Na Ptuju potreb za javna dela več, kot je na voljo denarja

Slavica Pičerko Peklar
26.01.2022 06:00

Na območju ptujske službe Zavoda RS za zaposlovanje so zaposlitev v javnih delih odobrili 54 iskalcem dela, zaradi epidemioloških razmer pa izredno še 21 osebam. Ptujska enota med štirimi, ki jim država nameni
najmanj denarja za javna dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Štirje javni delavci bodo to leto pomagali v Domu upokojencev Ptuj.
 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Na območju ptujske službe Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) so to leto zaposlitev preko javnih del odobrili 54 iskalcem zaposlitve, zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, pa še 21 osebam. Interes delodajalcev in iskalcev zaposlitve za tovrstno sodelovanje je bil velik, denarja za vse želene zaposlitve pa je, kot običajno zadnja leta, premalo.

Dobrega pol milijona evrov

Območna služba ZRSZ Ptuj je letos za javna dela prejela dobrih 535 tisoč evrov. Kot ugotavlja Tomaž Žirovnik, direktor ptujske službe ZRSZ, je ta izmed dvanajstih območnih služb med štirimi, ki jim država zadnja leta za javna dela namenja najmanj denarja. "Največ denarja za javna dela dobivajo Ljubljana, Maribor in Celje, to leto so veliko denarja prejeli tudi v Murski Soboti. Res je, da obstaja možnost, da še nekaj denarja za javna delo dobimo tudi mi, a to je odvisno od porabe denarja v drugih regijah. Če bo denar kje ostal, ga bodo prerazporedili," razlaga Žirovnik in poudarja, da so javna dela pomembna priložnost za dolgotrajno brezposelne in omogočajo dodatna dela v lokalnem okolju. "Sredstva so namenjena aktiviranju brezposelnih, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb. Prednost pri izboru imajo tisti, ki so brezposelni dlje časa."

Ptuj. Tomaž Žirovnik, direktor Zavoda za zaposlovanje Ptuj.
Slavica Pičerko Peklar

In kje bodo letos izvajali javna dela? Center za socialno delo Ptuj bo imel to leto pet javnih delavcev, štiri Dom upokojencev Ptuj, po trije bodo zaposlitev dobili v društvu Ars Vitae in na ZRS Bistra Ptuj, po dva v Centru za starejše občane Ormož in Knjižnici Ivana Potrča Ptuj. Po enega dodatno zaposlenega bodo imeli na ormoški in ptujski ljudski univerzi, v ptujskem občinskem podjetju Javne službe, Medobčinskem društvu invalidov Ptuj, v Ozari, Rdečem križu Ormož, Zavodu Vitis in Društvu Sonček. Razlike v pridobivanju javnih delavcev so tudi po celotnem Spodnjem Podravju, po tri javne delavce bodo tako imeli v občinah Majšperk in Markovci, v Zavrču in Cirkulanah po dva, v Podlehniku, Središču ob Dravi, Svetem Tomažu in Trnovski vasi pa po enega. Ptujski mestni občini si pomoči javnega delavca to leto ni uspelo zagotoviti.

Javni delavci v zavodih, občinah

Tomaž Žirovnik: "Na območju naše območne službe ZRSZ je bilo na podlagi rednega javnega povabila za izvedbo programov javnih del za leto 2022 za zdaj izbranih 36 programov za skupaj 54 oseb. V okviru socialnovarstvenega področja je bilo izbranih 11 programov za 21 oseb, za preostala področja pa 25 programov za 33 iskalcev dela. Napotitve v programe javnih del potekajo intenzivno, nekaj oseb nadaljuje vključitev iz lanskega leta, tako da je zapolnjenih že 80 odstotkov mest. Mi smo na pristojno ministrstvo podali zaprosilo za še dodatna sredstva, saj je še kar nekaj programov, ki izpolnjujejo pogoje."

Kot pravi Natalija Šuntner, samostojna svetovalka na ptujskem zavodu za zaposlovanje, zaposlitve potekajo predvsem na področju kmetijstva, vzgoje in izobraževanja ter športa, okolja in prostora, kulture ter socialnega varstva. Na širšem ptujskem območju je največ programov javnih del povezanih z urejanjem okolja in prostora, pretežno potekajo dela pri urejanju in vzdrževanju javnih površin in občinskih cest. "Sledijo programi na področju socialnega varstva, pri tem se izvajajo dela in naloge, kot so pomoč pri socialnem vključevanju posebno ranljivih skupin, dela družabništva in spremljanja v domovih za starejše, bolnicah. Zaposlitve v javnih delih se izvajajo tudi v vzgojno-izobraževalnih institucijah, kjer so najpogostejši programi vezani na delo informatorjev in na pomoč pri učenju učencem, dijakom in drugim udeležencem izobraževanja." Z vidika dolgotrajno brezposelnih oseb, ki imajo ob tem še druge vrste oviranosti, je na širšem ptujskem območju potreb po tovrstnih programih veliko in bi na ta način lahko zaposlili še več deset aktivnih iskalcev dela, poudarja Žirovnik. "Potrebe kažejo, da bi lahko vsako leto v programe javnih del vključili vsaj sto dolgotrajno brezposelnih oziroma težje zaposljivih oseb. Tudi potrebe po takih delih in delavcih so velike, a se ustavlja pri financiranju," še pojasnjuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta