​Na Ptuju okusi najboljšega s slovenskega podeželja

03.09.2021 05:45
Od danes do nedelje, 5. septembra, na Ptuju že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij. Organizatorji so kljub negotovim razmeram pripravili bogat program. Zadovoljni so z napredkom v kakovosti izdelkov z naših kmetij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobrote slovenskih kmetij 2019 (foto: Hojka Berlič)
Hojka Berlič

Kljub negotovim razmeram so organizatorji Dobrot slovenskih kmetij tudi letos uspeli izpeljati razpis in oceniti kar 987 dobrot iz Slovenije in zamejstva. Podelili so skupno 883 priznanj, od tega 491 zlatih, 258 srebrnih in 134 bronastih. "Veseli me, da je med nagrajenci veliko mladih prevzemnikov kmetij, ki vidijo razvojno priložnost za svoje kmetije," ob tem pravi predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič.

Edinstven slovenski festival

"Resnično se trudimo, da na Dobrotah slovenskih kmetij predstavimo pomen doma pridelane hrane. Veseli nas, da je v dvaintridesetih letih viden izjemen napredek v kakovosti izdelkov z naših kmetij in da sedaj na festivalu že prvenstveno sodelujejo tržno usmerjene kmetije. Se pravi, da lahko z gotovostjo trdimo, da so Dobrote slovenskih kmetij veliko doprinesle k temu, da so se kmetije sploh odločile za dopolnilno dejavnost in da lahko tudi preverijo kakovost svojih izdelkov pri neki strokovni instituciji," je ob predstavitvi že 32. izdaje festivala poudaril Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, glavni organizator prireditve. Letos so z željo, da bi to območje postalo neke vrste center odličnosti slovenske hrane, odprli še učilnico za predelavo sira ter poljščin in vrtnin.

"Ta festival je res posebnost v Sloveniji, saj lahko na njem na enem mestu vidimo vse bogastvo slovenskega podeželja, kar gotovo dobrote s kmetij so. Predvsem pa je to slovenska hrana, narejena iz surovin, ki so pridelane na naših kmetijah. To je dodana vrednost in seveda izziv za kmetije, tako velike kot male, predvsem na obrobjih, kjer je težje pridelovalno območje, kjer so težji pogoji pridelave, večji stroški," je dejal Pribožič.

Ptujska županja Nuška Gajšek je predvsem izrazila zadovoljstvo, da bodo kljub negotovim okoliščinam vendarle uspeli izpeljati tudi letošnji festival, pri katerem partner ostaja ptujska občina. "Naše mesto bi lahko poimenovali tudi slovenska prestolnica podeželja. Smo mestna občina z bogatim kmetijskim zaledjem, s številnimi kmetijami kot tudi drugimi pridelovalci in predelovalci različnih dobrot. Zato je to za naše mesto izjemno pomemben festival, zelo pomemben pa je tudi v nacionalnem okviru," je še poudarila županja.

Lažje dostopne informacije o kmetijah

Ena glavnih novosti prireditve je po besedah Reberniška odločitev, da bodo v prihodnje pri tradicionalnem strokovnem posvetu vedno dali poudarek eni panogi: "Vemo, da smo letošnje leto veliko pisali o živinoreji, govedoreji. Tako bo tudi posvet usmerjen v to. Kot dodatna ponudba pa tudi povabilo vsem obiskovalcem, da bo po otvoritvi mogoče tudi okušati jedi iz govedine. Moram reči, da skoraj z vseh območij Slovenije. Na pokušini bodo tako značilne goveje jedi z različnih območij države." Pribožič je ob tem spomnil, da smo letos nosilci naziva gastronomska regija: "In prav je, da izpostavimo, da mora gostinstvo, hotelirstvo hrano, ki jo ponudi na krožniku, tudi graditi na tem izvoru. Ker je slovenska govedina dobra in je imamo dovolj, bi bilo prav, da je tista, ki je letos najbolj izpostavljena."

Druga letošnja pomembna novost je nova spletna stran Dobrot slovenskih kmetij, na kateri bodo poslej na enem mestu promovirali vse izdelke. Kmetije že pristopajo k sodelovanju, trenutno jih je nekaj več kot 150. "Mogoče bo najti izdelke kmetij, tudi kontakte, kje kmetija je, tudi kje se pojavlja na tržnicah. Skratka, gre tako za promoviranje izdelka samega kot kmetije z vso dejavnostjo," je povzel Pribožič. Digitalizacija pa dolgoročno pomeni tudi prehod s klasične prodaje na spletni način s čim hitrejšo dostavo izdelkov do kupca.

Sobota za družine, nedelja posvečena siru

Prireditev, ki so jo letos prvič poimenovali festival, se tradicionalno odvija v minoritskem samostanu na Ptuju, delno tudi pred njim. Na samostanskem parkirišču so tokrat postavili še prireditveni šotor, v katerem obiskovalce pričakujejo z dodatno ponudbo. Slavnostna otvoritev festivala, na kateri bo imel govor častni pokrovitelj festivala, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, bo danes ob 12. uri na dvorišču minoritskega samostana.

Zelo pester program so organizatorji pripravili za soboto, 4. septembra, ko bodo v dopoldanskem času na voljo zabavne delavnice za otroke z bratoma Malek. Ob 13. uri bo prvi krog podelitve priznanj, ob 17. uri pa še razglasitev najboljših vin ter podelitev diplom in glinenih amfor 18. grajskega ocenjevanja vin iz Slovenskih goric in Haloz. Popoldne, ob 15.30, bo med drugim mogoče prisluhniti vokalni skupini Il Divji. Na ta dan bo na ptujski tržnici tudi prireditev Kuhna na dvorišču.

V nedeljo ob 11. uri bodo nadaljevali s podelitvami priznanj, ob 15.30 bo nastopil kantavtor Tadej Vesenjak z bendom. Skozi ves dan pa bodo predstavitve sirarjev, degustacije sira in vina v okviru Praznika sira ter predstavitve pilotnega projekta Izboljšanje prakse in procesov na področju sirarstva. Pred samostanom bodo na ogled še starodobni traktorji in kmetijska mehanizacija, ki je prav tako del kulturne dediščine slovenskega podeželja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta