Ne izstop iz projekta, ampak pospešek gradnji vodovoda

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.06.2020 06:00

Pet slovenskogoriških občin s samostojno potezo, da bi pravočasno dobili dokumentacijo za prijave na razpise za denar EU za obnovo transportnega cevovoda

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župani slovenskogoriških občin so za prehod v "višjo prestavo".
Darja Lukman Žunec

Občine Trnovska vas, Destrnik, Sveti Andraž, Sveta Trojica in Cerkvenjak so pred kratkim odstopile od pogodbe za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja v sklopu regijskega projekta Celovita oskrba vodovodnega sistema Spodnje Podravje, ki ga je 17 spodnjepodravskih občin podpisalo 8. januarja letos. Včeraj so podpisale novo pogodbo konzorcija omenjenih občin za pripravo dokumentacije za približno 17 kilometrov transportnega povezovalnega voda, ki je vredna 121 tisoč evrov in pomeni začetek 13 milijonov vrednega projekta.
Kot so ob podpisu pojasnjevali župani petih občin, s tem nikakor ne izstopajo iz skupnega regijskega projekta, temveč predvsem pospešujejo pripravo dokumentacije, s katero bi lahko že letos kandidirali na razpis za evropski denar.

Bolje prej kot v časovni stiski

"Bolje je, da smo pripravljeni in imamo dokumentacijo ob razpisu že pripravljeno, kot da se soočimo s tem, da projektov sploh nimamo ali pa nimamo pripravljenih svojih deležev, ki niso majhni," je poudaril gostitelj podpisa, trnovskovaški župan Alojz Benko. Županja občine Sveti Andraž Darja Vudler Berlak je dala pobudo za ločeno pripravo projektne dokumentacije, ker so se zadeve vse preveč zavlačevale in odmikale: "In to kljub sklenjenim dogovorom. Ker smo ugotovili, da se nikamor ne premaknejo in da so nekatere občine hotele v projektih uresničiti gradnjo primarnih ali celo sekundarnih vodov, ki v tak regijski projekt ne sodijo, smo se odločili nekaj ukreniti. Naš namen je vsekakor ostati v skupnem projektu, vendar želimo jasno sporočiti ostalim partnericam, da smo pred svojimi občani odgovorni za to, da dobijo kakovostno pitno vodo, in moramo pri tem biti bolj dejavni."

Poteza petih občin je spodbuda regijskemu projektu vodovoda, so prepričani župani.
Darja Lukman Žunec

​Pripravljeni sklop ni sporen

Podpisana pogodba napoveduje projekt za izdelavo dokumentacije, ki jo potrebujejo za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo vodovoda od meje z mestno občino Ptuj do občine Sveta Trojica oziroma Cerkvenjak. Pripravljeni projekt je nesporen, saj v ničemer ne nasprotuje dokumentom, ki so sicer že izdelani za celotno Spodnje Podravje. Javno naročilo za izbor izvajalca bodo objavili do 15. junija letos. Ob tem pa je pet občin tudi že pričelo postopek pridobivanja katastra zemljišč.

​Iskanje kompromisa nujno

Mestna občina Ptuj (MOP) se je na to napovedano potezo že odzvala in slovenskogoriške občine obvestila, "da bodo ustrezno spremenili IZP-projekt, ga prilagodili potrebam preostalih občin ter pri oddaji javnega naročila projekt razdelili na sklope".
Vudler Berlakova ocenjuje, da s tem MOP samo potrjuje, kar konzorcij petih občin pravzaprav zagovarja od začetka - nujno delitev na sklope. In dodaja: "Prav tako bodo sekundarne vode in druge predloge občine financirale vsaka za svoj del, kar je edino pravilno. Sicer pa menimo, da bi morale občine same financirati tudi primarne vode, saj je iz preglednih kart razvidno, da nimajo zveze s povezovalnimi vodi in povezavami med občinami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta