Na Ptuju nočejo cestne vpadnice, pač pa obvoznico

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
13.01.2020 15:47

S Sergejo Puppis Freebairn o delovanju Civilne iniciative, ki že skoraj dve leti bdi nad dogajanji, ki vodijo k prometni razbremenitvi Ptuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergeja Puppis Freebairn: "V primeru lokalnih nesoglasij se lahko hitro zgodi, da se kak projekt prekine in se država odloči za cestno gradnjo tam, kjer soglasje prebivalcev ni pod vprašajem." 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dve leti deluje Civilna iniciativa (CI) Za ptujsko obvoznico, zato smo se o delu in ciljih pogovarjali s Sergejo Puppis Freebairn, vodjo CI, ki se zavzema za čimprejšnjo obnovo Ormoške ceste in njenega nadaljevanja skozi sosednjo četrtno skupnost Spuhlja in o iskanju možnih tras za izgradnjo ptujske obvoznice. Pri obeh projektih se zatika, a prav po zaslugi članov CI dogovori med lokalno skupnostjo in odgovornimi za realizacijo projektov na nivoju države vendarle potekajo.
Po protestnih prečkanjih prehodov za pešce na Ormoški cesti je vprašanje, kdaj je pričakovati začetek obnove te zelo prometne in dotrajane državne ceste?
"Obnova Ormoške ceste je postavljena na začetek, saj se je DRSI odločila, da bo dala izdelat novo projektno nalogo za rekonstrukcijo ceste. V lanskem letu smo imeli več sestankov na to temo, kjer so bila stališča stanovalcev jasno postavljena in se niso spreminjala. Nočemo širitve cestišča, pač pa mešane površine za kolesarje in pešce, ustrezno odvodnjavanje, sodobno osvetljavo, ukrepe za umirjanje hitrosti, varno šolsko pot in vključitev mostu v obnovo. Vseskozi je bila najbolj sporna skupna širina cestišča, saj je prekomerno posegala v zemljišča krajanov, poleg tega je obstajal strah, da bi tako široka cesta služila podaljšku hitre ceste Ormož-Hajdina, ker še ni rešitve za zadnji del trase, ki predstavljala ptujsko obvoznico. Zadržkov, da bi cesto preplastili in dogradili ozek pločnik, ni nikoli bilo. Sama sem kot svetnica podala predlog, da bi se že obstoječi pločnik lahko koristil kot mešana površina, vendar iz tega ni bilo nič. Po mnogih sestankih, ko smo govorili tudi o rekonstrukciji ceste vse do konca naselja Spuhlja, pa smo konec poletja z DRSI prejeli dopis, da so se odločili za novo projektno nalogo. Tej bo sledilo razparceliranje in šele nato obnova, kar pomeni, da se gradnja odmika za nekaj let. Je pa pomenljivo, da je po finančnem načrtu zaključek obnove predviden približno takrat kot zaključek gradnje druge faze hitre ceste."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta