Marjana Cmager: Otepam se družbeno angažirane poezije, a se vedno znova znajdem v njej

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
24.07.2022 03:00

Kulturna dvoranica v Jakobskem Dolu je zaživela, ko so pripravili literarni večer domačinke Marjane Cmager, po izboru publike nagrajenke zadnjega Pesniškega turnirja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franja Senčič in Marjana Cmager (desno)
Anita Kirbiš

Pesniška in pisateljska bera Marjane Cmager je izjemna, ponaša se s številnimi objavi, priznanji in nagradami. Med drugim je prejemnica občinskega priznanja Občine Pesnica za prispevek k ohranjanju ljubiteljske kulture in letošnja prejemnica priznanja Zveze kulturnih društev občin Kungota, Pesnica in Šentilj za izjemen dosežek - uvrstitev na državno raven skladovih preglednih srečanj. Odmeven in izreden je bil tudi njen zadnji dosežek, na letošnjem Pesniškem turnirju je bila njena pesem Na grobu v Auversu najboljša po izboru občinstva.

"Pišem o valovih življenja, ki so včasih nemirni, in tistih redkih, ki so mirni. Pišem o mladosti, ki je nikoli več ne bo, o dobrem in zlem, ki nas obdajata, in o naravi. Moje pesmi so odsev moje notranjosti. Prihajajo iz srca. Iz vesele, jezne, užaljene ali trpeče duše. Trenutek je navdih. In vse bolj se spogledujem z družbeno angažirano poezijo. Na neki način se je otepam, vendar se vedno znova znajdem v njej," pa Marjana Cmager.

Literarni večer je povezovala predsednica KUD Jakob Franja Senčič, izrazila iskrene čestitke, zahvalo za čas in trud, ki ga Cmagerjeva namenja kulturi, ter ji zaželela še veliko uspehov. Spomnila je tudi na besede Vincenta van Gogha: "Velik ogenj gori v meni, a nihče se ne ustavi, da bi se ob njem pogrel, mimoidoči pa vidijo le kanček dima." "Danes smo razgrnili žerjavico poezije in proze Marjane Cmager, ki tako tiho in skromno živi v naši vasi. V bistvu smo videli dim in ni nam bilo tuje, da Marjana piše. A šele ko si človek vzame čas in tisti mir, po katerem tolikokrat hrepeni Marjana, v njenih verzih odkrije ogenj ljubezni do vsega lepega, kar nam je tukaj, doma, dano - narava v vseh letnih časih, v brstenju in trohnenju in preproste, a temeljne vrednote," je še izpostavila Senčičeva.

Marjana Cmager
Anita Kirbiš

Literatko, njeno prozo in poezijo so ob izjemnih glasbenih vložkih dua Janja & Žiga ob Senčičevi doživeto predstavljali še Janja Kraner in mladi Tjaš Neuvirt. Kulturni večer, ki je marsikoga pustil odprtih ust, se je zaključil s številnimi čestitkami avtorici in organizatorjem dogodka.

Marjana Cmager je ob službi in družini tudi študirala, ves prosti čas pa posvečala risanju, slikanju, branju in fotografiji. Tako sodeluje tudi na likovnih kolonijah Paleta, na likovnih natečajih je prejela že štiri nagrade, na fotografskih pa tri. V osemnajstih letih književnega ustvarjanja je sodelovala pri več zbornikih in revijah, na pesniških, literarnih in likovnih natečajih.

Izobražuje se na literarnih delavnicah ter se zavzema za ohranjanje dvojine in pisanja na roko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta