Nagrada za najboljše diplomsko delo: Raziskoval, kako občine sodelujejo z mladimi

Špela Pokeržnik
27.06.2020 05:00

Letos je nagrado za najboljše diplomsko delo na temo vključevanja mladih v javno odločanje, ki jo podeljuje Mladinski svet Slovenije (MSS), prejel Tine Šteger iz Selnice ob Dravi. Koliko so demokratične občine, je raziskoval v svojem diplomskem delu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tine Šteger je pri MSS prejel nagrado za najboljšo diplomsko nalogo.
Osebni arhiv

Meni namreč, da je življenje v demokratični družbi privilegij, sodelovanje državljanov pa zanj jedro demokracije in njena osnova. Posvetil se je sodelovanju občin z mladimi, da bi ugotovil, kolikšen vpliv imajo mladi na lokalne politike. "Politologi občine pogosto označimo kot tisto raven vladanja, ki je najbližje državljanom, zato je sodelovanje občanov pri oblikovanju politik tu še posebno pomembno. Govorimo o konkretnih projektih v okolju, izgradnji igrišč, skrbi za videz kraja, razvoju občine v prostor, kjer naj bi se dobro počutili. S to mislijo sem izbral temo diplomskega dela," odločitev za temo pojasnjuje Šteger.

Študij politologije ga je odpeljal v marsikatero državo sveta.
Tine Šteger

Občine so si različne

Njegova glavna ugotovitev je, da so občine pri informiranju precej aktivne, manj pa aktivno vključujejo mlade pri soustvarjanju javnih politik s posvetovanji, še manj s soodločanjem. "Občine so si različne; nekatere dajejo mladim več pozornosti, druge manj. Ugotovil sem, da obstajajo takšne, ki so glede sodelovanja z mladimi vzorne. Odnos tovrstnih ustanov do mladih se kaže skozi način, kako mlade informirajo. Veliko občin ima problem, tudi moja, da za informiranje uporablja načine, ki so bili bolj primerni desetletje nazaj. Z njimi dosežejo samo določen del populacije. Razvoj tehnologije, interneta je šel daleč naprej, temu bi morale slediti lokalne skupnosti. Za sodelovanje z mladimi so potrebne formalne in neformalne oblike, kot je odbor za mladino ali forum za mlade itd. Pomembno je, da so takšna srečanja redna in se mnenje mladih dejansko upošteva. Le tako so srečanja smiselna," pravi Šteger.

V kakšnih občinah želimo živeti

Na natečaj MSS se je prijavilo 110 avtorjev diplomskih in magistrskih del, komisija je tako izbirala med 39 diplomskimi in 36 magistrskimi deli: "Vesel sem, da je moje diplomsko delo MSS prepoznal kot uporabno in aktualno, želim pa si, da bi koga vzpodbudilo k razmišljanju o tem, v kakšnih občinah želimo živeti. Na splošno smo lahko zadovoljni, kako lahko v Sloveniji živimo. Mislim pa, da bomo morali v razmišljanje o prihodnjem razvoju bolj vključevati teme, kot sta pravičnost in naš odnos do okolja," zaključuje Tine Šteger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta