Miklavška družina, ki živi za konjeništvo

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
26.06.2022 05:30

Domala ni dneva, da sestri Lina in Pia ne bi bili na hipodromu v Kamnici pri svojima ljubljencema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lina in Pia Rojko na kamniškem hipodromu na svojih konjih
Igor Napast

Sestri Lina in Pia Rojko sta se po poni uricah in šoli jahanja pri Janji Ivančič tako ogreli za preskakovanje ovir s konjem, da sta začeli redno trenirati na hipodromu v Kamnici, njun trener je Uroš Kocbek, tekmujeta pa za klub KK Velebiro.

Lina Rojko med treningom v Kamnici
Igor Napast

Ko sta Lina in Pia po šoli jahanja izrazili željo, da bi se resneje ukvarjali s preskakovanjem ovir s konjem, sta ju starša podprla. "Z možem sva vedela, da imata radi živali, da bosta skrbeli za konja, in tudi, da ta šport pomirja. Pred tem sta se ukvarjali z gimnastiko, vsaka je igrala tudi po en instrument, v šoli jima gre dobro. Hitro sva zaznala njuno zagnanost in srčno željo, da bi jima kupili konja, saj sta jahali na sposojenih," je povedala njuna mama Katja Rojko. "Željo sva jima izpolnila, Apolla, ki ima 18 let in je naš prvi lastniški konj, smo kupili pred tremi leti, jaha ga Pia, pred njo pa ga je jahala Lina, dokler ji nismo kupili devetletne kobile Infinity P. Konja sta oskrbovana na hipodromu v Kamnici. Naša družina živi za konjeniški šport, namenimo mu veliko časa in pozornosti. Ko opazujem hčeri, kako vsak prosti trenutek uživata v družbi svojih konj, kako pozorno skrbita za večino stvari, ki jih potrebujeta njuna ljubljenca, tudi sama uživam. S tem ko se ukvarjata s konji, se tudi razvijata," je dodala Rojkova.

V družbi konj uživata

Lina in Pia kljub mladosti uspešno tekmujeta. Lani sta bili ekipni državni prvakinji, Lina je bila posamezno druga, Pia pa tretja v starostni skupini otroci. Lina, ki letos tekmuje pri mlajših mladincih, je bila dve leti zapored tudi slovenska jahačica leta med otroki. Obe sta uspešno tekmovali na Slovaškem, Madžarskem in Hrvaškem. Letos sta začeli nastopati še na pokalnih tekmovanjih.

"Ko sem prvič jahala ponija, mi je bilo zelo všeč, še bolj pa, ko sem prvič jahala konja. V družbi konja sem zelo pomirjena, posebno zadovoljstvo pa čutim, ko z njim tekmujem. Prežema me velika ljubezen do konj, svojega konja vsak dan negujem, sva prijatelja, med nama je vzajemno spoštovanje, kar je eden od pomembnih dejavnikov, da sem na tekmovanju lahko uspešna. V družbi svojega konja se počutim odlično, ni me še brcnil, kar pomeni, da sva vzpostavila vzajemno spoštovanje. S tekmovalnimi dosežki sem zelo zadovoljna. Vesela sem tudi podpore staršev, starih staršev, sošolcev in prijateljev," je pojasnila desetletna Pia Rojko, učenka petega razreda OŠ Miklavž na Dravskem polju.

Pia Rojko uživa, ko sedi na svojem ljubljencu.
Igor Napast

Prosti čas namenjata skrbi za konja

"Zelo sem zadovoljna, da sem se odločila za ta prelepi šport, v katerem tudi uspešno tekmujem. Trdi treningi se obrestujejo, sem tudi zmagovalka Pokala Slovenije. Da bi bila še bolj uspešna, se moram še veliko naučiti. Pot, da bi postala vrhunska tekmovalka, kar si močno želim, bo dolga. Kljub temu da sem domala vsak dan pri svojem konju v Kamnici, s šolskimi obveznostmi nimam težav, tudi učiteljice imajo posluh za mojo zunajšolsko dejavnost," je razložila dvanajstletna Lina Rojko, ki obiskuje sedmi razred iste šole kot njena mlajša sestra. "V pretekli sezoni sem imela nekaj smole, saj sem na Nizozemskem med preizkušanjem konja padla z njega in imela odprti zlom roke. Po okrevanju je kazalo, da je vse v redu, a neki večer sem se na hipodromu v Kamnici ob hoji spotaknila, ob padcu sem si na istem mestu zlomila roko in potrebna je bila nova operacija. Uspešno sem se vrnila na tekmovališče, na tekmah dosegam odlične uvrstitve v svoji kategoriji in bila sem jahačica leta v kategoriji otrok. Zadovoljna sem, da lahko prosti čas namenjam skrbi za konja, s katerim sem vzpostavila izjemen prijateljski odnos, z njim treniram in tekmujem," je pojasnila Lina Rojko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta