Miklavž na Dravskem polju: Z izvesticijo v zdravstveni dom in knjižnico nov tudi prostor za prireditve

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.10.2023 04:30

Na območju Miklavškega trikotnika bo zgrajena nova stavba, zato bo nov prireditveni prostor za miklavško osnovno šolo, so se seznanili občinski svetniki na zadnji seji ter še, da bodo storitve vrtca ponovno dražje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljeni kulturni dom  
Damijan Toplak

Občinski svetniki v občini Miklavž na Dravskem polju so bili pri večini točk dnevnega reda soglasni, bolj polemično je bilo pri podražitvah vrtčevskih storitev, kjer so se cene vnovič zvišale že po nekaj mesecih. Tako bo s 1. novembrom cena vrtčevskega programa (vzgoja, varstvo, prehrana) v vrtcih v Miklavžu in v Dobrovcah za prvo starostno obdobje 665 evrov (prej 612 evrov) in za drugo starostno obdobje 478 evrov (prej 447 evrov). Podražitve so posledica višjih stroškov elektrike in vzdrževanja, pa tudi delovne sile, župan Repnik in svetniki pa so izrazili upanje, da bi zvišane cene vzdržale vsaj kakšno leto. Prispevek občine se bo z 0,95 milijona evrov povečal na 1,066 milijona, saj starši otrok ne plačajo polne cene programa. Svetnika SD sta glasovala proti podražitvi. Lin Luketič (N.Si) je podal pobudo za osvetlitev miklavškega pokopališča z reflektorjem. Župan Repnik mu je odgovoril, da na občini že delajo v tej smeri.

V Gradišnikovi ulici v Miklavžu prenavljajo razsvetljavo.
Damijan Toplak

Občinski svetniki so potrdili predlog rebalansa letošnjega občinskega proračuna, ki zdaj predvideva 7,16 milijona evrov prihodkov in 8,46 milijona evrov odhodkov. Največja odstopanja, za kar 125 tisoč evrov, so pri znižanju vodne koncesije za lani, ko je bil vodostaj reke Drave nizek, od države pa bodo prejeli skoraj 175 tisoč evrov manj za projekt kanalizacije v Dravskem Dvoru, pa tudi 165 tisoč evrov manj pri sofinanciranju projekta Magna, četudi je slednja vso državno pomoč z obrestmi vred državi vrnila. Bo pa za 42 tisoč evrov višji priliv od prodanih stanovanj JMSS, za obnovo nekdanjega mansardnega stanovanja v občinski stavbi pa bodo namesto za letos načrtovanih 32 tisoč evrov porabili 91 tisoč evrov ter tam uredili še tri pisarne, skupni prostor in sanitarije. Za 150 tisoč evrov bodo odkupili 2200 kvadratnih metrov veliko domačijo družine Klinc v središču Dobrovc - ta prostor občina že koristi za shranjevanje novoletnih okraskov in drugega materiala.

Na novo je predvidena poraba 13 tisoč evrov za pripravo "kohezijskega" projekta Zeleni park, ki bo za miklavško osnovno šolo in med zbirnim centrom ter kanalom reke Drave. Postal naj bi nadomestni prostor za Miklavški trikotnik, ko bosta na njem zgrajena zdravstveni dom in knjižnica. Za 147 tisoč evrov so nižji odhodki občinskega proračuna, saj ne bo prizidave h kulturnemu domu, temveč le energetska obnova objekta, a župan obljublja, da bodo poskrbeli za varen vhod v kulturni dom, saj se zdaj vanj vstopa praktično s ceste, medtem ko bi kanalizacijo v Dravskem Dvoru dokončali v letu 2024, če ne drugače, pa v celoti z občinskimi sredstvi, čeprav 1,3 milijona evrov za miklavško občino ni majhen znesek.

Pospešeno nadaljujejo obnovo Ptujske ceste v Miklavžu, tako župan Egon Repnik, saj želijo, da bi izvajalec del čim prej zaključil projekt. Zdaj so, vključno z mostom čez kanal reke Drave, delovišča na kar štirih odsekih, a do konca novembra naj bi bila končana prenova mostu in odseka Ptujske ceste od krožišča pri trgovini Spar v smeri Maribora. Obnavljajo javno razsvetljavo v Miklavžu - Gradišnikova ulica, Ulica Planinčevih, Oračeva ulica, Živkova ulica in Kurirčkova ulica - v skupni vrednosti 50 tisoč evrov. Prav ob Kurirčkovi ulici pa je trinajst občinskih parcel, katere naj bi lastniki pridobili neodplačno, zato imajo sedaj možnost te parcele odkupiti po vrednosti 42,7 evra z DDV za kvadratni meter, kar je 30 odstotkov ceneje od prejšnjega javnega zbiranja ponudb, ko se ni prijavil nihče. Na občini cene ne nameravajo več zniževati in bi s prodajo vseh omenjenih parcel pridobili približno 130 tisoč evrov, ponujajo pa možnost brezobrestnega plačila na 60 mesečnih obrokov. Na pobudo občinskega svetnika Vlada Maksimovića (SD) so svetniki potrdili, da se bo v prihodnje na občinskih objektih prioritetno zagotavljalo obnovljive vire energije - to velja za prostore KS Dravski Dvor, KS Skoke, šole in vrtca v Dobrovcah in za Taborniški dom v Miklavžu, medtem ko je za zdravstveni dom in knjižnico načrtovana gradnja sončne elektrarne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta