko pač ne želi ukvarjati. Svetniki naj bi bili tako neodzivni tudi na pobude o razpravah mestnega sveta o najustreznejši različici ptujske obvoznice.

Preobremenjena Ormoška cesta

Slavica Pičerko Peklar

Vztrajajo pri odstopu od dogovora

CI pa je občino še enkrat pozvala, naj odstopi od dogovora o začasni navezavi nove cestne povezave Markovci-Gorišnica-Ormož na obstoječo regionalno cesto Markovci-Spuhlja-Ptuj, saj naj bi bil škodljiv za občane Ptuja. "Kot smo že pojasnili tako pisno kot tudi na delovnem sestanku s svetniki, dogovor o začasni navezavi nove cestne povezave Markovci-Gorišnica-Ormož na obstoječo regionalno cesto ne vsebuje nobenih določb glede odstopa ali odpovedi dogovora, zato enostranski odstop od sporazuma v skladu z določbami obligacijskega zakonika ni mogoč," jim odgovarjajo na ptujski občini.

Predsednica CI je še naprej prepričana o nasprotnem - od vsakega dogovora je mogoče odstopiti. Stališče občine zato v CI označujejo za nezaslišano. Poleg tega, pravi Puppis Freebairnova, da je bil dogovor, podpisan leta 2018 v Markovcih, sklenjen na škodo prebivalcev, sama predvideva tudi, da je bil takratni ptujski župan tudi zaveden: "Takrat je bilo pravzaprav kar javno rečeno, da bosta šli v presojo dve različici obvoznice, južna in S4, ter da bo zagotovo izbrana južna. Danes pa vemo, da to ni mogoče, saj bi pomenilo kršitev zakonodaje. Obljubljeno je bilo tudi, da naj bi taka navezava obstajala le za kratek čas. Dikcija pa je potem takšna, da gre za čas, mislim, da 36 mesecev od umestitve državnega prostorskega načrta. Kar pa je lahko tudi ob svetem nikoli. Saj trenutno še vedno iščemo pravo različico obvoznice. In smo žal še daleč od umestitve."

Kot še dodaja Puppis Freebrainova, je CI sicer v preteklosti zagovarjala, da je treba obvoznico zgraditi pred obnovo Ormoške ceste, a žal časovnica ne kaže, da je to realno: "Čakati še leta na obnovo ceste pa je tudi nesprejemljivo, saj je v tako slabem stanju, da je zelo nevarna."

Obnova Ormoške ceste naj bi se po neuradnih informacijah realno lahko začela v prihodnjem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta