Na Ptuju v četrtem poskusu vendarle izbrali izvajalca Kurentovanja

Hojka Berlič
11.11.2021 05:30

Cilji novoizbranega izvajalca komercialnega dela Kurentovanja, družbe Radio Tednik Ptuj s partnerjema,
so širši od le organizacije pustnega rajanja in zabave. Želijo se predstaviti v drugačni luči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Karnevalska dvorana bo prihodnja tri leta v ptujski dvorani Campus.

Hojka Berlič

Zavod za turizem Ptuj je imel v četrtem oziroma drugem poskusu le srečno roko z iskanjem izvajalca komercialnega dela Kurentovanja. Na njihov avgustovski javni poziv za organizatorja dogajanja v karnevalski dvorani v letih 2022-2024 se je prijavil en ponudnik, ki je bil tudi izbran - družba Radio Tednik Ptuj s partnerjema, podjetjema Media24 in Arena Events.

V povsem novi luči

Kot pojasnjuje direktor družbe Radio Tednik Ptuj Drago Slameršak, so k odločitvi za prijavo na tokratni razpis privedle prav težave pri organizaciji komercialnega dela Kurentovanj v preteklih letih, ko so bili praviloma nezadovoljni tako organizatorji kot naročnik. Pa tudi, še pravi Slameršak, zaradi ideje njihove družbe, da bi ptujsko Kurentovanje promovirali v širšem prostoru Slovenije kot produkt tradicije, kulture, etnografije in festivalskega dogajanja: "V družbi smo namreč mnenja, da Ptuj pri organizaciji Kurentovanja potrebuje medijsko hišo, ki bo skupaj s partnerji več kot 60-letno zgodovino fašenka predstavila v čisto drugačni luči kot doslej. Vse vedenje in prepoznavanje unikatnega pustnega doživljanja v spodnjem Podravju želimo prenesti na širšo javnost oziroma želimo v nekem bližnjem obdobju skozi promocijo ptujskega pustovanja z vsemi pristojnimi deležniki na Ptujskem ustvariti blagovno znamko, ki bo postala ena prepoznavnejših turističnih produktov doma in v tujini." Po besedah Slameršaka tako na prihodnjem Kurentovanju ne bo šlo le za pustno rajanje in zabave v prireditvenem šotoru, temveč za zgodbo združevanja zabave ter tradicije in etnografije, s katero bodo seznanjali slovensko javnost.

"Radio Tednik Ptuj bo logistično vodil vse aktivnosti na področju karnevalskega dogajanja, etnografije in zabavnega programa, Media24 bo izvedel logistične dejavnosti organizacije karnevalskega in glasbenega progama ter postrežbe, Arena Events pa bo enakovreden partner v zagotavljanju potrebne infrastrukture za izvedbo vseh dogajanj v času pustovanja na Ptuju," delitev nalog med tremi partnerji povzema Slameršak.

Vsi so si želeli povezovanja

V podjetju Arena Events so se za organizacijo dogajanja v karnevalski dvorani sicer potegovali že v preteklosti. Na prvem od dveh razpisov, ki jih je ptujski zavod za turizem objavil že lani in na katerih so iskali izvajalca komercialnega dela Kurentovanja za leta 2021-2023, so tako izbrali prav podjetje Arena Events, a so razpis zaradi procesnih pomanjkljivosti razveljavili. Na kasneje ponovljenem razpisu pa niso izbrali nobenega od ponudnikov, saj je bilo že jasno, da letošnja izvedba programa v karnevalski dvorani zaradi razmer s pandemijo novega koronavirusa ne bo mogoča. V začetku tega leta so nato neuspešno iskali organizatorja dogajanja v dvorani le za prihodnje leto. V zadnjem poskusu pa so se znova vrnili k formuli iskanja izvajalca za tri leta, torej v letih 2022-2024. Miroslav Sarkičevič, solastnik podjetja Arena Events, ki je najemnik dvorane Campus Sava Ptuj, pojasnjuje, zakaj so se odločili, da se tokrat na razpis prijavijo s partnerji: "Projekt je, ko človek dobro razmisli, tako obsežen, da je zaradi logistike, prevzemanja rizika, sploh v teh časih, treba sodelovati z resnimi partnerji. Vsak od partnerjev s seboj prinaša neke specifike in na ta način sodimo skupaj. Vsak sam se take organizacije težje loti. Vsi smo si želeli povezovanja."

Novi izvajalec si želi zgodbe združevanja zabave ter tradicije in etnografije, s katero bodo seznanjali slovensko javnost. 

Tit Košir

Ljudje se pridejo družit, ne na koncert

Glede na to, da bo tokratni pustni čas med daljšimi - pust namreč prihodnje leto pade na 1. marec -, naj bi tudi dogajanje v karnevalski dvorani potekalo tri tedne, vse od 11. februarja do 1. marca. Sarkičevič: "Če želimo ves predvideni program spraviti v neke normalne časovne okvire, je tudi dobro, da imamo za to na razpolago tri tedne. Neki "stari" modeli, ko se je dogajanje odvijalo vsak dan v tednu, se namreč niso izkazali za najboljše. Ljudje imajo med tednom vseeno službe in ne morejo plesati do treh zjutraj. Dogajanje bomo tako skoncentrirali na konce tedna, zadnji konec tedna pa bo podaljšan do ponedeljka." A tudi tako menda ni prav vsak dan pričakovati bogatega programa. V nedeljo, pravi Slameršak, po pustni povorki, na primer, ne načrtujejo nekega posebnega programa, razen druženja po dogajanju v mestu: "Načrtujemo pa program za vse okuse. Veliko večino ga bodo sestavljali slovenski izvajalci, vključenih bo tudi ogromno lokalnih skupin. Del pa bo seveda hrvaških izvajalcev, balkanskih. Tudi izvajalci rocka, popa in narodnozabavne glasbe ne bodo manjkali. A pravzaprav smo dobili odzive, da ljudem niti ni toliko pomemben program, temveč predvsem, da se dobro počutijo. Da je čisto, urejeno, z urejenimi sanitarijami. Da je primerna kulinarična ponudba in ponudba pijač. Saj se ljudje pridejo družit, ne na koncert."

Uradno dvorana Campus lahko sprejme 3500 ljudi, realno pa računajo, da bi lahko sprejeli okoli 3000 obiskovalcev, saj morajo prostor zagotoviti tudi za servisne dejavnosti. To je manj, kot je bilo v preteklosti na razpolago v dvorani v Q-centru. A je bila po mnenju Sarkičeviča nekdanja dvorana redko polna, pa tudi šotori v preteklosti so bili predimenzionirani.

Ob tem Sarkičevič dodaja, da program načrtujejo, kot da nekih posebnih omejitev v času Kurentovanja ne bo. Brez nekih različic, odvisnih od omejitev. Pustni čas je namreč še precej oddaljen, ob tem pa je tudi vprašanje, koliko bi bila v primeru omejitev izvedba sploh zaželena, tako po ekonomski plati kot zaradi vprašanja varnosti.

Natančnejši program dogajanja v karnevalski dvorani naj bi partnerji objavili predvidoma še ta teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta