Naj bo dom starejših v Juršincih kraj medgeneracijskega druženja

Slavica Pičerko Peklar
07.06.2021 15:20
Po dveh letih gradnje danes odprli prizidek k enoti ptujskega doma upokojencev. Zdaj je tam, sredi narave in prijaznih domačinov, prostor za 150 starejših.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Cigler Kralj ob klepetu s stanovalci doma 
Robert Balen

Prvi stanovalci so se že pred uradno otvoritvijo vselili v novozgrajeni del enote ptujskega doma upokojencev v Juršincih. S prizidkom je dom pridobil novih 96 postelj, skupaj pa lahko zdaj sprejme 150 stanovalcev.

Starejšim prijazna gradnja

Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj: "Med prvimi so se v novi del doma preselili naši stanovalci, ki so za selitev izrazili željo, in sicer iz muretinske in ptujske enote, ki so si želeli enoposteljno sobo. Velik del novih prostorov namenjamo novim stanovalcem, prav vsem pa po izgradnji prizidka omogočamo kvalitetnejše bivanje. Uredili smo tako 12 enoposteljnih in 42 dvoposteljnih sob, večji so skupni prostori, širši hodniki, sobe so velike in zračne. Na račun nove pridobitve smo že na novo zaposlili 20 sodelavcev, še toliko jih bomo, ko bo dom popolnoma zaseden. Pritličje doma, kjer smo uredili sobe z izhodom na vrt, smo namenili našim dementnim stanovalcem."

Dom upokojencev Ptuj, odprtje prizidka
Robert Balen

Gradnja novega dela doma upokojencev v Juršincih je vredna dobrih 5,3 milijona evrov, denar zanj je zagotovil dom sam, odprtja pa se je udeležil tudi Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je ob današnjem ogledu nove pridobitve povedal: "Naj bo to kraj druženja, kar si želimo tudi za vse ostale domove po Sloveniji, kjer ne gradimo več velikih domov, pač pa manjše enote, ki postajajo kraji medgeneracijskih srečevanj. Po letu težkih preizkušenj, z odločnostjo in vizijo, kako naprej, vam je uspelo odpreti vrata doma in prepričan sem, da boste uspešni tudi pri gradnji načrtovane šeste domske enote v Žabjaku. Danes smo z direktorico Doma upokojencev Ptuj Vesno Šiplič Horvat in ptujsko županjo Nuško Gajšek podpisali pismo o načrtovani gradnji in prepričan sem, da nam bo v prihodnjih letih skupaj uspelo zgraditi dom za novih 150 stanovalcev."

Ob starem delu doma v Juršincih so zgradili prizidek.
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Pripravljajo se na gradnjo v Žabjaku

Novogradnja je, tako v ptujskem domu upokojencev, velika pridobitev, saj z novimi posteljnimi zmogljivostmi sledijo zahtevam države, ki je pred poldrugim desetletjem v svoji strategiji zapisala tudi, da je treba do letošnje jeseni, rok se sedaj sicer podaljšuje za pet let, odpraviti tri- in večposteljne sobe v socialnovarstvenih zavodih, tudi v domovih upokojencev. Kljub novim, eno- in dvoposteljnim sobam v Juršincih v ptujskem domu upokojencev bivanja v manjših sobah še vedno ne bodo mogli omogočiti vsem starostnikom.

V osrednji, ptujski enoti imajo ta čas še vedno 26 tri- in večposteljnih sob, kar 16 jih je še vedno namenjenih štirim stanovalcem. V enoti Muretinci imajo 18 triposteljnih sob in tri štiriposteljne, v Juršincih, tudi po izgradnji prizidka, ostaja sedem sob, v katerih bivajo po trije stanovalci, ena je namenjena štirim uporabnikom.

Dom upokojencev Ptuj, odprtje prizidka
Robert Balen

"Večposteljne sobe imamo celo v enotah Kidričevo in Koper, ki je bila zgrajena nazadnje, tam imamo dve štiriposteljni sobi in sprašujemo se, kako je država v zadnjih 15 letih sploh dovolila takšno gradnjo," pravi direktorica ptujskega doma upokojencev. Dodaja, da pri preurejanju domskih enot zadnja leta sledijo zahtevam po odpravi večposteljnih sob, kar pa je zaradi vedno novih prošenj za domske namestitve starejših težko urediti v le nekaj letih. "Tudi z namenom, da bi zmanjšali število večposteljnih sob in prisluhnili željam starejših, ki se odločajo za življenje v domu in si ob tem želijo bivati sami ali z največ enim sostanovalcem, smo se odločili za gradnjo nove domske enote v Žabjaku pri Ptuju. Prijavili smo se na razpis, ki omogoča pridobitev nepovratnih sredstev, da bi se tako izognili najetju kredita, sami pa za to gradnjo namenjamo tri milijone evrov. Je pa koronavirus dokončno razgalil naše težave, saj se je izkazalo, da starejše enote niso grajene za take izredne razmere, zato bo v prihodnje treba zagotoviti gradnjo, ki bo omogočala tudi urejanje čistih in nečistih poti," dodaja Vesna Šiplič Horvat.

Da gre za veliko, morda celo največjo investicijo zadnjega desetletja v občini Juršinci, pravi tamkajšnji župan Alojz Kaučič, ki se veseli prihodnjega sodelovanja stanovalcev s krajevnimi društvi, šolo in vrtcem, zadovoljen pa je še, ker so v domu dobili zaposlitev tudi domači ljudje.

Odprtje prizidka k domu upokojencev v Juršincih
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta