Neisha bo nastopila v Lovrencu

Mateja Bečan
27.08.2022 05:40

Jezernikovi dnevi v Lovrencu so v polnem teku in v preteklih štirinajstih dneh so se zvrstile številne kulturne, športne in zabavne prireditve, na katerih mnogi preživljajo zadnje avgustovske dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beneški fantje, zmerne temperature in zmeraj odlični gostitelji čebelarji so v prijetno okolje ob čebelarskem domu ponovno privabili množico poslušalcev. 
Foto Javornik

Pretekli teden so Jezernikove dneve v Lovrencu zaznamovali predvsem glasbeni dogodki. Na dvorišču gostilne Urbanc je v četrtek z odličnim nastopom razvnel občinstvo izvajalec countryja, Britanec Daniel Kemish, dan kasneje pa je bila v organizaciji KUD Marzla vada tradicionalna Harmonikarijada. Na njej so se na prizorišču pod šotorom predstavili domači in tuji amaterski glasbeniki s harmoniko in mnogi izmed njih porušili ustaljeno prepričanje, da se na harmoniko igra zgolj narodnozabavna zvrst glasbe. Pod šotorom je bilo glasno tudi še v soboto, ko so na svoj račun prišli ljubitelji skupine Parni valjak. S preigravanjem skladb znane hrvaške pop rock skupine je občinstvo vseh starosti navdušil Parni valjak Tribute Band.

Glasbeno obarvan teden pa se je zaključil z dnevom odprtih vrat pri lovrenških čebelarjih, kjer so kot vsako leto ob tej priložnosti zaigrali člani domače godbe na pihala. Po nekajletnem premoru pa so se ob tej priložnosti ponovno zbrali člani zasedbe Beneški fantje. Skupina po času delovanja velja za najstarejši narodnozabavni ansambel v Sloveniji. V njem že več kot petnajst let s ponosom sodeluje tudi Lovrenčan, harmonikar Franci Kušar. Tako so Beneški fantje, zmerne temperature in zmeraj odlični gostitelji čebelarji v prijetno okolje ob čebelarskem domu ponovno privabili množico poslušalcev. V drugem tednu dogajanj so se zvrstila tudi športna srečanja in tekmovanja v nogometu, košarki in športnem plezanju, v soboto pa so vnovič uspešno izpeljali tretji Horuk na Stoletno lipo v organizaciji in izvedbi planinskega društva. Nad 50 pohodnikov in gorskih tekačev se je udeležilo vsako leto bolj priljubljenega šesturnega vztrajnostnega vzpona, ki je nadomestil predhodno pohodno različico, ko so se udeleženci povzpeli na Klopni vrh. V drugem tednu so potekale še vsebinsko pestre otroške delavnice. Otroci so pod vodstvom mentorjev ustvarjali z glino, si izdelali naravno mazilo za ustnice, se družili z zeliščarji, iskali skriti zaklad ter se na kmetiji Lipnik družili na zaključnem pikniku, kjer so imeli možnost jahati konja.

Obiskovalci na dnevu odprtih vrat lovrenških čebelarjev 
Foto Javornik

Zadnji, tretji teden 29. Jezernikovih dnevov se je pričel s potopisnim predavanjem o Kamčatki, nadaljeval z razstavo predmetov in starih razglednic upokojenega zdravnika internista, ljubiteljskega zgodovinarja in zbiratelja Francija Verovnika, včeraj zvečer pa se je smejalo domislicam stand up komika Gašperja Berganta. Za jutri, 26. avgusta, pripravlja zeliščarski krožek Srčna moč srečanje s pravnico in nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, srečanje bo v parku osnovne šole ob 17. uri, dvorišče trške gostilne Urbanc pa bo znova prizorišče glasbene prireditve Muzikarijada. Na njej se bodo na odprtem odru predstavili domači in tuji izvajalci različnih glasbenih zvrsti, gostja večera pa bo pevka Neisha.

Praznični dnevi se bodo zaključili to soboto, 27. avgusta, s slavnostno sejo občinskega sveta ob 18. uri v Kulturnem domu Jožeta Petruna, kjer bodo podelili priznanja in plakete župana in občinskega sveta. Po nekaj letih premora bo za nadpovprečne dosežke na področju domoznanstva in velik prispevek k ugledu in prepoznavnosti kraja razglašen tudi častni občan. Za kulturni program na slovesnosti po poskrbela koroška pevka Ditka, praznovanje občinskega praznika pa se bo nadaljevalo z veselico in ansamblom Lovrenških 6.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta