Katja Gönc: "Očitno želi škoditi uspešni izpeljavi letošnjega Kurentovanja"

Odprto pismo Katje Gönc, direktorice Javnega zavoda za turizem Ptuj, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

"Javni zavod za turizem (JZT) Ptuj odločno zavrača zlonamerna namigovanja, da je kakorkoli in kadarkoli vplival na izbiro vina v Karnevalski dvorani, ki jo sicer vodi na javnem razpisu izbrani izvajalec prireditev. Odkar je bil JZT ustanovljen in mu je bila zaupana organizacija Kurentovanja, največje ptujske prireditve, skrbi za izvedbo javnih delov, za komercialni del pa je preko javnega razpisa izbral ustreznega ponudnika. S tem tudi nima vpliva na izbiro programa in ponudbe, razen tistih pogojev, ki so javno in transparentno vsebovani v javnem razpisu. Očitek Katje Grabrovec, da je njeno podjetje Novelus pred lanskim Kurentovanjem dobilo navodilo o izbiri ponudnika vin, je laž. O njeni (ne)verodostojnosti jasno govori spreminjanje izjav, saj je predlani v Večeru trdila, da tovrstnih vplivov ni bilo. Očitno želi škoditi uspešni izpeljavi letošnjega Kurentovanja, predvsem pa pripraviti zase ugodno medijsko razpoloženje pred sodno obravnavo.
JZT je odgovorna javna institucija, ki posluje zakonito in transparentno. Razmerja s podizvajalci ureja na podlagi javnih razpisov, jasno definiranih pogodb in naročilnic, ne pa ustnih dogovorov. Čeprav smo bili z očitki Grabrovčeve seznanjeni šele po objavi medijskih prispevkov, direktorica JZT Katja Gönc odločno zanikam obtožbe, da bi kadarkoli vplivala ali poskušala vplivati na odločitve izvajalca prireditev. Pogoji za organizacijo so jasno zapisani v javnem razpisu. JZT ni v preteklosti in ne ob letošnjem Kurentovanju izvajalcu postavljal nobenih dodatnih pogojev in pričakovanj. Trudimo se, da izpeljemo vrhunske dogodke, ki prinesejo pestro dogajanje in množice obiskovalcev, kar koristi mestu, lokalnemu gospodarstvu in prebivalcem. V dogodke, ki jih neposredno organizira JZT, vključujemo različne lokalne vinarje. Kjer lahko vplivamo na izbiro, ta vedno vključuje različne ponudnike po javnem pozivu. Ker je vino eden ključnih turističnih produktov Ptuja, lokalne pridelovalce povezujemo ter promoviramo njihove izdelke in storitve s publikacijami, turističnimi informacijami, na turističnih sejmih in borzah ...
Izvajalec, ki prevzame Karnevalsko dvorano, samostojno odloča o programu in ponudbi. To jasno izhaja iz razpisov. V izjavah ob Kurentovanju 2017 je tudi direktorica podjetja Novelus izrecno dejala, da je bila izbira vina v domeni podjetja Novelus. Podpisana nisem nikoli z ničimer pogojevala ali pričakovala izbire kateregakoli ponudnika, še najmanj vinarstva Gönc. Sama se najbolje zavedam, kakšen vtis to ustvarja in škodi tako mojemu kot družinskemu imenu. Želim tudi izpostaviti, da v postopek izbire ponudnika Karnevalske dvorane sploh nisem bila vključena.
V četrtek, 28. 2. 2019, bo sodna obravnava tožbenega zahtevka družbe Novelus, ki želi od JZT izterjati točnino, kar ni bilo nikoli naročeno in dogovorjeno. Ker JZT kot odgovoren gospodar takšnemu zahtevku utemeljeno oporeka, Novelus z medijskimi pritiski pred obravnavo namerno ustvarja sebi ugodno medijsko razpoloženje, pri tem pa uporablja laži in zlonamerna zavajanja. V letu 2017 je družba Novelus izdala zaključno poročilo, leto dni kasneje, torej v letu 2018, pa račun za točnino v okviru malice (ki jo je JZT v dogovorjenem roku poravnal) in ta je zdaj predmet sodne obravnave. Pričakujemo odločitev sodišča, ki bo potrdilo, da za izstavljeni račun ni pravnih podlag ter da JZT ni odgovoren za napako v prvotni kalkulaciji družbe Novelus in morebitne posledične stroške, ki niso bili vnaprej dogovorjeni in ustrezno podprti z relevantnimi listinami (pogodbo ali naročilnico). Direktorica JZT Katja Gönc se dosedanjih sodnih obravnav nisem udeležila zato, ker sem bila na porodniškem dopustu; JZT je v tem času z ustreznimi pooblastili zastopala Monika Klinc, ki se je obravnav tudi udeležila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta