Lovrenc na Pohorju: Sprejet občinski prostorski načrt

Mateja Bečan
26.09.2020 05:00

Načrt vsebuje 15 hektarjev novih stavbnih zemljišč, sledila bo javna predstavitev; prejeli tudi 34 predlogov za participativni proračun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anžej Bečan

Po skoraj desetletju priprav, usklajevanj in pogajanj z državnimi institucijami so svetniki občinskega sveta v Lovrencu na Pohorju prejšnji četrtek v sprejem le dobili občinski prostorski načrt. Kljub številnim pobudam, predvsem po spremembah kmetijskih zemljišč v stavbna, so v podjetju Urbis iz Maribora, kjer so strokovno pripravljali dokumentacijo, upoštevali le zakonsko dopustne predloge in prejeta mnenja skoraj 30 pristojnih nosilcev urejanja prostora. Prostorski načrt je temelj za nadaljnje prostorsko urejanje in razvoj občine, vključujoč tudi 15 hektarjev novih stavbnih zemljišč. Občina bo odlok po objavi v Uradnem glasilu predstavila tudi javnosti, grafična predstavitev pa bo na ogled tudi v sistemu PISO.

Župan Marko Rakovnik je svetnike seznanil še z aktualnimi informacijami. O začetku zahtevne obnove državne ceste skozi trško jedro bo danes, 24. septembra, ob 18. uri v kulturnem domu javna predstavitev poteka del, zaporah in predvidenih odsekih gradnje. Omenil je še pravkar začeto obnovo Čebelarske in Žagarske poti, sanacijo Ceste na Kumen in obnovo ceste na Rdečem bregu, ki so bile poškodovane v neurjih. Vse to naj bi bilo končano še letos.

Konec avgusta je občina ob pomoči Zavoda PIP pripravila še delavnice s predstavitvijo projekta participativnega proračuna. Obiskovalci so spraševali predvsem o možnosti urejanja cest. Pokazalo se je tudi, da je zaradi razpršene poselitve zunaj Lovrenca v sosednjih zaselkih bolj malo povezovanja sosedov. Kljub skromni udeležbi, iz naselja Lovrenc se delavnice ni udeležil nihče, je do roka prispelo 34 predlogov za vsa naselja. In sicer v glavnem za infrastrukturne predloge z grobo oceno vrednosti 200.000 evrov. Vse predlagatelje bodo še pozvali, da projekte po potrebi dopolnijo, nato jih bodo člani Odbora za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo pregledali z vidika usklajenosti z merili in kriteriji. Glasovanje bo 5. in 7. novembra, izglasovani predlogi pa bodo uvrščeni v proračun za prihodnji dve leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta